En Sıcak Konular

TARIM VE HAYVANCILIK CAN ÇEKİŞİYOR

23 Aralık 2010 13:54 tsi
TARIM VE HAYVANCILIK CAN ÇEKİŞİYOR AKP'nin 8 yıllık iktidarında, tarım ve hayvancılık iflasın eşiğine geldi.

Tarım ve hayvancılıkta kırmızı alarm!

AKP'nin 8 yıllık iktidarında, tarım ve hayvancılık iflasın eşiğine geldi. Kemal Derviş ile uygulamaya konulan ve AKP döneminde de aynen devam ettirilen IMF politikaları, tarım ve hayvancılık sektörüne, tarihin en kötü dönemini yaşattı.

Tarım ve hayvanlıkta gelinen nokta, gelecek için kırmızı alarm veriyor. Çünkü 1990'da 56 milyonluk nüfuslu Türkiye'de 30 milyon ton tahıl üretilirken, 72 milyonluk nüfusa ulaşıldığı 2008'de ise 29 milyon ton tahıl üretildi. Yani nüfus yüzde 28 artarken, tahıl üretimi yüzde 3,4 azaldı.

AKP'nin 8 yıllık iktidarında, tarım ve hayvancılık iflasın eşiğine geldi. Kemal Derviş ile uygulamaya konulan ve AKP döneminde de aynen devam ettirilen IMF politikaları, tarım ve hayvancılık sektörüne, tarihin en kötü dönemini yaşattı. Tarım ve hayvanlıkta gelinen nokta, gelecek için kırmızı alarm veriyor. Çünkü 1990'da 56 milyonluk nüfuslu Türkiye'de 30 milyon ton tahıl üretilirken, 72 milyonluk nüfusa ulaşıldığı 2008'de ise 29 milyon ton tahıl üretildi. Yani nüfus yüzde 28 artarken, tahıl üretimi yüzde 3,4 azaldı. Uyguladığı IMF patentli tarım ve hayvanlık politikaları ile 2002'de yüzde 33 olan tarım nüfusunu gelişmiş ülkeler gibi yüzde 10 seviyesine düşürmek isteyen AKP hükümeti,  ABD'de yüzde 1,5 ve Avrupa Birliği'nde yüzde 6 olan tarım nüfusu oranı hedefliyor.  AKP döneminde, bu oran hızla geriliyor.

Tarımsal alandaki nüfus oranı azaldıkça işsizlik artarken, gıda maddelerindeki krizin birisi bitmeden diğeri başlıyor. Kısa süreli tedbirler sıkıntıyı çözemeyince de, hemen ithalat formülü devre sokuluyor. Pirinç, mercimek, buğday ve ayçiçeğindeki fahiş fiyat artışları ve iç piyasada oluşan sıkıntı, en temel gıda maddelerinde bile nasıl spekülasyona açık olunduğunu ortaya koydu.

Türkiye tarımının hangi noktada bulunduğunu, rakamsal veriliyor çok daha net bir şekilde gösteriyor. 1990'da 56 milyonluk nüfuslu Türkiye'de 30 milyon ton tahıl üretilirken, 2008'de nüfusun 72 milyon ulaşmasına rağmen tahıl üretimi 29 milyon ton gerçekleştirildi.

20 yıl önceki baklagil (fasulye, nohut, mercimek..) üretimi 2 milyon ton iken, artan nüfusa rağmen bu rakam 1 milyon tona düştü. Nüfus neredeyse yüzde 28 oranında arttığı halde 20 yıl öncesinin yarısı kadar nohut, mercimek ve fasulye gibi temel tarım ürünleri üretebilen bir Türkiye, IMF patentli politikalarla tarım sektörünün nasıl her geçen gün gerilediğini ortaya koydu.

Son 1 yıldır et  fiyatları adeta tavan yaptı
Tarım ile doğrudan bağlantılı sektörlerden hayvancılıktaki, durum ise daha perişan. Son 1 yıldır et fiyatlarının adeta tavan yaptı.  Çare olarak önce canlı ithal hayvan ardından kesilmiş karkas et getirildi. Ancak bu da çözüm olmadı.  Türk halkı, uzun yıllardan sonra ilk defa canlı hayvanın yanı sıra ithal eti yurtdışından yemek zorunda kaldı.  Kurban bayramında yurt dışından gemilerle getirilen ithal kurbanlıklar olmasaydı, bu yıl neredeyse kurban kesilemez fetvası bile verilecekti.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/tarim-ve-hayvancilikta-kirmizi-alarm-185431.htm}



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,857 µs