En Sıcak Konular

''TÜRKÇE'Yİ ÖĞRETTİNİZ DE İNGİLİZCE'YE Mİ SIRA GELDİ?''

29 Mart 2011 22:02 tsi
''TÜRKÇE'Yİ ÖĞRETTİNİZ DE İNGİLİZCE'YE Mİ SIRA GELDİ?'' Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, yabancı dil eğitimini daha etkin hale getirmek iddiasıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gündeme getirilen ‘ithal öğretmen’ projesini sert bir dille eleştirdi.

Saadet'ten ithal öğretmen projesine sert tepki…

Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya: 'Türkçe'yi öğrettiniz de İngilizceye mi sıra geldi'

Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, yabancı dil eğitimini daha etkin hale getirmek iddiasıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gündeme getirilen ‘ithal öğretmen’ projesini sert bir dille eleştirdi. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukcu’nun ‘Türkiye'de yabancı dil öğrenilmesi, öğretilmesi konusunda bir problem, kırılma noktası var. Bunu aşmak zorundayız’ gerekçesiyle öğretmen ithalini meşrulaştırmaya çalıştığına vurgu yapan Çetinkaya, “Okullarımızda her şey hakkıyla öğretiliyor da sadece İngilizce mi öğretilemiyor” tepkisinde bulundu.
 
Konuyla ilgili olarak basın açıklaması yapan Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, AKP Hükümeti’nin iki temel icraatının bulunduğunu belirterek, “Sonunda öğretmeni de ithal edecekler” eleştirisinde bulundu. “Birincisi her şeyi ithal etmek, ikincisi her şeyi yabancılaştırmak. Tekstilden otomotive, tüm gıda ve tarımsal ürünlerden oyuncağa, canlı cansız her şeyi ithal ediyorlar. Ekonomi, finans, medya, milli kurumlar, tarım, hayvancılık… gibi kaynaklarımızın önemli bir kısmı da yabancılaştı. Kalan zenginlik kaynaklarımız da özelleştirme yoluyla yabancılaştırmaya hazır hale getiriliyor” değerlendirmesinde bulunan Çetinkaya, Milli Eğitim Bakanlığının üzerinde çalıştığı ithal öğretmen projesi ile de sıranın eğitime geldiğine dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın da ithalat ve yabancılaştırma furyasında kendisinden isteneni fazlasıyla yaptığına işaret eden Çetinkaya, şunları kaydetti:
 
“Öncelikle eğitimde ‘Çoklu zeka’ modelini ithal etti, tutmadı, nasıl bir şey olduğunu öğretmen de dahil kimse anlayamadı. Şimdi de nasıl vazgeçilecek yolları aranıyor.
‘Fatih projesiyle’ -ki sadece ismi milli – ancak ülkemizi ve okullarımızı önce küresel teknoloji sektörlerinin pazarı, daha sonra da teknoloji çöplüğü haline getirecek önemli bir elektronik emtia ithalatının yolunu açtı. Şimdi de öğretmen ithal etmek çabası içine girdi”

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukcu’nun öğretmen ithali için ortaya koyduğu gerekçeyi de çok manidar bulduklarını ifade eden Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, şunları kaydetti: “Sayın Bakan’ın gerekçesi de tuhaf; ‘Türkiye'de yabancı dil öğrenilmesi, öğretilmesi konusunda bir problem, kırılma noktası var. Bunu aşmak zorundayız’ diyor Sayın Bakan. Okullarımızda her şey hakkıyla öğretiliyor da sadece İngilizce mi öğretilemiyor, sadece yabancı dilin öğretilmesinde mi kırılma noktası var? Sizin öncelikli olarak aşmak zorunda olduğunuz en önemli mesele; matematiği, fenni, Türkçeyi, iyi ahlakı, iyi insan olmayı öğretmektir, İngilizceyi değil. Merkezi sınavlarda sıfır çeken öğrenci sayısı ciddi boyutlarda. Bu, çocuklarımızın matematikten ve fen derslerinde sıfır bilgiye sahip oldukları anlamına geliyor.
 
Çocuklarımız Türkçeyi 150–200 kelimeyle konuşuyor, zaten kelime haznesinin yarısı da yabancı kelimeler, yani bırakın İngilizce konuşmayı ve anlamayı Türkçeyi konuşamıyor ve anlayamıyor. Sayın Bakan bütün bu gerçekler ortada iken İngilizcenin daha iyi öğretilmesinin derdine düşmüş” 

Bakanlığın bu icraatıyla yaklaşık 40-50 bin yabancı öğretmenin istihdamını hedeflediğini dile getiren Çetinkaya, bunun her okula bir yabancı kültür elçisi ataması anlamına geldiğini kaydetti. Burada yaşanacak büyük bir tehlikeye de işaret eden Çetinkaya “İthal edilecek öğretmenlerin kendi kültürlerini körpe dimağlara enjekte etme zemini oluşturulacaktır” eleştirisinde bulundu.
 
Öte yandan yabancı öğretmenlerin Türk öğretmenlerle beraber İngilizce dersine gireceklerini anımsatan Çetinkaya, Bakanlığın bu çalışmasının Türk öğretmenleri de rencide edecek durumda olduğunu anlattı. “Bunlar çok yanlıştır. Öğretmen olmak için üniversite öğreniminden sonra KPSS gibi çok zor bir sınavla karşı karşıya bırakılan binlerce diplomalı işsizimiz varken ve ülkedeki işsizlik oranı yüzde 20’lerde iken bu yapılanlar hangi izana sığar?” tepkisinde bulunan Çetinkaya, Milli Eğitim Bakanı Çubukcu’ya seslenerek, şunları kaydetti: “Sayın Bakan; Bakanı olduğunuz Hükümetinizin çok sık kullandığı ithalat ve yabancılaştırma politikalarını lütfen Milli Eğitime yaklaştırmayın. Olumlu tepkileri kimden alıyorsunuz bilmem ama Milli Eğitim camiasından almadığınız kesin”

 

Kaynak: saadet.org.tr {http://www.saadet.org.tr/haber/saadetten-ithal-ogretmen-projesine-sert-tepki…}



Bu haber 817 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,138 µs