En Sıcak Konular

TÜRK GEMİSİ'NE SALDIRIYLA İLGİLİ İSRAİL'DEN İLK AÇIKLAMA

31 Mayıs 2010 10:44 tsi
TÜRK GEMİSİ'NE SALDIRIYLA İLGİLİ İSRAİL'DEN İLK AÇIKLAMA İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer, İsrail donanmasının Gazze’ye yardım taşıyan filoya saldırısının ardından, meydana gelen ölümlere üzüldüğünü söyledi.

İsrail'den ilk açıklama geldi

İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer, İsrail donanmasının Gazze’ye yardım taşıyan filoya saldırısının ardından, meydana gelen ölümlere üzüldüğünü söyledi.

Ben Eliezer, Ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Görüntüler kesinlikle hiç hoş değil. Ben ancak ölümlere üzüldüğümü söyleyebilirim" dedi.

İsrail ordusu, kaç kişinin öldüğü henüz kesinleşmeyen "Gazze gemileri"ne sert operasyonu haklı çıkartmaya çalışırken, İsrailli komandolarına yönelik "linç" girişiminin olduğunu da öne sürdü.

İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer, İsrail donanmasının Gazze’ye yardım taşıyan filoya saldırısının ardından, meydana gelen ölümlere üzüldüğünü söyledi.

Ben Eliezer, Ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Görüntüler kesinlikle hiç hoş değil. Ben ancak ölümlere üzüldüğümü söyleyebilirim" dedi.

Ben Eliezer, dün gece yarısı sonrası İsrail donanması askerlerinin saldırısından sonra açıklama yapan İsrailli ilk üst düzey yetkili oldu.

Bu arada İsrail’in Kanal 2 televizyonu, yine yabancı kanallara dayanarak, ölü sayısının 20’ye yükseldiğinin söylendiğini duyurdu.

Ancak İsrail’de operasyonla ilgili haberlerde sansür uygulanması nedeniyle, sadece sınırlı bilgi akışı bulunuyor ve muhtemel zayiatla ilgili haberler sadece dış basına dayandırılıyor.

İsrail’den ölü veya yaralı sayısına ilişkin de herhangi doğrulama veya yalanlama da gelmedi.

Bu arada İsrail ordusundan "Mavi Marmara" gemisine yapılan uyarı basına verildi. Buna göre İsrail donanmasından Mavi Marmara’ya, operasyon öncesi "Şu anda çatışma bölgesine yaklaşıyorsunuz. Rotanızı değiştirip Aşdod limanına doğru ilerleyin. Orada yardımlar boşaltılıp Gazze’ye gönderilecek; sizler de ülkelerinize dönersiniz. Yardımların Gazze’ye iletildiğini de göreceksiniz" denildiği belirtildi.

Öte yandan İsrail Kanal 2 televizyonu, gemilerden sadece Mavi Marmara’da olaylar meydana geldiğini, diğer 5 gemidekilerin direnmeden İsrail askerlerine teslim olduğunu da aktardı. Aynı televizyon, Marmara gemisindekilerin İsrail komandolarını taşlar, uzun bıçaklar ve sopalarla beklediğini, hatta birkaç el silah sesi duyulduğunu da öne sürdü.

Bu arada gemide üyesi, Knesset milletvekili Hanen Zubi bulunan Balad partisinin Başkanı Muhammed Bereke, "İsrail Başbakanı ve Savunma Bakanını ’sivil bir filoya karşı kazandığı parlak zaferi’ nedeniyle kutladığını" söyledi.

Bereke, yaptığı açıklamada, "filoya katılanlardan bazılarının ölümüne yol açması nedeniyle, İsrail’in korsan hükümetinin, ülkeyi uluslararası ve insani hukukun gerisine düşürdüğünü" ifade etti. Bereke, "Bibi (İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu) ve (İsrail Savunma Bakanı Ehud) Barak gibi tiranlar, kendilerine ancak tarihin çöplüğü içinde yer bulacaklardır" diye konuştu.

İsrail ordusundan 'linç girişimi iddiası'

İsrail ordusu, kaç kişinin öldüğü henüz kesinleşmeyen "Gazze gemileri"ne sert operasyonu haklı çıkartmaya çalışırken, İsrailli komandolarına yönelik "linç" girişiminin olduğunu da öne sürdü.

Operasyon sırasında en az 10 kişinin öldüğü belirten İsrail ordusu, gemilerdeki insanların "ateş açtığı"nı savununarak, eylemcilerin gemilere inen askerleri linç etmeye hazırlandığını iddia etti.

Bir İsrailli subay, "Çok iyi planlanmış bir linç gibiydi. Bu kişilerin, barış eylemcileriyle hiçbir ilgisi yok" dedi.

Bu arada Jerusalem Post gazetesi, baskının zamanlanmasını da verdi. Buna göre, İsrail donanması ile Gazze gemileriyle arasındaki ilk temas, Pazar günü yerel saatiyle 23.00’te gerçekleşti ve gemiler, Ashdop Limanı’na yönelmeleri istendi. Komandolar, gemilere Pazartesi saat 02.00’de indiler.

İSRAİL VATANDAŞLARINA 'TÜRKİYE'Yİ TERKEDİN' ÇAĞRISI YAPABİLİR

İsrail’de yayınlanan Arutz Sheva gazetesi, son olayları görüşmek üzere Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın kurmaylarıyla birlikte acil bir toplantı düzenlediğini duyurdu. Gazete, İsrail Dışişleri’nin Türkiye’deki İsrail vatandaşlarının muhtemel bir şiddet olayına karşı bu ülkeyi derhal terk etmesini isteyebileceğini bildirdi.

 Arutz Sheva, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın da Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Türkiye’nin İsrail Büyükelçisiyle ayrı ayrı görüşme yaptığını kaydetti.[1]

Baskın İsrail medyasında...

İsrail gazeteleri, Gazze açıklarındaki çatışmanın “yolcuların, komandoların ellerinde silahları almaya kalkışması üzerine” başladığını öne sürdü. Yediot Ahronot, yolcuların “çatışmadan kaçınacaklarını defalarca vurgulamasına rağmen İsrail askerlerinin ateş açtığını belirtirken, Jerusalem Post, çatışmada en az 2 İsrail komandosunun da yaralandığını öne sürdü.

HAARETZ: “EN AZ 10 ÖLÜ, 60’A YAKIN YARALI VAR”

Yardım gemilerine çıkan İsrail askerleriyle, komandoların silahlarını ellerinden almaya çalışan yolcular arasında çıkan çatışmada en 10 ölü, 60 yaralı bulunduğu bildiriliyor. Çıkan çatışmada 2 İsrail komandosu da yaralandı

JERUSALEM POST: “ÇATIŞMA YOLCULARIN, ASKERLERİN SİLAHLARINI ALMAYA ÇALIŞMASI ÜZERİNE ÇIKTI”

Gazze’ye Yardım konvoyundaki yolcular, gemilere çıkan İsrail komandolarının ellerindeki silahları almaya kalkınca çatışma çıktı. İsrail komandoları ateş ve gazla karşılık verince en az iki kişi öldü, düzinelerce kişi yaralandı.


YEDIOT AHRONOT: “EYLEMCİLER ASKERLERE KARŞI KOYMAYACAKLARINI SÖYLEDİKLERİ HALDE ÇATIŞMA ÇIKTI”

Eylemciler yardım gemilerine denizden ve havadan çıkarma yapan İsrail komandolarına karşı koymayacaklarını defalarca tekrarlamalarına rağmen çatışma çıktı. En az 2 ölü, düzinelerce yaralı bulunduğu bildiriliyor. İsrail kaynakları yolcuların masum olmadığını ve komandolara karşı şiddet kullandığını ve çatışma için hazırlıklı olduklarını öne sürdü.[2]

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ

[2].http://www.milliyet.com.tr/israil-den-ilk-aciklama-geldi/dunya/sondakika/31.05.2010/1244659/default.htm

[2].http://www.milliyet.com.tr/baskin-israil-medyasinda-/dunya/sondakika/31.05.2010/1244657/default.htm

 



Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,017 µs