En Sıcak Konular

BİR SINAV REZALETİ ''ALES'' DE YAŞANDI

25 Nisan 2011 11:18 tsi
BİR SINAV REZALETİ ''ALES'' DE YAŞANDI KPSS ve YGS’den sonra ALES’te de problem çıktı. ÖSYM tarafından düzenlenen Akademik Personel ve Lisanüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda (ALES) İzmir’de soru kitapçığı krizi yaşandı.

ALES’te de soru kitapçığı krizi!..

KPSS ve YGS’den sonra ALES’te de problem çıktı. ÖSYM tarafından düzenlenen Akademik Personel ve Lisanüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda (ALES) İzmir’de soru kitapçığı krizi yaşandı. Soruların eksik, sayfa sıralarının karışık çıkması yüzünden 500 kişi sıkıntı yaşadı.  ‰ 9’da

LYS başvuruları YGS’yi bekleyecek
BugÜn başlaması planlanan 2011-LYS başvurularının kaderi, YGS sonuçlarına bağlı.

Bir sınav rezaleti daha!
İzmir’de ALES’e giren adayların soru kitapçıklarında basım hatası olduğu ortaya çıktı. Sınava yedek kitapçıklarla devam edildi, ancak bunlar da yeterli sayıda olmadığı için tüm adaylara dağıtılamadı.
ÖSYM’de skandalların ardı arkası kesilmiyor. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndaki (YGS) şifreleme iddialarının ardından bir skandal da İzmir’de yaşandı. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde giren adayların soru kitapçıklarında basım hatası olduğu ifade edildi. 500 aday sıkıntılı anlar yaşadı. Sınava giren adaylar, sınav sonrası yaptıkları açıklamada, kitapçıklardaki sıkıntı nedeniyle sınavın tekrarlanmasını istedi. Adaylardan Olcay Yılmaz, kitapçıkların yanlış ve eksik olduğunu söyleyerek şöyle dedi: “Saat 9.30’da sınava başlamamız gerekti, kitapçıklardaki hata görülünce kitapçıkları topladılar. Ben sayısal alanda girecektim, ama alanımla ilgili 10 tane soru vardı. Şoktayım. Hiç soru çözemedim. Çözmeye çalışanlar da bir süre sonra bıraktı. A bloktaydım ben, yedek kitapçık yetmedi. ’Siz çözün, cevapladığınız sorular üzerinden değerlendirilir’ denildi. ”

Hiç kimse soru çözemedi
Olcay Holat da kitapçıkların içeriğinin karışık olduğunu, alanı dışında soruların kitapçığında yer aldığını öne sürerek, “Benim kitapçığımda başka adayların da soruları vardı. Sorular 12. sorudan başlıyor, sonra 20’ye geçiyor sonra 1. soruya dönüyor” dedi. Yasemin Erkan ise sınav için 1 yıldır hazırlandığını, emeğinin boşa gittiğini söyleyerek, şunları kaydetti: “Yaş sınırındayım zaten. 2 çocuğumla ilgilenirken geceleri ders çalışarak hazırlandım. Bizim 29 kişilik sınıfa hiç yedek kitap gelmedi. Kimse soru çözemedi. Boş kağıt verip çıktık. Maddi manevi tazminat davası açacağım. Sınav tekrarlanmalı. Yedek kitapçık gelenler de 10.30 gibi başlamış sınava.”

Demir, yine kaleme sarıldı
ÖSYM İzmir Temsilciliği yetkilileri kent genelinde 15 bin adayın girdiği sınavda, DEÜ’nün A ve B bloklarında, bazı kitapçıklarda basımdan kaynaklı sıkıntı yaşandığını, İzmir ve Manisa’daki yedek kitapçıkların okula gönlendirildiğini belirtti. Bu arada yaşanan sınav rezaletine veliler de büyük tepki gösterdi. Öte yandan, ÖSYM Başkanı Ali Demir’in sınav kitapçıklarında sorun çıkan öğrencilere bizzat mektup yazarak kaygı duymamalarını, kitapçıkların en geç Salı günü ÖSYM’ye eriştikten sonra değerlendirerek sınava kitapçıkları yüzünden katılamayanların sınavlarının gerekiyorsa Yönetim Kurulu kararı ile yenilenebileceğini ifade edeceği öğrenildi.

LYS başvuruları YGS’yi bekleyecek
ÖSYM Başkanlığı, bugün başlaması planlanan 2011-LYS başvurularının, YGS sonuçlarının açıklandığı andan itibaren başlayacağını ve adayların başvurmalarını sağlayacak kadar süre uzatılacağını bildirdi. ÖSYM’den yapılan yazılı açıklamada, 27 Mart 2011’de yapılan Yükseköğretim Geçiş Sınavı (2011-YGS) değerlendirme çalışmalarının tamamlandığı ifade edilirken, YGS sınav sonuç değerlendirmeleriyle ilgili olarak kamuoyunda şifreli soru/cevap “ şeklinde yer alan konunun ÖSYM ve adli kurumlar tarafından araştırıldığı ve çalışmaların devam ettiği kaydedildi. ÖSYM açıklaması şöyle: ” 27 Mart 2011 tarihinde yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavının (2011-YGS) değerlendirme çalışmaları tamamlanmıştır. Sınav sonrası kamuoyunda süregelen iddialar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tüm boyutları ile araştırılmaktadır. Başsavcılığın araştırmaları tamamlandığında 2011-YGS sonuçları açıklanacaktır. Bugün başlaması planlanan 2011-LYS Başvuruları da YGS sonuçlarının açıklandığı andan itibaren başlayacak ve adayların başvurmalarını sağlayacak kadar süre uzatılacaktır.

Skandalı örtmeye çalışıyorlar
Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndaki (YGS) şifre iddialarına ilişkin, “Faili meçhul şifre olayında şifreyi kullananların bulunamamasının suistimal gerçeğini ortadan kaldırmayacağını” bildirdi. Halıcı, yaptığı yazılı açıklamada, “İlgililer, olayı aydınlatma yerine skandalın üstünü örtmeye çalışıyor” dedi.

Bilirkişi, METEKSAN’daki incelemelerini tamamladı
YGS’deki şifre iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, bilirkişi heyetinin METEKSAN’daki incelemesi tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan’ın talimatıyla, YGS soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarının basıldığı METEKSAN’da geçtiğimiz cuma günü incelemelerine başlayan bilirkişi heyeti, çalışmalarını tamamladı. Öte yandan soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan ve ÖSYM Başkanı Ali Demir de, matbaaya giderek incelemede bulundu. Bu arada ALES’teki kitapçıkları da METEKSAN’ın bastığı öğrenildi.(Haber :  Bilun ÇELİK-Yeniçağ)

 

Kaynak:





Bu haber 1,318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,586 µs