En Sıcak Konular

KADİR GECESİ FİTRE VE ZEKATI UNUTMAYINIZ!

5 Eylül 2010 17:01 tsi
KADİR GECESİ FİTRE VE ZEKATI UNUTMAYINIZ! Ramazan ayı sona eriyor. Bu ayın bir özelliği de imkânı olanların fitre ve zekât ile ihtiyaç sahiplerini sevindirme mükellefiyetidir.

Kadir gecesi fitre ve zekâtı unutmayınız

Müslümanlar bu geceyi Kadir gecesi olarak kutlarlar. Kadir, Kuran’ın indirildiği gecedir. Kadir gecesinin ramazanın 27’nci gecesi olduğu Hazreti Muhammed’den kaynaklanan hadislere dayanılarak belirlenmiştir. Hadisler, Hz. Muhammed’in değişik olaylar ve meseleler karşısında müminleri aydınlatmak için söylediği sözler, fiiller ve tasvipler bütünüdür. Hadisler bunları nakledenlerin doğrudan duyma ve dolaylı öğrenme durumlarına göre ve nakledenlere göre gruplandırılır. Kuran-ı Kerim, Hazreti Muhammed’e Cebrail adlı melek aracılığıyla indirilmiştir. Bu indirme bir kerede toplu olarak değil, 23 yıllık peygamberlik hayatı boyunca çeşitli problemleri çözmek ve çıkan güçlüklere cevap vermek üzere peyderpey olmuştur. Vahiy, “başkalarına gizli kalacak şekilde peygamberlere bildirilen ilahi söz ve haber” demektir. Hazreti Muhammed’e gelen ilk vahiy, kendisine peygamberlik görevinin verildiği 610 yılının ramazan ayında gerçekleşmiştir. Kuran’da şöyle buyurulmaktadır: “Ramazan ayı ki, yol gösterici, hidayeti, doğruyu ve yanlışı birbirinden ayırt edip, açıklayıcı olarak
Kuran, o ayda indirilmiştir.” (Bakara Suresi, 185) Duhan Suresi’nin 3’üncü ayetinde: “Biz onu mübarek bir gecede indirdik.” Kadir Suresi’nde ise: “Biz Kuran’ı Kadir gecesi indirdik” buyurulur.
Gelen vahiyler, Peygamber efendimiz ve arkadaşları tarafından hemen ezberleniyor ve vahiy kâtipleri tarafından yazılıyordu.

Mukabele
Peygamberimizin hayatı boyunca her ramazan ayında o zamana kadar gelmiş olan vahiyleri Cebrail Aleyhisselam’la karşılıklı okuduğu rivayet edilmiştir. İnmiş bütün Kuran ayetleri Peygamberimiz tarafından Cebrail’e okunuyor, sonra da Cebrail tarafından Peygamberimize okunuyordu. Buna, karşılıklı okumak ve dinlemek anlamına gelen “mukabele” adı verilir. Bugün de camilerimizde ve evlerimizde okunan “mukabeleler”, işte Peygamberimizin Cebrail’le karşılıklı Kuran okuyuşlarının birer hatırlanışıdır. Hazreti Muhammed’in vefatından hemen sonra ortaya çıkan yalancı peygamber Museylemetül Kezzab taraftarları ile gerçekleşen çatışmalarda vahiy yoluyla inen Kuran-ı Kerim ayetlerini ezberleyip hıfzeden hafızların bir kısmının şehit olması, Kuran-ı Kerim ayetlerini toplayarak kitap haline getirme arayışını gündeme getirmiştir. Hazreti Muhammed’in vefatından on beş yıl sonra Hazreti Ebu Bekir tarafından toplanarak kitap haline getirilen Kuran-ı Kerim’in asıl metni Hazreti Osman tarafından beş nüsha olarak yazdırılıp dağıtılmıştır. Müslümanların benimsediği bu nüshalar önce el yazısı ile matbaa icat olunduktan sonra da matbaa ile çoğaltılarak yayılmıştır.

Fitre ve zekâtı unutmayınız
Sayın okuyucularım, ramazan ayı sona eriyor. Bu ayın bir özelliği de imkânı olanların fitre ve zekât ile ihtiyaç sahiplerini sevindirme mükellefiyetidir. Fitre, ramazan ayı içinde, en geç bayram namazından önce fakirlere verilen ve de en az miktarı din adamlarınca belirlenen sadakaya verilen isimdir. Bu yıl en düşük miktarı 7 TL olarak belirlenmiştir.
Zekât, Müslümanların sahip olduğu mal ve paradan, her yıl yoksullara dağıtmakla görevli olduğu “kırkta bir hissedir”. Kuran’da 32 yerde zekât konu edilir. Fitre ve zekâtın birlikte verilmesi adettendir. Sayın okuyucularım ihtiyaç sahiplerine imkânınız ölçüsünde yardımı ve desteği eksik etmeyin. Fitre ve zekâtınızı da imkân ölçüsünde yüksek tutunuz ki, ihtiyaç sahipleri mutlu olsun.

Güngör Uras-Milliyet

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ,http://www.milliyet.com.tr/kadir-gecesi-fitre-ve-zekati-unutmayiniz/gungor-uras/ekonomi/yazardetay/05.09.2010/1285252/default.htm



Bu haber 878 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,331 µs