En Sıcak Konular

YEM ÜRETİMİNİN ARTIŞINA PARALEL ET ÜRETİMİ DE ARTTI

28 Mart 2011 21:00 tsi
YEM ÜRETİMİNİN ARTIŞINA PARALEL ET ÜRETİMİ DE ARTTI Hayvancılık sektöründeki önemli göstergelerden biri olan karma yem üretimi, geçen yıl, önceki yıla göre yüzde 22,1 artarak, 11 milyon 501 bin 123 tona yükseldi.

Yem üretimi de arttı et üretimi de

Hayvancılık sektöründeki önemli göstergelerden biri olan karma yem üretimi, geçen yıl, önceki yıla göre yüzde 22,1 artarak, 11 milyon 501 bin 123 tona yükseldi.

Türkiye Yem sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) verilerine göre, 2009 yılında 9 milyon 419 bin 196 ton olan karma yem üretimi, geçen yıl 11 milyon 501 bin 123 tona çıktı. Toplam 11,5 milyon tonluk üretimin 4 milyon 962 bin tonunu kanatlı yemleri, 6 milyon 301 bin 645 tonunu büyük ve küçükbaş hayvan yemleri oluşturdu. Geçen yıl ayrıca, 237 bin 424 ton balık ve diğer hayvan yemleri üretildi. Önceki yıla göre geçen yıl kanatla hayvan yemi üretimi yüzde 20,1 artarken, büyük ve küçükbaş hayvan yemlerindeki artış yüzde 23,3 oldu.

 TÜİK verilerine göre, 2008'de 482 bin 458 ton kayıtlı et üretimi, 2009'da 412 bin 621 tona geriledi. Geçen yıl et üretimi istatistiklerini oluşturmada veri kaynaklarını değiştiren TÜİK, geçen yılki üretimi, 780 bin 718 ton olarak açıklamıştı.

TÜRKİYEM-BİR Başkanı Ülkü Karakuş, kayıtlı üreticilerin 11,5 milyon tonluk üretimi yanında, birliğe kayıtlı olmayan üreticilerin de 2 milyon ton üretim yaptığını belirterek, toplam üretimin 14 milyon ton civarında olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Yem üretimindeki artışın, kanatlı sektöründe hayvan sayısındaki artıştan, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık sektöründe ise hayvan sayısındaki artış yanında, besicilerin kepek ve ayçiçeği küspesinden karma yeme geçmek zorunda kalmasından kaynaklandığını belirten Karakuş, geçen yıl kepek ve ayçiçeği küspesi fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle, besicilerin, ''bu kadar pahalı kepek ve küspe yedirmek yerine'' karma yem almaya yöneldiğini ifade etti.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/yem-uretimi-de-artti-et-uretimi-de-195371.htm}

 



Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,262 µs