En Sıcak Konular

VATANDAŞA ''KATKI PAYI'' DARBESİ

29 Mart 2011 11:37 tsi
VATANDAŞA ''KATKI PAYI'' DARBESİ TÜM Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, 2010 yılında, vatandaşın cebinden muayene ve katkı payı olarak 1 milyar 730 milyon TL çıktığını belirterek, "Tedavi giderleri yüzde 20 arttı, ilaç giderleri sabit kaldı" dedi

Vatandaşa 'katkı payı' darbesi

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, 2010 yılında, vatandaşın cebinden muayene ve katkı payı olarak 1 milyar 730 milyon TL çıktığını belirterek, "Tedavi giderleri yüzde 20 arttı, ilaç giderleri sabit kaldı" dedi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, CHP Gaziantep Milletvekili Arif Ekici'nin Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sağlık harcamaları ve gelirlerine ilişkin yapmış olduğu soru önergesine, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'in 17 Martta yanıt verdiğini belirtti.

"SGK'nın asli işi olan vatandaşın sağlık ve sigorta güvencesini korumayı  bir tarafa bırakıp 'hangi eczaneye, hangi kuruma ne kadar ceza kesersem, giderlerimi karşılarım', 'vatandaşın cebinden giderlerin ne kadarını geri alırım'mantığını benimsediği iddiasında bulunan Saydan, şunları kaydetti:

" Bu da sosyal devlet ilkesiyle kesinlikle bağdaşmamaktadır. TEİS olarak SGK'yı asli görevine dönmeye, özellikle her türlü dayatmasına rağmen, fedakarlıkla çalışan eczanelerimize uyguladığı baskılardan ve vatandaşı mağdur eden uygulamalardan vazgeçmeye çağırıyoruz.

YILLARA GÖRE DURUM

Milletvekili Arif Ekici'nin, vatandaşların ne kadar muayene katılım payı ödediklerine ilişkin sorusuna Bakan Dinçer, 'Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki vatandaşlarımızın hastanelere ödedikleri muayene katılım payı tutarları 2009 yılında 466 Milyon TL, 2010 yılında ise 1 milyar 377 Milyon TL'dir.

Vatandaşlarımızın eczanelere ödedikleri ilaç katkı payı tutarı ise 2009 yılında 441 milyon TL, 2010 yılında ise 353 milyon TL'dir'cevabını vermiştir. Vatandaşlarımızın muayene ücretlerine ödedikleri muayene katılım paylarının 2009 yılına göre yaklaşık 3 kat artmış olması, vatandaşlarımızın ödediği muayene ücretlerinin yüksek olduğunu her fırsatta dile getiren sendikamızın haklılığını gözler önüne sermektedir. Sadece muayene katkı payı ve ilaç katkı payı olmak üzere vatandaşın cebinden çıkan para 2010 yılında 1 milyar 730 milyon TL'yi bulmuştur.

Öte yandan, sağlık giderlerine ilişkin soruya da Bakan Dinçer, 'ilaç giderleri 2009 yılında 13 milyar 161 milyon TL iken 2010 yılında aynı seviyede kalarak 13 milyar 468 milyon TL olmuştur. Tedavi giderleri ise 2009 yılında 15 milyar 129 milyon TL iken yaklaşık yüzde 20 artış göstererek 18 milyar 150 milyon TL olarak gerçekleşmiştir'yanıtını vermiştir.

İlaç ve tedavi giderleriyle birlikte devlet, üniversite ve özel hastaneler ile yolluklar ve diğer sağlık hizmetleriyle birlikte, SGK'nın toplam sağlık harcamaları 2009 yılında 28 milyar 863 milyon TL iken 2010 yılında 3 milyar 217 milyon TL'lik bir artış göstererek, 32 milyar 80 milyon TL olarak hesaplanmıştır.

Bu artıştan da görüleceği üzere, ilaç harcamalarının yüksekliğinden bahseden yetkililerin söylemlerinin aksine ilaç harcamaları artmamış, hastanelere ödenen tedavi giderleri artmıştır.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=19491}

 



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,634 µs