En Sıcak Konular

MECLİS ''12 HAZİRAN'DA SANDIK BAŞINA'' DEDİ

4 Mart 2011 14:39 tsi
MECLİS ''12 HAZİRAN'DA SANDIK BAŞINA'' DEDİ İktidar ile muhalefet 12 Haziran’da seçime gidilmesi için “oybirliğiyle” evet dedi

12 Haziran'da sandık başındayız

İktidar ile muhalefet 12 Haziran’da seçime gidilmesi için “oybirliğiyle” evet dedi

Oylamaya siyasi parti liderlerinin hiçbiri katılmadı

AK Parti ve MHP’nin milletvekili genel seçiminin 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılmasına ilişkin önerge TBMM Genel Kurulu’nda dün yaklaşık 2,5 saatlik bir görüşmenin ardından kabul edildi. Önergenin görüşmeleri öncesi iktidar ve muhalefet kulislerindeki sohbetlerin ana gündem maddesi “Meclis’in kaçta kaçının yenileneceği, hangi partiden kaç milletvekilinin bir sonraki dönem yeniden parlamentoda olacağıydı.” 5 yıllığına seçilmelerine karşın Anayasa’da milletvekili genel seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasına ilişkin değişikliğe paralel olarak AK Parti ve MHP’nin verdiği önerge ile 1 yıl erken TBMM’ye veda etmek zorunda kalacak vekiller, oylama öncesinde tepkilerini “esprili” bir üslupla dile getirdiler. Bazı AK Parti milletvekilleri iktidar kulusinde, parti yöneticileri ve milletvekili arkadaşlarına “Bir savaş önergesi verelim. Savaş nedeniyle seçimler ertelensin” esprisiyle takılırken, bazı milletvekillerinin ise oylama için Genel Kurul’a girerken “Gidip kendi ipimizi kendimiz çekelim” esprisini yaptıkları duyuldu.

Kabinenin katılımı da cılızdı

Hiçbir siyasi parti liderinin olmadığı seçim önergesi görüşmelerine kabine üyelerinin katılımı da cılız oldu. Görüşmelerde Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Bülent Arınç’ın yanısıra, Tarım Bakanı Mehdi Eker ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay hükümet üyeleri olarak yer aldılar.

3 bakan veda edecek

Parlamento seçimlerinin yenilenmesine ilişkin Meclis kararının, Köşk’ün onayına sunulmaksızın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte 100 günlük seçim takvimi işlemeye başlayacak. Anayasa, TBMM genel seçimlerinden önce Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlarının çekilmesi kuralını getiriyor. Buna göre, seçim kararının Resmi Gazete’de yayım tarihinden başlayarak 5 gün içinde bu bakanlıklara, Başbakan tarafından, TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanacak. Bu çerçevede İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 9 Mart tarihi itibariyle yerlerini bağımsızlara bırakmış olacak. Seçim kararının alınmasıyla birliket mevcut milletvekillerinin yanısıra, bürokraside de “adaylık” heyecanı doğruğa çıktı. Milletvekilliğine aday olmak isteyen bürokratarın ise 12 Mart tarihi itibariyle istifalarını sunmaları gerekecek.

Muhalefetin endişesi

Önergenin görüşmeleri sırasında muhalefet temsilcileri, iktidarın bu seçimlerde de hükümet olma imkanlarını sonuna kadar kullanacağı endişesini dile getirdiler. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, muhalefetin eleştirilerine yanıt verirken, 13 Haziran’ın Türkiye’de demokrasi adına yeni bembeyaz bir sayfa açması temennisinde bulundu. Çiçek, seçim sonrası yeni Anayasa projesine de değindi. Çiçek, seçimlerin ardından yeni bir anayası millete hediye etmenin parlamentonun en büyük sorumluluğu olacağını söyledi. Yapılan oylama sonucunda seçimin 12 Haziran’da yapılmasına ilişkin önerge, iktidar ve muhalefetin desteğiyle 361 oyla oybirliğiyle kabul edildi.

AYM tasarısı komisyondan geçti

TBMM Anayasa Komisyonu, Anayasa Mahkemesi’ni yeniden yapılandıran tasarıyı 2 günlük mesaisinin ardından dün kabul etti. Muhalefetin tasarıya sert eleştiriler yönelttiği oturumlarda tasarıya yönelik Venedik Komisyonu’ndan gelen uyarıları da dikkate aldı. Bu çerçevede AYM’nin bireysel başvurularla ilgili Yargıtay ve Danıştay kararlarını iptal yetkisi “sadece temel haklarla” sınırlandırıldı. Yine Venedik Komisyonu’nun Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurular nedeniyle iş yükü altında “başarısızlığa uğrayabileceği” uyarısı doğrultusunda da “başvurucunun önemli bir zarara uğramadığı başvurular ile açıkça dayanaktan yoksunluk” içeren başvuraların reddedilebileceği hükmü tasarıya monte edildi.

Komisyonda TBMM Genel Sekreteri’ne AYM tasarısında yapılacak değişiklik ile kırmızı pasaport sahibi yapma girişimi ise Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’ten döndü. Çiçek önergeye bunun eklenmesine sinirlendi ve “Burada Anayasa Mahkemesi ile ilgili özel bir yasa çıkartıyoruz. Bunun kapsamına başka birşey koymak doğru değil” dedi.

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/12-haziranda-sandik-basindayiz/363009/9/Siyaset}

 



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,773 µs