En Sıcak Konular

YSK ARALARINDA BDP'LİLERİN DE OLDUĞU 12 BAĞIMSIZ ADAYI VETO ETTİ

19 Nisan 2011 09:36 tsi
YSK ARALARINDA BDP'LİLERİN DE OLDUĞU 12 BAĞIMSIZ ADAYI VETO ETTİ Leyla Zana, Sabahat Tuncel, Hatip Dicle ve Gülten Kışanak'ın da aralarında bulunduğu 12 bağımsız adayın başvurusu veto edildi

YSK’dan 12 adaya veto geldi, BDP ‘çekilme’yi tartışıyor

Leyla Zana, Sabahat Tuncel, Hatip Dicle ve Gülten Kışanak'ın da aralarında bulunduğu 12 bağımsız adayın başvurusu veto edildi

YSK, BDP eski Eşbaşkanı ve Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ile Leyla Zana, Hatip Dicle, Ertuğrul Kürkçü, İsa Gürbüz ve Salih Yıldız’ın adaylıklarını veto etti. Halen milletvekili olan Kışanak ve Tuncel’in adaylıklarının sabıkaları nedeniyle kabul edilmediği belirtildi...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 12 Haziran’daki milletvekili genel seçimlerinde büyük bölümü BDP’nin desteklediği bağımsız adayların oluşturduğu 12 bağımsız adayı veto etti.  BDP eski Eşbaşkanı ve Diyarbakır Milletvekili, Siirt adayı Gültan Kışanak, İstanbul Milletvekili ve adayı Sabahat Tuncel, eski DEP Milletvekilleri Diyarbakır adayları Leyla Zana, Hatip Dicle, Elazığ adayı İsa Gürbüz, Mersin adayı Ertuğrul Kürkçü ile Hakkari adayı Salih Yıldız’ın da aralarında olduğu 12 bağımsız aday veto edildi. YSK kararı, halen milletvekili olan Kışanak ve Tuncel’in vetosu nedeniyle sürpriz olarak karşılandı.

Seçildikten sonra sabıkası geldi

YSK’nın kararında, Tuncel’in “geçen seçimde milletvekili seçildiği tarihten hemen sonra adli sicilinin kayda girdiğini, bu nedenle bir önceki seçim döneminde yapılan incelemede sabıkasız olarak görüldüğünü” tespit ettiği belirtildi. Anayasa’nın 84. maddesinde “Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurul’a bildirilmesiyle olur” hükmü yer alıyor. Tuncel’in mahkumiyetine dair kesin mahkeme kararının, aradan geçen 4 yılda neden Meclis’e gönderilmediği soru işaretlerine neden oldu.

 Kışanak’a kızlık soyadı engeli

Gültan Kışanak’ın ise adli sicil kaydında kızlık soyadıyla arandığında milletvekili seçilmesini engelleyecek sabıka kaydı çıkması nedeniyle adaylığının iptal edildiği öğrenildi. Böylece 2007’de seçilen Kışanak’a YSK’nın o tarihte kızlık soyadı ile inceleme yapmadan onay verdiği ortaya çıktı. Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, “Şu an milletvekili olanlara dahi seçilme yolunun kapatılması çok yanlış” dedi.

Zana ve Dicle 10 yıl hapis yattı

Eski DEP’li Hatip Dicle ve Leyla Zana’nın da “milletvekili adaylığını engelleyecek eski mahkumiyetleri” nedeniyle sabıka kayıtları bulunduğu gerekçesiyle veto edildiği öğrenildi. 1994’te dokunulmazlıkları kaldırılarak tutuklanan milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan, PKK üyesi oldukları gerekçesiyle 15’er yıl ağır hapse mahkum edilmişti. Ancak AİHM kararı doğrultusunda Mart 2003’te başlayan yeniden yargılama sonunda ise 7.5 yıl hapis cezası aldılar. Bu karar 2007’de kesinleşti. 4 milletvekili 2004’de tahliye edildiği için fazladan hapis yatmış oldular. Zana ve Dicle tahliye edildikten sonra çok sayıda örgüt propagandası suçundan dolayı yargılanıyordu. 4 vekilden Selim Sadak 2009’da yapılan seçimde Siirt Belediye Başkanı seçilmişti.

5 bağımsız aday daha veto yedi

YSK’nın 12 kişilik veto listesinde yer alan diğer isimler Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin bağımsız adayı Çiçek Otlu ile Abdullah Kızılay, Harun Özcan, Şerafettin Efe ve Nezir Sincan oldu.(Kemal Göktaş-Vatan) [1]

Seçime girmemeyi tartışacağız!

YSK kararı BDP'de şok etkisi yarattı

YSK’NIN BDP’nin desteklediği 7 bağımsız adayı veto etmesi partide şok etkisi yarattı. Karara itiraz etmeye hazırlanan BDP yönetimi, seçimlere girmemeyi tartışmaya açtı. BDP’nin kesin kararını bugün vermesi bekleniyor.

Sakık: ‘YSK sorun yok’ dedi

Aday olmak için BDP’den istifa eden bağımsız milletvekili Sırrı Sakık VATAN’a geçen hafta boyunca YSK’da iki avukat ile sürekli temasta olduklarını ve dosyalarda eksiklik olup olmadığını sorduklarını açıkladı. Bu görüşmelerde, sorun olmadığı yönünde izlenim edindiklerini ve bu yönde beyanlarda bulunulduğunu ifade eden Sakık şunları söyledi: “YSK Başkanı ile bire bir görüşmede de bulundum. Dün de üç kez kendisi ile görüştüm. Bize bir tek, Ağrı’da Murat Öztürk’le ilgili bir yasaklama kararı olduğu, onun dışında sorun olmadığını söylediler. Karar karşısında şaşkınım. YSK’nın kararı hukuki değil, siyasidir. 2007’de milletvekili olmasına izin verdiğin Gültan Kışanak ve Sabahat Tuncel’e şimdi onay vermiyorsun. Ülkenin çatışmaya gitmesine yönelik bir adımdır. Kürtlerin demokratik zeminde kendilerini ifade etmelerinin önündeki bütün kanallar tıkanmıştır. Bizi Meclis’ten elimizde kelepçeyle çıkardıkları süreçle aynı süreci yaşıyoruz. AKP bu noktada kendisini aklayamaz. Kürtlere yeniden şiddete başvurun demenin dışında bir yol değil.

‘Karara itiraz edeceğiz’

BDP eski Eşbaşkanı ve Hakkari bağımsız milletvekili adayı Selahattin Demirtaş ise YSK kararlarının nihai olduğunu ancak yine de karara ilişkin itiraz edeceklerini söyledi. Demirtaş şöyle konuştu: “Karar tamamıyla siyasidir. Siyasi sonuçları ağır olabilecek bir karar” dedi. Bugün Diyarbakır’da toplanarak tavırlarını netleştirileceklerini kaydeden Demirtaş, “Kürtleri parlamentoya sokmak istemiyorlar. Grup oluşturmalarını istemiyorlar. Bu bir devlet kararıdır. Böyle bir siyasi karar karşısında ancak siyasi bir tavır gösterebiliriz. Seçime girmeme ve bütün adayları geri çekme dahil bütün alternatifleri tartışacağız. Ama bu kesinlikle BDP’nin ezileceği ve altında kalacağı bir karar değildir. Fatura AKP’ye çıkar. Ortada siyasi bir komplo ve siyasi dehşet operasyonu var. Bu karar savaşı diriltmek için alınmış bir karardır. Demokratik olmayan seçime katılmayız. Faşizan bir karar. Meclis acil olarak toplanmalı ve seçimler ertelenmeli. Siyasi irade göstererek yeniden bağımsız adaylara yeniden başvuru hakkı tanımalı. Halen görevde olan iki vekilin de karara dahil olması gösteriyor ki, planlanmış, hesabı kitabı yapılmış bir süreç. Ortaya çıkacak siyasi sonuçların ne olduğunu bilerek karar verilmiş” dedi.

‘Karar Kürtlere savaş ilanıdır’

BDP eski Batman Milletvekili, bağımsız Batman milletvekili adayı Bengi Yıldız ise “Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı Kürtlere savaş ilanıdır” dedi. Yıldız, “Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel dört yıl önce milletvekili olabiliyor da bugün nasıl olamıyor. Yarın (bugün) Diyarbakır’da KCK duruşması görülecek. Böylesi bir zamanda YSK’nın kararı Kürt siyasal hareketinin tavsiyesidir. Karar tamamıyla siyasidir. YSK böylesi siyasi bir kararı da tek başına alamaz” dedi.

‘Seçimlere girmeyebiliriz’

Kulislere veto edildiği iddiaları yayılan ancak bir iddia doğrulanmayan İstanbul bağımsız milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder ise “Bundan sonra ovada siyaset nasıl yapılır?” sözleri ile karara tepki gösterdi. Önder, “Fırıncıya söyleyin ekmek de vermesin. Milyonlarca insanın oyunu idadesini Meclis’e yansıtmamak için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. Ne diyeyim daha. Kişisel fikrim, hiç gitmeyelim, tek siyaset yeri Meclis değildir. Alsınlar Meclislerini siyaset yapsınlar. Biz nerede yanlış yaptık da bugüne geldik diyecek olanlar, bugünün tarihini unutmasınlar. Ne yapacaksınız, bu insanların hepsini imha mı edeceksiniz?” diye konuştu.

‘Allah’ına kadar ayrımcılık’

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise YSK kararını şöyle değerlendirdi: “Bunun etkilerinin çok büyük olacağını düşünüyorum. Barışı ve toplumsal durumu etkileyecektir. Bunun halkımızın kabul edeceğini kimse sanmasın. Türkiye parlementosu yara almıştır. Ayrımcılık Allah’ına kadar yapılmıştır. Partimiz karşı ayrımcılık yapılmıştır. Bu dinamit gibi Türkiye’ye düşmüştür. Çok açık söylüyorum, bunun sonuçları çok ağır olur. Bu mu ileri demokrasi? Sonuçlarının ne kadar ağır ve tehlikeli olduğunu, bu seçim sürecini de etkileyeceğini göreceğiz. Bunun altında sadece YSK değil herkes kalır. Türkiye parlementosu kalır.”

‘YSK 2007’de görmediğini şimdi gördü’

YSK’nın İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak ile Hatip Dicle ve Leyla Zana’nın eski mahkumiyetleri nedeniyle adaylıklarını veto etmesi sonrasında konuyu değerlendiren BDP’nin avukatı Nuri Özmen, birçok adayın memnu haklarının iade edildiği ve adaylıklarına mani bir durum olmadığını bildiren belgeleri bizzat kendisinin YSK’ya verdiği belirtti. Özmen “Özellikle Leyla Zana ve Hatip Dicle’nin bütün mennu haklarının alındığına ilişkin belgelerin tümünü dosyaya koyduk” dedi.

Yapılan son değişikliklerle memnu haklarının iade edilmesi için mahkumiyetten sonra 3 yıl geçmesi gerektiğini belirten Özmen şunları söyledi: “Bu zaman fazlasıyla geçmiştir. Bu karar tümüyle siyasidir. Bütün evrakları mennu haklarını iadesi alınmış kesinleşmiş şerhli haliyle dosyaya konulmuştur. Ama YSK, siyasi parti gibi davranıyorsa onu bilemiyoruz. Adli Sicil Yasasının 13/a fıkrası açıktır. 5237 sayılı yasanın dışındakileri sayıyor. Oysa bizim adayların tümü 5237 sayılı yasanın içindedir bunların hepsinin memnu haklarının iadesi için 3 gereklidir. Oysa bu zaman fazlasıyla geçmiştir.”

‘Mahkeme onayladı’

Özmen, Dicle ve Zana’nın adaylıklarına mani bir durum olmadığına ilişkin belgelerin de Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından onaylandığını bildirdi.

2007’de yasal olarak daha olumsuz bir durum olmasına rağmen Gültan Kışanak ve Sabahat Tuncel’in aday olabildiğini ve seçildiğini hatırlatan Özmen, “Kışanak 2007 de Meclis’e girmiş, 2007’den sonra bu mennu haklarını engelleyecek herhangi bir durum söz konusu değildir” dedi.(Hale GÖNÜLTAŞ / VATAN) [2]

YSK'dan 'veto' açıklaması!

YSK Başkanı Ali Em, 12 bağımsız milletvekili adayının, adaylıklarının iptaline ilişkin kararla ilgili, "Kararımızda herşey belli" dedi. [3]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1] {http://haber.gazetevatan.com/yskdan-12-adaya-veto-geldi-bdp-cekilmeyi-tartisiyor/371920/1/Gundem}

[2] {http://haber.gazetevatan.com/secime-girmemeyi-tartisacagiz/371945/9/Siyaset}

[3] {http://haber.gazetevatan.com/yskdan-veto-aciklamasi/372027/9/Siyaset}



Bu haber 1,263 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,379 µs