En Sıcak Konular

HAYDAR BAŞ: 'BAŞKANLIK SİSTEMİNDE ÜNİTER YAPI DAĞILIR''

16 Şubat 2011 13:13 tsi
HAYDAR BAŞ: 'BAŞKANLIK SİSTEMİNDE ÜNİTER YAPI DAĞILIR'' Haydar Baş, başkanlık sistemi konusunda,“Başkanın seçilebilmesi için ‘devletçik’lerin olması şarttır. Bunun adına bölünmek denir. Bu üniter yapıyı dağıtıp yok etmektir” dedi.

Ülke parçalanır  

BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Baş, başkanlık sistemi konusunda net ifadeler kullanarak, “Başkanın seçilebilmesi için ‘devletçik’lerin olması şarttır. Bunun adına bölünmek denir. Bu üniter yapıyı dağıtıp yok etmektir” şeklinde konuştu

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Haydar Baş, Başbakan Erdoğan’ın ısrarla tartışılmasını istediği başkanlık sistemini değerlendirdi. Başkanlık sisteminin hayata geçmesi için Türkiye’de federatif yapının, bir başka ifadeyle ‘eyalet sistemi’nin hayata geçmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Baş, “Eyaletler, ‘devletçik’ demektir. Herbirinin kendi anayasası, kendi hukuku vardır” dedi.

Üniter yapı dağılır

Başkanlık sisteminin hayata geçmesiyle ülkenin parçalanma sürecine gireceğini aktaran Prof. Dr. Baş, “Başkanın seçilebilmesi için ‘devletçik’lerin olması şarttır. Bunun adına bölünmek değil de ne denir? Bu yavaş yavaş üniter yapıyı dağıtıp yok etmektir” şeklinde konuştu.

Haydar Baş; ABD’deki başkanlık sistemini örnek gösterenlere,bu ülkenin tarihinden örnekler vererek şöyle seslendi: “ABD, 50 tane federe devletten meydana gelmiş bir federasyondur. Orada başkan seçilir. Ancak bunlar gece gündüz savaşırlardı. Güney - Kuzey savaşları... Bunlar ‘kavgadan bıktık, hergün onlarca insan ölüyor; can, mal, namus, din ve vicdan emniyetimiz garantide değil. Bunu gelin garantiye alalım’ dediler. Bunun için o parçaları birleştirerek federasyonu hayata geçirdiler. Başkanlık sistemi bundan ortaya çıktı. Bizim böyle bir derdimiz yok ki! Üniter yapıda 72 millet Türk kimliği altında biraraya gelmiştir. Bundan daha büyük bir birlik olur mu?”

BTP Lideri, bir hatırasından yola çıkarak, Türk kimliğinin ne anlama geldiği konusunda şu tespitlerde bulundu: “Uzakdoğu’da havaalanında namaz kılıyorum. Beni Türk olarak tanıması mümkün değil. Ancak adam namaz kıldığım için “Bu Türk’tür” diyor. Bizim müşterek değerimiz İslam’dır. Merhum Mustafa Kemal Atatürk onu Türk kimliği ile beraber İslam kimliğini muhafaza altına aldı. Niçin? Eğer almamış olsaydı, o üniter yapı paydalara bölünseydi, Türkiye Cumhuriyeti diye bir devletin ortaya çıkması asla mümkün olmazdı.”

Kürtler azınlık değildir

Prof. Dr. Baş, Lozan’daki görüşmelerde ABD’nin azınlık oyununun nasıl bozulduğunu ise şöyle anlattı: “Başlarında merhum İnönü, murahhas azalar Lozan’a görüşmeye gidiyorlar. Önümüze şu - bu meseler gelince ne diyeceğiz diyor Merhum İnönü. Atatürk ise, ‘Diyeceğiniz tek bir cümle vardır: Onların hepsi Müslümandır, azınlık değildir.’ Gidiliyor, Lozan’da oturuluyor. ABD diyor ki, ‘Kürt azınlığın hakları ne olacak?’ diyor. Merhum İnönü, ‘Kürtler azınlık değildir, zira onlar Müslümandır.”

Haydar Baş, Güneydoğu üzerine oynanan oyunlara da dikkat çekerek, halkın işsiz ve aşsız bırakıldığını dile getirdi. BTP Lideri, şunları söyledi: “Sen oraya işi getirmezsin, sanayiyi getirmezsin, hayvancılığı ve madenciliği terkedersin, insanları işsiz halde bırakırsın. Ne karsının, ne kocasının, ne gelininin, ne oğlunun işi var. Hiçbirinin işi ve eğitimi yok. Senin gayen onu dağa çıkartmaktır. Bu siyasetin cinayetidir. Yapılacak olan iş, siyasetin gelirleri adaletli bir şekilde dağıtmasıdır.”

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=11000715&tarih=2011-02-16}
 



Bu haber 921 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,101 µs