En Sıcak Konular

DÜNYA DİKEN ÜSTÜNDE: ''NÜKLEER RÖNESANS'' BİTTİ

15 Mart 2011 21:16 tsi
DÜNYA DİKEN ÜSTÜNDE: ''NÜKLEER RÖNESANS'' BİTTİ Rusya’da yapılan ölçümlerde ülkenin Japonya’ya yakın olan uzakdoğu ucunda radyasyon seviyesinin yükseldiği tespit edildi. Radyoaktif maddelerin ABD’nin batı kıyılarına da ulaşması bekleniyor. Almanya 7 santralini kapatma kararı aldı.

Dünya diken üstünde!

Rusya’da yapılan ölçümlerde ülkenin Japonya’ya yakın olan uzakdoğu ucunda radyasyon seviyesinin yükseldiği tespit edildi. Radyoaktif maddelerin ABD’nin batı kıyılarına da ulaşması bekleniyor. Almanya 7 santralini kapatma kararı aldı.

1950’li yılların sonunda ABD’de ilk nükleer enerji santralinin kurulmasının ardından daha ucuz enerji üretim imkanı tanıyan nükleer santraller kısa süre içerisinde mantar gibi tüm dünyada bitmeye başladı. Hatta bu nükleer enerji akımı için “Nükleer Rönesans” tabiri dahi kullanıldı. Şu an dünya üzerinde halen faaliyette olan 439 santral bulunuyor. Geçtiğimiz yıl dünyadaki elektrik üretiminin yüzde 14’ü nükleer santrallerden elde edildi. Bu alanda liderliği ABD, Fransa ve Japonya yapıyor. Japonlar’ın halen faaliyette olan 16 santralı var. Bunların yanısıra 6 santral daha inşaat aşamasında. Ancak yaşanan felaket sonrasında Rusya’nın doğu kıyılarında dahi radyasyon seviyesinde yükselme tespit edilmesinin ardından dün ardı ardına açıklamalar geldi. İsviçre, yeni nükleer santral inşa etme kararını askıya aldıklarını açıkladı.

‘Nükleer Rönesans’ bitti

Almanya’da Yeşiller Partisi Başkanı Cem Özdemir’in liderliğinde gerçekleşen eylemin ardından Başbakan Angela Merkel, 1980 yılından önce inşa edilen ve güvenliği tartışmalı olan 7 nükleer santrali kapatacaklarını açıkladı. Amerikan Associated Press ajansı, ABD Başkanı Barack Obama’nın 10 yeni nükleer santralle enerji hamlesi başlatma projesinin bu gelişmeyle tehlikeye girdiğini duyurdu ve Alman Der Spiegel dergisinin “Atom Çağı’nın sonu” kapağının ardından “Nükleer Rönesans sona mı eriyor?” başlıklı bir haber yaptı. Aralarında Türkiye’deki Akkuyu santralinin de bulunduğu 62 yani nükleer enerji santralinin yapım projelerinin de bu durumdan etkileneceğini duyurdu. Rus Başbakanı Vladimir Putin de tüm Rus santrallerinin güvenlik kontrolünden geçirileceğini açıkladı. Nükleer santral projelerinin iptalinin söz konusu olmadığını söyledi.

17 ABD askeri karantinada...

Japonya’da insani yardım faaliyetlerine katılmak için bölgeye gönderilen USS Ronald Reagan gemisinde de nükleer panik yaşanıyor. Japon kıyılarına 160 kilometre açıkta olmasına rağmen radyasyon seviyesinde yükselme tespit eden gemideki 17 Amerikan askeri karantinaya alındı.

Filipinler’de de nükleer enerji karşıtı gösteriler yapıldı. Protestolarda ‘Çığlık’ filmindeki maskeler kullanıldı.

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/dunya-diken-ustunde/365299/30/Dunya}

 



Bu haber 848 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,730 µs