En Sıcak Konular

ABDULLAH GÜL'ÜN AB'YE BAKIŞINDA DERİN KIRILMA

27 Şubat 2011 15:27 tsi
ABDULLAH GÜL'ÜN AB'YE BAKIŞINDA DERİN KIRILMA Milletvekiliyken dediklerini unutan Gül, Cumhurbaşkanı olarak ağırladığı Sarkozy’ye AB için yoğun baskı yaptı.

HAFIZAİ BEŞER MAKAM İLE MALULDÜR

Abdullah Gül’ün AB’ye bakışında derin kırılma

Milletvekiliyken dediklerini unutan Gül, Cumhurbaşkanı olarak ağırladığı Sarkozy’ye AB için yoğun baskı yaptı.

Neler söylemişti neler!
Cumhurbaşkan Abdullah Gül’ün keskin  AB dönüşümü, “Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür (İnsan hafızasının kusuru, unutkanlık)” atasözüyle bire bir örtüştü. RP milletvekili olduğu dönemde AB’yi yerden yere vuran Gül, Köşk’e çıktıktan sonra eski sözlerini unuttu.

Halklar istemiyor ama...
Türkİye’yi AB’de istemeyen Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’yi ağırlayan Gül, konuğuna AB’ye girişte engel olmaması için sıkı markaj uyguladı. Son anketlere göre Fransızların yüzde 53’ü Türkiye’ye karşı... Türkiye’de ise AB karşıtlarının oranı yüzde 70’i aşıyor.

“Sarkozy’ye rağmen AB yolundan sapmayız”
Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliğine karşı tavrını çok önemsemeyen Gül, “Hedefe yürüyeceğiz” mesajı verdi. Gül, Ekim 2008’de AB karşıtları için “Marjinal” demişti.

YIL 1995: O BİR MİLLETVEKİLİ
* Gümrük Birliği ile Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne tek yanlı bağlayanlar, bizi arka bahçe-deki köpek kulübesine sokuyorlar.
* Gümrük Birliği’ne Türkiye’nin gayretleriyle girilmedi. Türkiye’nin AB’ye giremeyeceği kesin. Çünkü AB Hıristiyan kulübü!
* Türkİye’nin AB’ye girip de bahsedilen o avantajlardan faydalanması hikayedir. Bu söz konusu değildir ve asla olmayacaktır.

YIl 2011: O BİR CUMHURBAŞKANI
* Avrupa, AB’ye girmek için
sarfettiğimiz çabaları görmeli. Köklü reformlar gerçekleştirdik. Daha da yapacaklarımız var.
* Tam üyelik müzekerelerinin başlaması için AB’de oy birliğiyle karar alındı, imzalar atıldı. Bu imzalar boşuna mı atıldı?
* Bu yolda yürümeyi sürdüreceğiz. Çünkü bizim için AB hedefi devlet politikasıdır. Gelecek kuşaklara taşınacak bir süreçtir.

‘Hıristiyan kulübü’ icin caba
Refah Partisi Milletvekili Gül (1995): Avrupa Birliği Hıristiyan kulübüdür. Bölünmemizi isteyecekler. Türkiye’ye AB’nin avantajı olmayacak. Cumhurbaşkanı Gül (2011): AB devlet politikamız, bu yolda sonuna dek yürüyeceğiz

Fransız mevkidaşı Nicolas Sarkozy’yi önceki gün Ankara’da ağırlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 1995’te Refah Partisi milletvekili olduğu dönemde, Hıristiyan kulübü dediği, ve “Türkiye’yi parçalayacak” uyarısı yaptığı Avrupa Birliği’ne (AB) girmek için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi. “G-20 Dönem Başkanı” sıfatıyla Ankara’ya gelen Sarkozy ile Çankaya’da görüşen Gül, Fransız mevkidaşının “AB’ye giremezsiniz” uyarısına da “Biz bu yolda size rağmen yürüyeceğiz” restini çekti.

Dik duruş sergiledi
Çankaya Köşkü’nde 35 dakika süren görüşmede, Sarkozy, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı oluşunu bir kez daha dile getirdi. Göreve geldiği 2007’den bu yana Türkiye’nin AB’ye tam üye olamayacağını net bir şekilde söyleyen Fransız Cumhurbaşkanı, Çankaya’da da şöyle dedi: “Ben açıkça görüşümü söylüyorum diye beni sorumlu görüyorsunuz. Ama sizi AB’de başkaları da istemiyor. Onlar yüzünüze söylemiyor. Ben söylüyorum. Benim bu tutumun sizin açısınızdan daha dağerlidir.”

Kuşaklar boyu taşınacak süreç
AB’nin Türkiye için bir devlet politikası olduğunu ifade eden Gül ise Sarkozy’ye şöyle karşılık verdi: “Türk kamuoyu AB konusunda ’bize karşı oyun oynanıyor’diye düşünüyor. Açıkçası ben de öyle düşünüyorum. Tam üyelik müzekerelerinin başlaması için AB’de oybirliğiyle karar alındı, imzalar atıldı. Bu imzalar boşuna mı atıldı? Müzakere süreci devam ederken ortaya çıkan Türkiye’ye karşı tutum, Türk kamuoyunda büyük bir hayal kırıklığı ve tepkiye yol açtı. Türkiye ile oyun oynanmaması lazım. Ancak şunun da bilinmesi lazımdır ki, biz bu yolda size rağmen yürümeye devam edeceğiz. Çünkü, bizim için AB hedefi parti politikaların üzerinde bir devlet politikasıdır. Bu politika hedefi geçmiş kuşaklardan alınan ve de gelecek kuşaklara taşınacak bir süreçtir...”

“Israrınız niye” diye sordu
Abdullah Gül’le görüşmesinin ardından Çankaya Köşkü’nden çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “Mutabık olmadığımız malum bir konu var. Devlet adamları olarak bu konulardan bahsettik” dedi. Sarkozy, bir gazetecinin sorusunda belirttiği ’Türkiye’nin güçlü demokrasisi’sözüne gönderme yaparak “Türkiye demokrasi değerlerini taşıyor dediniz, Avrupa’da durum böyle değilse neden üye olmak konusunda bu kadar ısrarcısınız diye sorabilirim. Bu söylediklerinizde bir çelişki yok mu?” diye konuştu.

Fransızların yüzde 53’ü Türkiye’ye karşı
Fransa’da düzenlene anket seçmenlerin yüzde 53’ünün, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu ortaya koydu. Sofres tarafından düzenlenen araştırmaya göre merkez sağ seçmenin yüzde 71’i, aşırı sağcı seçmeninse yüzde 87’si Türkiye’nin üyeliğine karşı. Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Fransızlar daha çok dini ve kültürel nedenleri gerekçe gösteriyor, Türkiye’nin coğrafi yapısı ise ikinci sırada geliyor. Araştırmaya göre ekonomik durum, üyeliğe karşı olanların gerekçeleri arasında son sırada yer alıyor.

Köpek kulübesine sokuyorlar
Abdullah Gül, Refah Partisi ve Fazilet Partisi milletvekili olduğu dönemlerde tam bir Avrupa Birliği karşıtıydı. Meclis dışında olduğu gibi TBMM kürsüsünde de AB’ye girmenin yanlış bir yol olduğunu ifade eden Gül, AB’yi bir Hıristiyan kulübü olarak değerlendiriyordu. 6 Mart 1995’te Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle Gümrük Birliği anlaşmasını imzalamasından 2 gün sonra Meclis’te konuşan Gül, AB ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:
* Türkiye’nin Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği çerçeve anlaşması Cumhuriyet tarihinin en önemli dış anlaşmalarından biridir. Böyle önemli bir anlaşmanın bu şekilde imzalanmasına biz Refah Partisi olarak metot, usul ve esas yönünden karşı olan tek grubuz, tek partiyiz.
* Burada her şey tek taraflı olarak gitmektedir. Avrupa’nın çıkarları söz konusu olduğunda tavizler verilmektedir, vazgeçilmektedir. Fakat Türkiye’nin çıkarları söz konusu olduğunda hiçbir direniş, hiçbir ısrar olmamaktadır. Bu şudur: Ne pahasına olursa olsun Türkiye, Avrupa Birliği’ne girecek anlayışıdır. Siz eğer bu zihniyette olursanız, işte o zaman sizi o zenginler köşkünün bahçesindeki bir kulubeye böyle koyarlar işte.
* Avrupa Birliği’ne Türkiye’nin alınmayacağı kesin olunca, Türkiye’nin de kendi başına bırakılması Avrupa’nın çıkarına değildir. Çünkü Türkiye’nin önünde büyük bir potansiyel vardır. İşte, Türk Cumhuriyetleri çıkmıştır, İslam ülkeleri vardır. Avrupalı bunu bildiği için Türkiye’yi serbest bırakmak istememiştir. Anlaşmaların hepsi káğıt üzerindedir.
* Türkiye’nin AB girip de o bahsettiğiniz avantajlardan faydalanması hikayedir. Böyle birşey sözkonusuda değildir, olamayacaktır. Medyaya bakarsanız Türkiye’ye zenginlik gelecek, mallar girecek, bir pembe tablo!.. Tabii ki en çok çıkarı olan grup medya olacaktır. Çünkü önümüzdeki yıllarda Türkiye’de en gözde olan sektör reklam sektörüdür. Türkiye bir tüketim ekonomisine yönelecektir. Tabii ki medya, tabii ki gazeteler ve televizyon kanalları bunu alkışlayacak, halkın beynini yıkayacak. Ama ne olacak, siz bunları borçla alacaksınız.
* Türkiye’yi bu noktaya getirenler
suçludur.
* Gümrük Birliği ile Türkiye’yi AB’ye tek yanlı bağlayanlar bizi arka bahçedeki köpek kulübesine sokuyorlar.

VİDEO Görüntüsü için

 

AB yolunda yapılanlara övgü
Avrupa Birliği, 8 yıllık süreçte tam üyelik için Türkiye’den birçok istekte bulundu. Abdullah Gül’ün, Başbakan, Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı olduğu dönemlerdeki bu isteklerden bazıları şöyleydi: l Atatürk’ün fotoğraflarını indirin, posterlerini yakın. l Türk ordusunu etkisizleştirin. l Gayrimüslim vatandaşlara yeni imtiyaz verin. l Türkçe dışındaki dillere yayın izni verin. Kürtçe 2. resmi dil olsun. l Ruhban Okulu’nu açın. Fener papazını ekümenik olarak tanıyın. l Limanları Rumlara açın. KKTC’den Türk askerini çekin. l Adada yaşayanlar Rum bayrağı altında birleşsin. Türkiye bu yeni yönetimi tanısın. l Soykırımı kabul edin. l Fırat ve Dicle’nin uluslararası komisyonca kontrolüne izin verin.

Kiliseler ihya edildi
Ocak 2011’de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin AB’ye girmek için sarfettiği gayretleri anlattı. Türkiye’nin köklü reformlar gerçekleştirdiğini belirten Gül, “Şüphesiz ki daha yapacaklarımız var” dedi. Azınlıklarla ilgili yapılanları anlatan Gül, Sümela ve Akdamar’ın ibadete açıldığını, birçok eski kilisenin de restore edildiğini anlattı. (Haber: Macit SOYDAN)

Kaynak:  



Bu haber 1,162 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,342 µs