En Sıcak Konular

ORTADOĞU'NUN DEMİR YUMRUKLARI GEVŞEMEYE BAŞLADI

1 Şubat 2011 22:13 tsi
ORTADOĞU'NUN DEMİR YUMRUKLARI GEVŞEMEYE BAŞLADI Kuzey Afrika ve Ortadoğu yangın yerine döndü. Cezayir ve Tunus'ta başlayan isyanlar, tüm bölgeyi tehdit ediyor. Yaşanan sürecin sonunda Ortadoğu'nun siyasi yapısının değişmesi kaçınılmaz.

Ürdün de karıştı

Ürdün'de hükümeti fesheden Kral Abdullah, başbakanlığa Samir Rifai'nin yerine Maruf Bakit'i atadı.

Saray'dan yapılan açıklamada, yeni başbakan atamasının "gerçek siyasi reformların" yerine getirilmesi için yapıldığı belirtildi.

Kral Abdullah'ın zengin bir siyasetçi olan Rifai'nin istifasını resmen kabul ettiği ve eski askeri danışmanı Bakit'ten yeni kabineyi kurmasını istediği ifade edildi.

Ürdün'de haftalardır süren protestolarda, yüksek gıda fiyatları ve düşük yaşam standardından şikayet eden muhalifler, hükümeti istifaya çağırıyordu.

Eski Başbakan Rifai, protestolar üzerine iki hafta önce memur maaşlarında artış yapıldığını açıklamıştı.

Ürdün'deki Müslüman Kardeşler'in siyasi kolu olan İslami Eylem Cephesi, Bakit'in ülkede yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmesini eleştirdi ve gösterilere devam edileceğini belirtti.

Ülkenin en önemli muhalefet partisi İslami Eylem Cephesi'nden Zaki Bani Rasheid, "reformcu" olmayan Bakit'in "geçiş dönemini yönetmek ve Ürdün'ü krizden çıkarmak için uygun kişi olmadığını" söyledi.

Partinin genel sekreteri Hamza Mansur da, gösterilerin devam edeceğini çünkü "bu gösterilerin düzenlenme gerekçelerinin hala geçerli olduğunu" belirtti. (hurriyet.com.tr - DIŞ HABERLER) [1]

Testi kırılmadan harekete geçiyorlar     

Kuzey Afrika ve Ortadoğu yangın yerine döndü. Cezayir ve Tunus'ta başlayan isyanlar, tüm bölgeyi tehdit ediyor. Yaşanan sürecin sonunda Ortadoğu'nun siyasi yapısının değişmesi kaçınılmaz.

İsyanların ilk kurbanı Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali oldu. Bin Ali ve ailesi Suudi Arabistan'a kaçarken, eş zamanlı ayaklanmaların görüldüğü Cezayir daha akılcı davrandı.   

Cezayir hükümeti, gıda fiyatlarında indirime gitti. Böylelikle ekonomik kaygıları hafifleterek, isyanların ateşini bir nebze de olsa söndürdü.

Şimdi Mısır alev alev. Ülkeyi 30 yıldır demir yumrukla yöneten Hüsnü Mübarek'in koltuğu hiç olmadığı kadar tehlikede.

Olayları, 1970'lerde Enver Sedat dönemindeki ve 1990'lardaki protestolar gibi gören hükümet, harekete geçmekte geç kaldı.

Mübarek, günler sonra halkın karşısına geçip, reform sözü verdi.

Hatta atadığı Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman, muhalefetteki tüm partilerle yeni anayasa üzerinde görüşmeler yapacağı açıklandı.

Ancak "ok yaydan fırlamış" olacak ki, etkili muhalif örgütlerden Müslüman Kardeşler, hükümet tarafından kimseyle masaya oturmayacaklarını ilan etti.

TESTİ KIRILMADAN...

Tarihî, kültürel, dinî ve dilsel bağlarla birbirine bağlı ülkelerin ve halkların bulunduğu bu coğrafyadaki yaşananların bir diğerini etkilemesi kaçınılmaz.

Cezayir gibi bazı ülkeler testi kırılmadan harekete geçme arayışında. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, halka reform sözü vererek, harekete geçti.

Bugün de bölgeden bir reform sözü daha geldi. Bu kez haftalardır protestoların görüldüğü Ürdün'de Kral Abdullah, hükümeti görevden aldı.

Bu değişikliğin "gerçek siyasi reformlar" yapılabilmesi için gerçekleştirildiği açıklandı.

Batı yanlısı bir yönetimin bulunduğu Filistin de "en kısa sürede" yerel seçime gideceğini duyurdu.

Ortadoğu'nun siyasi tablosu yeniden şekilleniyor. Yıllardır Batı yanlısı olan ancak diktatörlükle yönetilen ülkelerde "değişim" rüzgarları esiyor.

Ancak belki de en önemli soru olan "bundan sonra ne olacağı" masada durmaya devam ediyor.

Bu değişen tablodan sancılı ancak demokratikleşme sürecinden geçen yönetimler mi çıkacak? Yoksa aşırıların güçlendiği bir süreç mi başlayacak? Bu kilit sorunun yanıtı tarihi de şekillendirecek.(İrem KÖKER-ANALİZ- hurriyet.com.tr) [2]

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ

 
[1] {http://www.hurriyet.com.tr/dunya/16907599.asp?gid=373}
[2] {http://www.hurriyet.com.tr/planet/16908620.asp?gid=373}



Bu haber 757 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,550 µs