En Sıcak Konular

ORDUMUZ VE İSLAM

26 Aralık 2010 22:06 tsi
ORDUMUZ VE İSLAM 1970'lerin sonlarına doğru bazı dinî cemaatler "orduyu ele geçirme" hevesine kapıldılar. Askerî okullarda sorumsuzca ve ihtiyatsızca deli dana gibi öğrenci devşirme faaliyetlerine giriştiler. Keşke böyle yapılmasaydı.

Ordumuz ve İslam

İkinci Abdülhamid zamanında Osmanlı ordusu son derece dindardı. Bütün birliklerde, kışlalarda, askerî okullarda, garnizonlarda camiler vardı. Bölüklerin imamları bulunurdu. Alaylarda müftüler vardı. Küçük savaş gemilerinde imam, büyük zırhlılarda müftü bulunurdu.

Askerî mekânlarda günde beş kere ezan okunur ve cemaatle namaz kılınırdı.

Osmanlı ordusunun en dindar sınıfı bahriye (deniz kuvvetleri) idi. Eskiden basılmış hayli din ve tasavvuf kitabı hep Bahriye Matbaasında tab' edilmiştir.

Hiçbir subay ve rütbeli askerlerin dinine, imanına, mukaddesatına, anasına bacısına küfr etmezdi. Hem küfr etmezdi, hem de (farz-ı muhal etmeye kalksa) edemezdi.

Kasımpaşa'daki Bahriye kışlasındaki, Ortaköy tepesindeki Orhaniye kışlasındaki kubbeli minareli camiler durmaktadır. Sanırım ibadete kapalıdırlar.

Heybeliada'daki Bahriye okulunda da kubbeli minareli bir cami varmış. 1930'lu yıllarda bir devlet büyüğü tarafından yıktırılmış.

Yıktırılan Taksim'deki Topçu Mektebinde de cami varmış.

1960'lı yıllarda bir gün sıkıyönetim tarafından tutuklanmış, Harbiye'ye götürülmüştüm. Orada beklerken, nöbetçi subaya namaz kılabilir miyim dediğimde yanıma bir asker katarak beni Harbiye'nin camiine göndermişti.

1897'de Osmanlı devleti ile Yunan krallığı arasında savaş çıkmış, dindar ordumuz büyük bir zafer kazanmıştı. Sâlih ve kâmil bir Müslüman olan Abdülezel Paşa, ilerlemiş yaşına rağmen ön safta bir Yunan kurşunu ile o savaşta şehid olmuştu.

Günlerce süren Sakarya meydan savaşında Müşir Fevzi Paşa'nın siperlerde Fetih suresi okuyarak dolaştığını duymuştum.

Birinci dünya savaşı yıllarında Mevlevî birliği kurulmuştu.

1980'li yıllarda Kadıköy ile Kızıltoprak arasında bulunan yaşlı bir çiftin evine gitmiştim. Evin beyi Cumhuriyet'in ilk yıllarında orduda din subayı imiş, bana üniformalı eski fotoğraflarını göstermişti. Başında güneşliği bulunmayan ayyıldızlı bir şapkası vardı. (Osmanlı devrinde ve Cumhuriyetin başında Türkiye Müslümanları Hıristiyan şapkasına benzer serpuşlar giymezlerdi.) Diyanet Reisi olan Ahmed Hamdi Akseki'nin arkadaşı imiş.

Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesinde okuduğum yıllarda (1952-56) Türk ordusu, İlahiyat Fakültesinde (O zaman tek ilahiyat fakültesi vardı) ileride "Moral subaylığı" yapmaları için talebe okutuyordu. Onların bazılarıyla görüşürdüm.

1980'lere kadar subayların, astsubayların analarının, hanımlarının başörtüsüne karışan yoktu.

İsteyen subaylar namaz kılabilirdi.

Bundan otuz yıl öncesine kadar sokaklarda ve camilerde üniformalı subaylar görülüyordu.

1970'lerin sonlarına doğru bazı dinî cemaatler "orduyu ele geçirme" hevesine kapıldılar. Askerî okullarda sorumsuzca ve ihtiyatsızca deli dana gibi öğrenci devşirme faaliyetlerine giriştiler. Keşke böyle yapılmasaydı.

Dünyanın bütün medenî, ileri, insan haklarına saygılı ve bağlı ülkelerinin ordularında en geniş şekliyle din hürriyeti vardır. Hıristiyan ülkelerde bile ordu mensubu bir Müslümanın ibadetine, orucuna, namazına engel olunmaz, aksine yardımcı olunur.

Başka ülkelerin ordularını bilmem ama Türkiye'nin ordusu, İslam dini ile barışık olmazsa vazifesini yapamaz.

Ordumuz, hükmî şahsiyet (tüzel kişi) olarak elbette İslam'a ve din hürriyetine karşı değildir ama son otuz yıl içinde son derece olumsuz gelişmeler olmuştur. Bu olumsuzluklar nasıl giderilecektir? Çok zordur ama imkansız değildir.

Sayın yeni Genelkurmay Başkanımıza çok hürmetli bir açık mektup yazmayı düşünüyorum. O yüksek rütbeyi kazanmış, o yüksek makama çıkmış bir devlet büyüğü olarak, fikirlerimi ve görüşlerimi paylaşmasa bile, bunları ceffelkalem reddetmeyip üzerlerinde düşüneceğini sanırım.

 

Mehmet Şevket Eygi-Milli Gazete

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/makale/ordumuz-ve-islam-185705.htm}



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,229 µs