En Sıcak Konular

ERDOĞAN 12 MİL'E RAZI MI OLDU?

24 Ekim 2010 15:41 tsi
ERDOĞAN 12 MİL'E RAZI MI OLDU? Başbakan Erdoğan'ın gerçekleştirdiği Yunanistan ziyaretinin ardından,Yunan basını Türkiye'de tartışma çıkaracak bir iddia ileri sürdü.

Başbakan Erdoğan'ın gerçekleştirdiği Yunanistan ziyaretinin ardından Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesi, ismini açıklamadığı "diplomatik çevreleri" kaynak göstererek, "Ege konusunda tüm konuları kapsayan toplu bir ’paket çözüm’ henüz kesinleşmemekle birlikte, tarafların bu konuda bazı ilkeler üzerinde anlaşmaya vardıklarını" ileri sürdü.

Yunan basınının bu iddiası Ege'deki 12 mil meselesiyle beraber,bu soruna bağlantılı olarak halen çözüm bekleyen diğer konuları da akla getirdi.

Türkiye ile Yunanistan’ın anlaşmaya yakın oldukları iddia edilen meseleler şunlardır:

*Karasuları: Ege"de Türkiye ve Yunanistan karasuları fiilen 6"şar mil olarak uygulanıyor. Ancak Yunanistan, Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesine dayanarak karasularını 12 mile çıkartmaya çalışıyor.

*Hava Sahası: Yunanistan 1950 yılından bu yana hava sahasının 10 mil olduğunu savunuyor. Uluslararası hukuk ise 1944 tarihli Şikago Sözleşmesi ile ülkelerin hava sahasını karasuları ile sınırlıyor. Yunanistan"ın 10 millik temelsiz hava sahası iddiaları, iki ülke savaş uçaklarının 6"şar millik hava sahaları dışındaki uluslararası hava sahasında sık sık "it dalaşı" yapmalarına ve krizler yaşanmasına yol açıyor.

*Kıta Sahanlığı: Kıta sahanlığı kavramı denize kıyı bir ülkenin denizin altındaki doğal uzantısını ifade ediyor. Taraflar 1974, 1975 ve 1987 yıllarında Ege"de petrol arama faaliyetine başlama arzusu yüzünden savaşın eşiğinden döndüler.

*FIR Hattı: Flight Information Region(Uçuş Bilgi Bölgesi) teriminin kısaltılması... Ege"deki hava sahasının özünde Yunanistan"ın Atina/İstanbul FIR hattını Yunan ulusal hava sınırı olarak kabul ettirmeye çalışması yatıyor.

*Adaların Silahlandırılması: Yunanistan Lozan antlaşmasına göre 12 adaları kesinlikle silahlandıramaz. Ama Yunanistan, 1969 yılından beri söz konusu adaları silahlandırıyor.

*Issız Adacık: Ege"deki Türk karasuları içerisinde yer alan ve Kardak kayalıkları krizi ile simgeleşen 140 civarındaki ıssız adacık bulunuyor. Kayalıklara Türk ve Yunan ordularının yaptığı çıkarmalar sebebiyle iki ülke Lozan"dan bu yana en ciddi savaş tehlikesini yaşadı.

*Azınlık Meselesi: Batı Trakya Türkleri"ne baskı yapan Rumlar, buna karşılık Heybeliada Ruhban Okulu"nun açılması ve Rum Patriği"nin "Ekümenik" sıfatının tanınması gibi taleplerde bulunuyor.

YUNANISTAN HEDEFİNE ADIM ADIM ULAŞIYOR

Lozan'da Yunanistan'ın karasuları 3 mil olarak belirlenmişti. Yunanlılar bunu 1936'da 6 mile çıkardılar.
Yunan tarafının artan istekleri yüzünden Türkiye 12 mili yıllarca "savaş sebebi" saydı.

Ege meseleleri, Türkiye"nin Avrupa Birliği(AB) ile başladığı tam üyelik müzakere süreci ile yeni bir boyuta taşındı. Türkiye 1999 yılında AB tam üyeliğine başvururken, "Ege meselelerinin çözmesi bir ön şart" olarak kabul edildi.

Buna şarta rağmen -kırmızı kitap olarak da tanımlanan- beş yılda bir güncellenen ve en son 2005'te yazılan,Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi'nde Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarması daha önceki belgelerde olduğu gibi savaş sebebi (Casus belli) olarak sayıldı.

2008 Mayıs'ında Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan"ın Ege meselelerinin çözümü için yeni açılımdan söz etmesi gözleri bir kez daha  Türk-Yunan ilişkilerine çevirdi.

İçinde bulunduğumuz bu süreci desteklemek amacıyla,Aralık 2010'daki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında onaylanması beklenen yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde Yunanistan'ın karasularının 12 mile çıkartılması öncelikli tehdit olarak tanımlanmayacak,işbirliğine vurgu yapılacak.

Karasuların çözümünün bu kadar  öne çıkma sebebi,bu sorunla birlikte kıta sahanlığı ve hava sahası meseleleri de çözülecek olmasıdır.

Eğer Yunanistan, Ege"de karasularını 12 mile çıkarma kararını uygularsa, çok sayıdaki Yunan adası yüzünden Ege"nin tek hakimi olacak, Ege"de deniz ve hava trafiğini de denetleyecek. Mesela bu durumda, İstanbul"dan İskenderun"a gidecek Türk gemileri Yunan karasularından geçmek zorunda kalacaklar ve Yunan makamlarının onayına tabi olacak. Hava sahası da karasuları ile aynı genişliğe sahip olduğu için askeri ve sivil uçaklar da yine Yunan hava sahasını kullanmak ve uluslararası hava sahasına her uçuşu önceden Yunan makamlarına bildirerek izin almak zorunda kalacak. Bu durumda da Türkiye"nin Ege üzerinden Akdeniz"e çıkışı kapanmış olacak.İşte bu yüzden Ege"de 12 mil uygulaması Türkiye açısından öteden beri kesinlikle kabul edilemez ve savaş sebebi olarak görülüyordu.

MİR HABER 



Bu haber 1,524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,766 µs