En Sıcak Konular

ŞEYHÜLMUHARRİRÎN AHMET KABAKLI ANILIYOR

8 Şubat 2011 14:04 tsi
ŞEYHÜLMUHARRİRÎN AHMET KABAKLI ANILIYOR “Vakıf adam” Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı, vefatının 10. yıldönümü münasebetiyle 9 Şubat ve 13 Şubat tarihlerinde düzenleyecek iki önemli toplantıyla anılacak.

TÜRK EDEBİYATI VAKFI’NI BAŞBAKAN AÇACAK

 “Vakıf adam” Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı, vefatının 10. yıldönümü münasebetiyle 9 Şubat ve 13 Şubat tarihlerinde İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü ve Türk Edebiyatı Vakfı’nın ortaklaşa düzenleyeceği iki önemli toplantıyla anılacak.
Türk Edebiyatı Vakfı’nın restorasyonu ve tefrîşi tamamlanan Sultanahmet’teki hizmet binası ve vakıf bünyesinde kurulan “Edebiyat Kıraathanesi”nin açılışı da 13 Şubat Pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak.

Kabir başında hatim dûası

Ahmet Kabaklı hocayı anma programı, vefat yıldönümü olan 8 Şubat 2011 Salı günü başlayacak. Ailesi, kurucusu olduğu Türk Edebiyatı Vakfı mensupları, talebeleri ve sevenleri saat:11.00’de, Eyüp Sultan Mezarlığı Piyer Loti Tepesi’nde buluşup, Kabaklı’nın kabri başında Kur’an Tilâveti ve hatim dûasına katılacaklar.

“Çarşamba Sohbeti”nde Alperen’e vefa

İlk anma toplantısı Ahmet Kabaklı’nın kendi kurduğu Türk Edebiyatı Vakfı’nda ve yine kendisi tarafından başlatılan “Çarşamba Sohbetleri” çerçevesinde “Alperen’e Vefa” başlığıyla yapılacak. Yrd. Doç. Dr. Erol Ülgen’in yöneteceği sohbette Ayla Ağabegüm, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, İsa Kocakaplan ve Serhat Kabaklı konuşacaklar.
Türk Edebiyatı Vakfı binasının restorasyonu dolayısıyla, 2010-2011 döneminin ilk Çarşamba Sohbeti olacak bu toplantı, 9 Şubat Çarşamba günü saat 17.00’de başlayacak.

CRR’deki anma toplantısı

Şeyhülmuharrirîn, gazeteci, edebiyatçı, öğretim üyesi Ahmet Kabaklı ile ilgili ikinci toplantı, “10. Vefat Yıldönümünde Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı’yı Anma Programı” adıyla Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak.
13 Şubat Pazar günü saat 18.00’de başlayacak programın katılımcıları, önce ‘Ahmet Kabaklı Fotoğrafları Sergisi’yle merhum Kabaklı Hoca’nın 77 yıllık ömründen kesitler görecekler.
Nazlı Ilıcak’ın yönetimindeki anma oturumunda, Sâbir Rüstemhanlı, Prof. Dr. Birol Emil, Hasan Celâl Güzel, Ali Coşkun ve Yavuz Bülent Bâkiler, Ahmet Kabaklı’yı farklı yönleriyle değerlendirecekler.
Konuşmaların ardından Türk Halk Müziği Sanatçısı Esat Kabaklı “Türkülerle Türk Dünyası” temalı bir anma konseri verecek.

Anma programının sonunda dinleyicilere Türk Edebiyatı dergisinin titizlikle hazırlanmış 96 sayfalık “Ahmet Kabaklı Özel Sayısı” ve 10. vefat yıldönümü münasebetiyle Yard. Doç. Dr. Erol Ülgen’in yayına hazırladığı “Ahmet Kabaklı – Fatih ve İstanbul” kitabı armağan edilecek.

Türk Edebiyatı Vakfı binası hizmete açılıyor!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kabaklı Hoca’nın ölüm yıldönümü olan 13 Şubat Pazar günü saat 11.00’de, iki yıldan fazla süren restorasyon ve tefrîş çalışmasının ardından Türk Edebiyatı Vakfı binasının açılışını yapacak.
Sultan II. Mahmut tarafından Cevrî Kalfa Sıbyan Mektebi adıyla yaklaşık 2 asır önce yaptırılan ve uzun yıllardır Türk Edebiyatı Vakfı’nca kullanılan bina, titiz bir restorasyon çalışmasıyla ilk yapısına uygun hâle getirildi. Kubbelerindeki sıvayla kapanmış süslemeler gün yüzüne çıkarıldı; Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun ve ilim adamlarının denetiminde aslına uygun bir şekilde restore edildi.
Gelenekli “Çarşamba Sohbetleri” yanında, değişik toplantılara ve kurslara ev sahipliği yapacak olan Türk Edebiyatı Vakfı’nın zemin katındaki Kitabevi de “Edebiyat Kıraathânesi” adıyla genişletildi. Bu mekânda kitap ve her türlü kültür ürünlerinin yanı sıra okuma ve sohbet salonları da bulunacak; imza günleri ve kültür faaliyetleri düzenlenecek. Edebiyat Kıraathanesi’nde çay, kahve, meşrubat, pasta, tatlı ve şekerleme çeşitleri de sunulacak. Edebiyat Kıraathanesi, sâkin ve seviyeli bir sohbet yeri arayışındaki bütün fikir, sanat, kültür ve edebiyat adamlarımız ve bu konulara duyarlı gençlerimiz için vazgeçilmez bir buluşma ve görüş alış verişinde bulunma yeri olacak.

Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı kimdir:

Harput’ta (Elâzığ) 24 Mayıs 1924’te dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Elâzığ’da tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 1948 yılında mezun oldu.
Diyarbakır Lisesi ve Aydın Lisesi edebiyat öğretmenliklerinde bulunduktan sonra, 1957 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Paris’e staja gönderildi. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu ve Atatürk Eğitim Enstitüsü’nde hocalık yaptı. Türk Mûsıkîsi Devlet Konservatuarı’nda da edebiyat dersleri verdi.
Öğretmenlik yıllarında Ankara Hukuk Fakültesi’ni de bitirdi ve kısa bir müddet avukatlık mesleğini yürüttü.
Tercüman gazetesinin açtığı (1956) bir yarışma neticesinde basın dünyasına girdi ve yaklaşık yarım asır, “Gün Işığında” başlığı altındaki köşe yazılarıyla, konferansları ve sohbetleriyle geniş kesimleri aydınlattı, nesillerin “Kabaklı Hocası” oldu.
Genç yetenekleri edebiyatımıza kazandırmak, kültürümüzü yaşatmak ve zenginleştirmek gayesiyle 1970’te Edebiyat Cemiyeti’ni, 1972’de Türk Edebiyatı dergisini ve bundan altı yıl sonra da (1978’de) Türk Edebiyatı Vakfı’nı kurdu.
Edebî ve fikrî eserleriyle ve Türk insanının duygularına tercüman olan yazılarıyla her zaman hatırlanacak olan Ahmet Kabaklı hoca, 8 Şubat 2001 tarihinde aramızdan ayrıldı.
Kabaklı Hoca, neredeyse her evde, her okulda bulunan ve 14 baskı yapan “Türk Edebiyatı” adlı 5 büyük ciltlik eserini; “Milletime, milletimin gençlerine hocalık borcum” diye tarif etmişti. “Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti Devletleri’nin kuruluşundaki iman temellerinin aynı olduğunu” tespit ettiği; milletimizin kültürü, din ve vicdan hürriyeti üzerine kâbus gibi çöken Batı emperyalizmi, despotizm, istismarcılık, yobazlık ve hırsızlığı açık açık anlattığı “Temellerin Duruşması” adlı 27 baskı yapan ve büyük yankılar uyandıran 2 ciltlik eserini yazdıktan sonra da “Cenab-ı Hakk’a verilmiş hesabımdır.” demişti.

Yayımlanmış eserleri:

Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı düşünce ve kültür hayatımıza şu eserleri armağan etti:
1- Türk Edebiyatı ( destanlar çağından bugüne 1300 yıllık edebiyat tarihimizi tarafsız bir gözle ele alan beş cilt ve 4336 sayfalık bu eser, şimdiye kadar 14 baskı yaptı); 2- Temellerin Duruşması 1 ve 2 (27 baskı yaptı); 3- Kültür Emperyalizmi; 4 -Müslüman Türkiye; 5- Mâbet ve Millet; 6- Mehmet Âkif; 7- Yunus Emre; 8- Mevlâna; 9- Sultanüşşuara Necip Fazıl; 10- Şâir-i Cihan Nedim; 11- Şiir İncelemeleri; 12- Çağlara Hükmedenler; 13- Türkiye’yi Yoğuranlar; 14- Güneydoğu Yakından; 15- Doğudan Doğuş; 16- Millete Vurulan Canlı Pranga: Bürokrasi; 17- Alperen; 18- Devlet Felsefemiz; 19- Ejderha Taşı (çocuk kitabı); 20- Charles Dickens’tan “Tuhaf Bir Macera” (tercüme); 21- Ahmet Rasim’in “Şehir Mektupları” (sadeleştirme); 22- Giritli Aziz Efendi’nin “Muhayyelât”ı (sadeleştirme); 23- İslâm’la Kaynaşmış Türk Edebiyatı; 24- Tasavvuf, Tarikat ve Edebiyat; 25- Divan Edebiyatı, 26- Fâtih ve İstanbul

 

Kaynak: turkedebiyati.com.tr {http://www.turkedebiyati.com.tr/Sayfala.asp?nereye=haberoku&ID=3128}



Bu haber 1,171 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,953 µs