En Sıcak Konular

GÜNEYDOĞULU KADINLAR ''ERKEK ÇOCUK'' İÇİN RİSKE GİRİYOR

31 Mayıs 2010 11:44 tsi
GÜNEYDOĞULU KADINLAR ''ERKEK ÇOCUK'' İÇİN RİSKE GİRİYOR Doğurganlık oranı diğer yörelere göre yüksek olan bölgede, buna sebep olan durumun başında erkek çocuk sahibi olma isteğinin yattığı,ilk çocukları kız olan annelerin art arda hamile kaldığının tespit edildiği bildirildi.

Güneydoğulu kadınlar ‘erkek çocuk’ için riske giriyor  
 

Türk–Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV), geçtiğimiz yıllarda Bingöl’de düzenledikleri ‘Sadece Benim İçin’ adlı sosyal sorumluluk projesinin ikinci ayağını 27 – 29 Mayıs 2010 tarihleri arasında Şanlıurfa ve Birecik’te gerçekleştirdi. 

TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, doğurganlık oranının diğer yörelere göre yüksek olduğu bölgede, buna sebep olan durumun başında erkek çocuk sahibi olma isteği yatarken, özellikle kırsal kesimde ilk çocukları kız olan annelerin art arda hamile kaldığının tespit edildiğini belirtti. Prof. Dr. Ünlü: “Bu bölgede görev yapan meslektaşlarımızdan aldığımız bilgiler, diğer bölgelere göre bu bölgede doğum oranlarının çok yüksek olduğu ve bunun birçok nedeni olduğunu görüyoruz. Bunlardan biri ataerkil aile yapısı. Ailelerin erkek çocuk sahibi olma arzusu var. Bu arzu nedeniyle kadınlar peş peşe hamile kalıyor. Hele ikinci, üçüncü kız ise erkek çocuk olması için dört, beş hatta altıncı doğuma kadar gidiliyor” diye konuştu.

İyot eksikliği ciddi sorun
Şanlıurfa’da yapılan bir çalışmada halkın yüzde 58’inin evlerinde iyotlu tuz kullanmakta olduğu ve yüzde 42’sinin iyotsuz tuz kullandığının belirlendiğini hatırlatan Prof. Dr. Ünlü, iyodun insan vücudunda çok az bulunan, normal büyüme ve gelişme için gerekli olan mineral olduğu belirterek şöyle devam etti: “Sağlıklı ve zeki nesiller yetiştirmemiz için iyotlu tuz kullanılması gerekmektedir. İyot eksikliği tiroit hormonunun yapımının az olmasına yol açar. Annedeki iyot eksikliği düşüklere, ölü, erken, düşük ağırlıklı doğumlara, bağışıklık sisteminin yetersizliğine, bebek ölümlerindeki artışa, bebekte guatr ve hipotroide neden olur. Ayrıca bebekte sağırlık, dilsizlik ve cücelik oluşabilir. İyot eksikliğinin en ağır şekline ‘Kretinizm’ denir. Kretinizm zeka geriliği ile karakterizedir. Sıklıkla cücelik de gözlenir” diye belirtti.

 

Kaynak:YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10002383&tarih=2010-05-31
 



Bu haber 861 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,345 µs