En Sıcak Konular

17 BİN FAALİ MEÇHUL YALANI ÇÖKERTİLDİ

7 Mart 2011 20:49 tsi
17 BİN FAALİ MEÇHUL YALANI ÇÖKERTİLDİ 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü bölücülerin ‘17 bin kişi kayıp’ iddiasını araştırmayla çökertti

‘Faili meçhul’ yalanına cevap

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü bölücülerin ‘17 bin kişi kayıp’ iddiasını araştırmayla çökertti
PKK başta olmak üzere bölücülerin propagandası haline gelen ‘17 bin faili meçhul’ iddiasını araştıran enstitü, Türkiye’deki faili meçhullerin toplam sayısının 893 olduğunu açıkladı.
Yalana bilimsel cevap
PKK başta olmak üzere bölücülerin propagandası haline gelen ‘17 bin faili meçhul’ iddiası, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nün araştırmasıyla çürütüldü. Araştırmaya göre Türkiye’deki faili meçhullerin toplam sayısı sadece 893.
21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nün araştırması bazı çevrelerin yürüttüğü “17 bin faili meçhul var” propagandasının maksatlı ve asılsız olduğunu ortaya koydu. Enstitünün Politik Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Merkezi, yıllardır gündemi meşgul eden ’Faili meçhuller’konusunda şimdiye kadar yapılmış en geniş çaplı araştırmayı gerçekleştirdi. PKK başta olmak üzere bölücü çevrelerin propagandası haline dönüşen 17 bin faili meçhul iddiası, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nün yaptığı araştırma ile çürütüldü.  1984-2004 yılları arasında Türkiye genelinde kaybolanlar dahil 3 bin 579 olarak tespit edilen faili meçhuller içinde kaybolanların sayısı 798. Hukuki çerçevede, kaybolanların faili meçhul sayılmaması ile bu rakam 2781’e düşüyor.   1984-2004 arası toplam faili meçhul sayısı 273 (gözaltında) olarak belirlenirken gözaltı dışındaki siyasi cinayetlerin sayısı 600. 1984-2004 arası toplam, terör örgütünün işlediği faili meçhul cinayetler 1922 olarak tespit edildi. Tarihi araştırmacılar tarafından tespit edilemeyen faili meçhullerin sayısıysa 34. Araştırmaların sonunda 1984 ile 2004 yılları arasında Türkiye genelinde kesinleşmiş faili meçhuller toplam sayısı 893 olarak ortaya çıkıyor.

En önemli kaynak Meclis komisyonu
21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nün araştırması sırasında onbinlerce sayfa tutan kaynaklar incelendi. Bu kaynaklar arasında TBMM’nin Faili Meçhul Siyasal cinayetler konusundaki Araştırma Komisyonu’nun çalışmaları önemli yer tutuyor. 9 Şubat 1993’te ülkenin çeşitli yörelerinde işlenmiş faili meçhul siyasi cinayetleri araştırmak üzere kurulan ve başkanlığını M. Sadık Avundukluoğlu’nun yaptığı komisyonda, RP, DYP, CHP ve SHP’den milletvekilleri yer aldı. 
H. Oberdiek’in çalışmaları Enstitünün araştırmasında, TBMM Faili Meçhulleri Araştırma Komisyonu raporları dışında, bu konuda uluslararası çalışmalar yapan H. Oberdiek’ten, Milli Eğitim Bakanlığı verilerinden ve Taraf gazetesinden Burhan Ekinci’nin çalışmasından da yararlanıldı.

 

Kaynak:



Bu haber 936 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,349 µs