En Sıcak Konular

KILIÇDAROĞLU'NDAN BDP'YE DESTEK ÇAĞRISI

19 Nisan 2011 20:01 tsi
KILIÇDAROĞLU'NDAN BDP'YE DESTEK ÇAĞRISI CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu’nun 12 bağımsız milletvekili adayıyla ilgili iptal kararına ilişkin,"bu sorunun çözümüne katkıda bulunmaya hazırız" dedi.

Kılıçdaroğlu'ndan sürpriz çağrı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu’nun 12 bağımsız milletvekili adayıyla ilgili iptal kararına ilişkin, "CHP olarak Meclis’in olağanüstü toplanmasını ve seçim barajını düşürmekte dahil alınması gereken önlemleri zaman geçirmeden alınmasını öneriyoruz. CHP olarak sorun çözüme kavuşturulana kadar aralıksız çalışmaya ve her türlü yapıcı öneriyle, bu sorunun çözümüne katkıda bulunmaya hazırız" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlığında toplandı.

Kılıçdaroğlu, toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu ve sorularını yanıtladı.

YSK’nın 12 bağımsız milletvekiline ilişkin iptal kararının tartışmalı yeni bir duruma neden olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, CHP’nin her zaman seçme ve seçilme hakkı ile temel hak ve özgürlüklerin eksiksiz kullanılmasından, çoğulculuktan, çok seslilikten yana olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Geçmişte Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasağının kaldırılması ve Meclise girebilmesinin yolu CHP’nin demokrasiden özgürlüklerden yana bu politikası ile açılmıştır. CHP bu yasama yılında da ilkeli ve tutarlı politikasının gereği olarak yüzde 10 seçim barajının kabul edilebilir bir orana indirilmesini önermiş, bu istemini kamuoyuyla paylaşmış, her platformda seslendirmiş, TBMM’de de dile getirmiştir.

Ne yazık ki anayasa değişikliği için referanduma giderken ileri demokrasiden başka laf etmeyenler, demokratik temsilin önünü açacak ve seçmenin iradesini tam olarak Meclis’e yansıtacak yasal düzenlemeyi yapmamış bizim bu önerimizi engellemişlerdir. Böylece Meclise girmek için yasaları dolanmaktan başka seçenek bırakılmamıştır. Gelinen bu noktada iyi niyetle ve demokratik temsil kurallarına uygun hareket edilerek, seçim takvimi aksatılmadan soruna çözüm bulunabilir. CHP olarak bu nedenle Meclis’in olağanüstü toplanmasını ve seçim barajını düşürmekte dahil alınması gereken önlemleri zaman geçirmeden alınmasını öneriyoruz. CHP olarak sorun çözüme kavuşturulana kadar aralıksız çalışmaya ve her türlü yapıcı öneriyle bu sorunun çözümüne katkıda bulunmaya hazırız.

TBMM’de temsil edilen siyasi partilerle birlikte demokrasiden, hukuktan, halkın iradesinin Meclis’e tam olarak yansımasından yana olanları da bu önerimize destek vermeye çağırıyoruz."  [1]

Kılıçdaroğlu'na AK Parti'den ilk yanıt

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun meclisi toplayalım çağrısınına AKP Grup Başkanvekili Bozdağ: 'Pek makul görünmüyor' diye yanıt verdi...

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Meclis’in vetoları ortadan kaldıracak değişiklikler yapmak üzere toplanmasının makul görünmediğini bildirdi. Bozdağ YSK’nın bazı bağımsız milletvekili adayları hakkında verdiği kararı değerlendirirken, "Bağımsız adayların YSK’ya sunduğu belgelerin neler olduğunu bilmediğimiz için şu anda yorum yapmamıza imkân yok. YSK’nın bugüne kadar verdiği kararlardan en çok zarar gören parti biziz. Bu kararla AK Partiyi ilişkilendirmek isteyenler AK Partiye haksızlık yapıyorlar" dedi.

Bozdağ, Meclis’te gazetecilerin YSK’nın kararına ilişkin sorularını yanıtladı. YSK’nın, bağımsız yüksek hakim ve savcılardan oluştuğuna dikkat çeken Bozdağ şöyle dedi:

"YSK görevini Anayasa ve yasalar çerçevesinde yapıyor. Bu kararın hukuki ve siyasi kararları olacağı açıktır. Bağımsız adayların, YSK’ya sunduğu belgelerin neler olduğunu bilmediğimiz için şu anda yorum yapmamıza imkân yok. Eğer kararda maddi hata varsa itiraz üzerine düzeltilebilir. Anayasanın 76. Maddesi çerçevesinde seçilme engeli varsa; ortada YSK’nın bir kararı var. İtiraz da ona göre yapılırsa YSK değerlendirir. Bu karar demokrasi açısından elbette tartışılacaktır."

Bu kararla ilgili siyasi yorum yapanlara da tepki gösteren Bozdağ, "AK Parti’yi ilişkilendirme gayreti içine giriyorlar. Bu fevkalade haksız ve insafsız bir yaklaşımdır. Çünkü YSK ile AK Parti arasında herhangi bir ilişki söz konusu değildir. YSK bağımsız yargıçlardan oluşan bir kuruldur ve kararlarını kendisi alır. Bizde YSK’dan çok çektik, çok da itirazlarımız oldu" dedi.

YSK’nın daha önce Başbakan Erdoğan ve referandumla ilgili verdiği kararları hatırlatan Bekir Bozdağ, "YSK’nın bugüne kadar verdiği karalardan en çok zarar gören parti biziz. Bu kararla AK Partiyi ilişkilendirmek isteyenler AK Partiye haksızlık yapıyorlar" diye konuştu.

Bozdağ, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, TBMM’nin olağanüstü toplanması çağrısına şu yanıtı verdi:

"TBMM’nin yeniden toplanması bize pek makul görünmüyor. Böyle bir değişiklik yapılması için hem yasalarda hem de Anayasa’da bir değişiklik yapılması gerekiyor. Parlamentonun yüzde 65’ine yakını listelerde yer almıyor. Parlamentonun yeniden toplanması pek makul görünmüyor. Ayrıca da, aday tanıtımları yapıldı, seçim beyannameleri okundu? Dolayısıyla seçim süreci başladıktan sonra kural değiştirmek oyuncuları değiştirmek yasalara müdahale etmek hem demokrasi açısından hem de hukuk açısından çok makul görünmüyor." [2]

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ

[1] {http://www.milliyet.com.tr/kilicdaroglu-ndan-surpriz-cagri/siyaset/sondakika/19.04.2011/1379761/default.htm}

[2] {http://www.milliyet.com.tr/kilicdaroglu-na-ak-parti-den-ilk-yanit/siyaset/sondakika/19.04.2011/1379807/default.htm}


 



Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,230 µs