En Sıcak Konular

BU DAVA BİTMEZ!

5 Mart 2011 13:55 tsi
BU DAVA BİTMEZ! Davada sürekli yeni delillerle suçlamalar getirilmesi, sürecin uzaması ve hukuki hataları dile getiren hukukçulara göre, bu süreç hiç bitmeyebilir.

Bu dava bitmez 

Ergenekon sürecinde yaşananlar, hukukçuları da endişelendiriyor. Davada sürekli yeni delillerle suçlamalar getirilmesi, sürecin uzaması ve hukuki hataları dile getiren hukukçulara göre, bu süreç hiç bitmeyebilir.

Afrika’da olabilir
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ayşe Nuhoğlu

Ergenekon davasının içeriğini bilemiyoruz. Ancak kanunlar, somut delillerin tamamının toplanmasının ardından davanın açılmasını öngörüyor. Yani davalar açıldıktan sonra defalarca yeni delil eklenmesi, yeni iddianamelerin hazırlanması hukuka uygun değil. Avrupa ve Amerika’da, yani hukukun geliştiği ülkelerde, bu tür davaların örneklerine rastlayamazsınız. Ancak Afrika ülkeleri gibi gelişmemiş ülkelerde bu tür davalar olur. Eğer her geçen gün yeni delil aramak ve davayı yeniden şekillendirmek isterseniz süreç hiç bitmeyebilir.

Sıkıntılar var
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ersan Şen

Soruşturmada uygulanan koruma tedbirlerinin sağlıklı ve hızlı yürütülmesi, keyfi hale getirilmemesi gerekiyor. Gözaltılar ve tutuklamaları hâkim kararı da olsa keyfi uygulayamazsınız. Bu noktada, bu davada önemli sıkıntılar olduğunu gözlemliyoruz. Hukuk devletinde insanları yıllarca içerde tutup, olduğunu iddia ettiğiniz suçu yargılama sürecinde ortaya çıkarma girişimi ne hukukla ne de insan hakları ile bağdaşır.

Sindirme aracı
Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu

Ergenekon soruşturma süreci adeta bir baskı ve sindirme aracı haline getirildi. Tutuklamalar tedbir olmaktan çıktı. Yıllarca devam ettirilen yargısız infaz ve keyfi cezaya dönüştürüldü. Türkiye bu süreçte sehven oluşturulmuş delillerle tanıştı, bilgisayarlarda, CD’lerde oynama yapılabileceğini öğrendi.

Gözaltılar gözdağı
İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal

Bu şekilde ve ucu açık olan soruşturmalar hukuk devletine uygun değildir. Gözaltı süresi 24 saat olmasına rağmen 4 günlük blok gözaltı, savcılığa sevk, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk yapılıyor. İnsanlar yıllarca cezaevinde kalıyor. Tutuklamalar tutsaklığa, gözaltılar gözdağına dönüştürüldü.

Vahim bir tablo
İstanbul Barosu eski Başkanı Muammer Aydın

2007’den beri Cumhuriyetçi, Atatürkçü, Gazeteci, Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu ve biliminsanları Ergenekon üyesi diye soruşturuluyor, tutuklanıyor. Vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. ‘Ben yaptım oldu hukuku’ uygulanıyor. Soruşturmanın gizliliğine aykırı işlem yapılıyor. İnsanlar eylemleri olmaksızın yargılanıyor. Herkes dipsiz bir kuyunun içine toplanıyor.(Ayşegül USTA-Toygun ATİLLA Arda Akın-Murat KAZANCI-Hürriyet) [1]

318 sanık hakkında 15 iddianame hazırlandı      

Ergenekon soruşturması 12 Haziran 2007’de, Ümraniye’de Mehmet Demirtaş’a ait gecekondunun çatısına gizlenmiş 27 el bombası, TNT kalıpları ve fünyelerin ele geçirilmesiyle başladı. Yaklaşık 4 yıldır devam eden soruşturma kapsamında 18 operasyon düzenlendi, 318 sanık hakkında 15 iddianame hazırlandı.

Sanıklardan ikisi yargılama sürerken, biri ise iddianameyi göremeden yaşamını yitirdi. Ergenekon davasındaki 318 sanığın 60’ı tutuklu. Soruşturma kapsamında yurt dışında bulunan İSTEK Vakfı Genel Başkanı Bedrettin Dalan, eski Ak Parti Balıkesir Milletvekili Turan Çömez ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) Başkanı Gülseven Yaşer kırmızı bültenle aranıyor.

İlkinin tarihi 14 Temmuz 2008

1. Ergenekon İddianamesi Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, 14 Temmuz 2008’de, 2 bin 445 sayfalık ilk iddianame tamamlandı. Aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de bulunduğu 46’sı tutuklu 86 sanık hakkında hazırlanan iddianameyi, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Temmuz 2008’de kabul etti. Yargılama sürerken, sanıklardan gazeteci İlhan Selçuk hayatını kaybetti. Danıştay saldırısını gerçekleştirdikleri öne sürülen aralarında Alparslan Arslan’ın da bulunduğu 8 tutuklu sanığın dosyası da bu davayla birleştirildi, sanık sayısı 96 oldu.

2. Ergenekon İddianamesi Aralarında emekli Orgeneraller Mehmet Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’un da bulunduğu 56 sanık hakkındaki 1909 sayfalık iddianame, 10 Mart 2009’da tamamlandı. 25 Mart 2009’da İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

3. Ergenekon İddianamesi 52 kişi hakkındaki, 1454 sayfalık iddianame, 5 Ağustos 2009’da İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. 2’nci ve 3’üncü dava birleştirildi. Yargılama esnasında sanıklardan Aydın Engin yaşamını yitirdi.

4. Ergenekon İddianamesi (Poyrazköy) Poyrazköy’de ele geçirilen mühimmata ilişkin hazırlanan iddianamenin, 28 Ocak 2010’da İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmesiyle aralarında Tuğamiral Levent Görgeç’in de bulunduğu 17 kişi hakkında dava açıldı.

5. Ergenekon İddianamesi (Amirallere suikast) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli iki amirale suikast planladıkları, uyuşturucu madde ve TNT kalıbı bulundurdukları iddiasıyla hazırlanan 166 sayfalık iddianamenin, 5 Şubat 2010’da, 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmesiyle aralarında teğmenlerin de bulunduğu 19 sanık hakkında dava açıldı.

6. Ergenekon İddianamesi (Kafes Eylem Planı) Azınlıkların ve öğrencilerin hedef alındığı bombalı eylemleri kapsayan Kafes Operasyonu Eylem Planı’na ilişkin iddianame, 19 Mart 2010’da İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü, Koramiral Kadir Sağdıç, Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar’ın da arasında bulunduğu 33 sanık hakkında dava açıldı. Kafes Eylem Planı, Poyrazköy ve Amirallere suikast davalarıyla birleştirildi, 69 sanık yargılanıyor.

Dalan ve Çiçek davası

7. Ergenekon İddianamesi (İrtica ile Mücadele Eylem Planı) Hakkında Kırmızı Bülten çıkarılan İSTEK Vakfı Başkanı Bedrettin Dalan ile Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 7 sanık hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce 29 Nisan 2010’da kabul edildi.

8. Ergenekon İddianamesi (Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner’e açılan dava) Aralarında Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner ile EDOK Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in de bulunduğu 14 kişi hakkındaki iddianame, 1 Mart 2010’da, Erzurum 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Dava Ergenekon’la birleştirildi. Dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderildi. Cihaner’in suçu, Ceza Genel Kurulu’nca görev suçu kabul edilince, 11’inci Daire, Adalet Bakanlığı’ndan izin alınmadığı için dosyayı Erzincan’a gönderdi.

9. Ergenekon İddianamesi (ÇYDD ve ÇEV) ÇYDD ve ÇEV’in 8 yöneticisi hakkında hazırlanan 342 sayfalık iddianame, 12 Ocak 2010’da, İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. 19 ay sonra, 34 kişi hakkında yargılamaya gerek olmadığına karar verildi. ÇEV eski Başkanı Gülseven Yaşer’in kırmızı bültenle aranması için karar çıkartıldı.

10. Ergenekon İddianamesi Toplumsal Dönüşüm Yayınevi’nin eski sahibi Hayri Bildik ile Yeni Demokrat Halkın Partisi (YDHP) Genel Başkanı Avukat Yusuf Erikel’in de arasında bulunduğu 8 kişi hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce, 24 Kasım 2010’da kabul edildi. Dava 2’nci Ergenekon davası ile birleştirildi.

11. Ergenekon İddianamesi Sivas’taki Ermeniler’in ruhani lideri Minas Durmazgüler’e suikast iddialarına ilişkin 2 kişi hakkında açılan dava, 2’nci Ergenekon davası ile birleşti.

12. Ergenekon İddianamesi Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi (VKGB) Genel Başkanı Taner Ünal’la, eski Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Cinal hakkında açılan dava 1’inci Ergenekon davası ile birleştirildi.

13. Ergenekon Davası (Levent Ersöz’e suikast girişimi) Ergenekon sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün yattığı hastanede, havaya ateş açan Erhan Keskin hakkında İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı.

14. Ergenekon İddianamesi Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’ü tehdit ettiği iddiasıyla tutuklanan Özkan Kurt hakkında İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

15. Ergenekon İddianamesi (Şile kazıları) Şile’deki kazılarla ilgili 1’i tutuklu 4 şüpheli hakkında İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı. 4 sanığın yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.(Ayşegül USTA-Hürriyet) [2] 

Bize fatura kesmeye kalkışmayın  

Başbakan Erdoğan, son günlerdeki operasyonlar nedeniyle hükümetin hedef tahtası haline geldiğini söyledi. Erdoğan, İstanbul Adalet Sarayı’nın Adalet Bakanlığı’na devri töreninde, “Hiç kimse yargının tasarruflarından dolayı bize fatura kesmeye bize çamur atmaya, bizi hedef tahtasına yerleştirmeye kalkışmasın. Biz savcı da değiliz hakim de değiliz. Birileri gibi avukat da değiliz” dedi.

AVRUPA’nın en büyük adalet sarayı, İstanbul Adalet Sarayı’nın Bayındırlık Bakanlığı’ndan Adalet Bakanlığı’na devredilmesi nedeniyle düzenlenen törene katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, yargıyla ilgili sorunları çözmek için attıkları her adımda, “Yargı siyasallaşıyor, yargıyı ele geçiriyorlar” diye engellendiklerini söyledi. Erdoğan yargıyı siyasallaştırmak ve ele geçirmek gibi bir amaçlarının olmadığını belirterek, “Biz tam tersine siyasallaşmış, klikleşmiş, hantallaşmış, tozlu dosyaların altında ezilmiş, mecali kalmamış bir yargıyı meşhur deyimiyle ‘cüzdanı ile vicdanı arasında sıkışmış’ bir yargıyı vicdanı hür, bağımsız, tarafsız bir yargıya, milletin yargısına dönüştürmek için mücadele verdik ve veriyoruz” dedi. Erdoğan, şunları söyledi:

‘Yargı siyasallaşıyor’ deniyor ama yargıyı bağımsız hale getirecek her adıma muhalefet ediliyor. Milletimin bu çifte standardı, bu çelişkiyi görmesini özellikle istiyorum.

Tutukluluk süresi dolduğu için dosyalar zamanında incelenmediği için terör zanlıları ve katil zanlıları serbest bırakıldı. Ama önlerine farklı dosyalar geldiğinde hemen ışık hızında inceleyip karara bağlıyorlar. 24 saatte benimle ilgili kararı verdiler, o oldu. Yargı siyasallaşıyor diye bas bas bağıranlar onamamı istersin, bozma mı diyerek ısmarlama kararlar verebiliyorlar. Siyasi görüşlere etnik kökenlere, mezheplere göre, kadrolaşmaya giden siyasiler geldi geçti bu ülkeden. Şimdi 74 milyonun evladı ayrımsız şekilde kadrolarına alınacakken buna itiraz ediyorlar.

Hedef olamayız

Bilmeyenlere hatırlatıyorum. Türkiye bir hukuk devletidir. Türkiye kuvvetler ayrılığı üzerine bina edilmiş bir demokratik rejimdir. Yürütmenin, yasamanın ve yargının da görev ve yetkileri bellidir. Hiç kimse yargının tasarruflarından dolayı bize fatura kesmeye bize çamur atmaya bizi hedef tahtasına yerleştirmeye kalkışmasın. Anamuhalefet partisini, muhalefet partilerini, özellikle de medyayı son günlerdeki operasyonlar nedeniyle takındıkları tavırdan dolayı sorumlu olmaya davet ediyoruz. Biz savcı da değiliz hakim de değiliz. Birileri gibi avukat da değiliz. Yargının yıpratılmasına, yargının hedef tahtası haline getirilmesine, yargının işini zorlaştıracak beyanatlar verilmesine razı olamayız.

Avrupa’yı yakalarız

Her 100 bin kişiye düşen hâkim sayısı, Avusturya’da 20, İtalya’da 11, Portekiz’de 18, Rusya’da 24, Yunanistan’da 33 biz de ise 10. İnşallah en kısa zamanda bu sayıyı Avrupa ortalamasına çıkaracağız. Avrupa ülkelerinde bir hâkim yılda 200 dosyaya bakarken bizde yılda 1078 dosyaya bakıyor. Personel sayısını artırarak, mahkeme sayısını artırarak inşallah bu sayıyı da aşağılara çekmeye devam edeceğiz. (Mustafa KÜÇÜK - Sefa ÖZKAYA - Hürriyet)  [3]

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ

[1] {http://www.hurriyet.com.tr/gundem/17189191.asp?gid=373}

[2] {http://www.hurriyet.com.tr/gundem/17189193.asp?gid=0&srid=0&oid=0&l=1}

[2] {http://www.hurriyet.com.tr/gundem/17189188.asp?gid=373}

 

 

 



Bu haber 821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,212 µs