En Sıcak Konular

NELER OLUYOR?

12 Mayıs 2010 17:32 tsi
NELER OLUYOR? Dikkat edilirse son 8-10 yıl içersinde gerçekleşen hiçbir olay AKP aleyhine olmamış, tam tersine AKP lehine sonuçlar vermiş.

Neler oluyor?

BAYKAL’LA ilgili görüntüler ve suikast iddialarının faş edilmesinden sonra dostlar arayıp, hiçbir açıklama yapmadan doğrudan; “Neler oluyor?” diye soruyorlar. “Hangi konuda?” diye sormuyorum. Zira konu ayan-beyan ortada; Ahlak ve güvenlik sorunu gibi görünen bir siyasetçi ile ilgili konu aslında ağırlıklı olarak siyasi ve çok önemli siyasi sonuçlar doğuracak.
Pazartesi günü Baykal’ın istifası geldi. Ana muhalefet partisi karışmış ve kongresine iki hafta kala bir belirsizliğe itilmiş durumda.
Konu aslında sadece CHP’nin değil tüm ülkenin sorunu. (Konunun ahlaki yönüyle ilgili düşüncelerimi dün yazmıştım)
Tayyip Bey’in başbakanlığı
ARAYAN dostlarla birlikte düşündük, tartıştık; Sadece bu olaya bakarak konuyu çözümlemek çok zor. Zaten günlük siyasete yönelik yazılan-çizilenlerle kafalar iyice karıştırılıyor, anlamak iyice zorlaştırılıyor.
Ne olduğunu anlamak için özellikle AKP dönemini bütün olarak irdelemek gerekiyor. Başlangıçta şunu söyleyeyim; ben 19’uncu yüzyılın sonundan itibaren bu coğrafyada tüm önemli siyasi gelişmelerin gizli veya aleni dış destekli veya dış dinamiklerle olduğunu gördüm. AKP dönemi de buna dahil;
*2002 Genel Seçimlerinde Tayyip Beyin hiç de normal olmayan bir şekilde sonradan milletvekili ve Başbakan olması,
* 2007 Genel Seçimlerinde DYP-ANAP birleşmesi sırasında DP’nin oy oranı yüzde 17’leri aşmışken birden bire Ağar ve Mumcu’nun hiçbir gerekçe göstermeksizin birleşmeyi iptal etmeleri ve sonuçta AKP’nin tek başına iktidarının garanti altına alınması,
* Türkiye gibi güçlü bir devlet geleneği olan ülkede, müesses nizam destekçisi unsurların, başta asker, bürokrasi, yargı, akademi ve büyük sermayenin birkaç yılda bükülmesi,
* AKP ile ilgili kapatma davasında Anayasa Mahkemesi’nin sürpriz bir karar açıklaması, gibi hadiseler dış dinamikleri de işin içine katarak bir bütün olarak değerlendirilmelidir.

Yolsuzluklar ört-bas ediliyor
YİNE bir seçim arifesindeyiz. AKP oyları düşüşte, CHP yükselişte... Aralarındaki oy farkı üç-beş puana inmiş durumda iken, Baykal, son kutlu doğum haftasında yaptığı konuşması ile de dindar çevreler nezdinde puan toplamışken, AKP’nin en yakın rakibi, lider değişimine hazır olmadan kongreye götürülüyor.
Bir tespit daha: Dikkat edilirse son 8-10 yıl içersinde gerçekleşen hiçbir olay AKP aleyhine olmamış, tam tersine AKP lehine sonuçlar vermiş. AKP karşıtı olan TSK, Yargı, bürokrasi, akademik çevreler bükülmüş, başları beladan kurtulmamış ama AKP asla zarar görmemiş. AKP aleyhine gelişen çok sayıda yolsuzluk olayı da ört-bas edilmiş. Adeta AKP özel olarak kollanmış gibi. Bunun ilahi bir güç olduğunu kimse iddia edemez.

CHP bölünme arefesinde
DÖRT tespitimiz çok önemli; 1- Siyasi mühendislik çabası var. 2- Türkiye’de hiçbir siyasi önemli gelişme dış dinamikler olmadan açıklanamaz. 3- Bu dönemde tüm siyasi mühendislik olayları AKP lehine olmuştur. 4- Türkiye mevcut siyasi yapısı, yani kutuplaşmış yapısı ile Ortadoğu bölgesinde müttefiklerine destek olamaz.
Bu tespitlere göre Türkiye siyasi koşullarının bölgedeki gelişmelere uygun hale gelebilmesi için kutuplaşmanın bitirilmesi ve henüz tam olarak alt edilemeyen müesses nizam ile bir kısım AKP kadrosunun uyumlu çalışması gerekecek. Yani, Cumhuriyetçi-laik çevreler ile İslamcı-demokrat çevrelerin bir araya getirilmesi gerekiyor. Bu güçlü bir Baykal ve CHP ile olamazdı. Tıpkı güçlü ve keskin bir TSK ile olamayacağı gibi. Baykal gitti, CHP bölünme arifesinde.
Soru şu, diğer kanatta hangi kadrolarla devam edilecek, Tayyip Bey tasfiye edilecek mi? Baykal’ı arayan Pensilvanya, “Bu bizim değil” diyerek Baykal’ın ima ettiği gibi Tayyip Beyi işaret ettiyse ortalık daha çok mu karışacak?
Bir diğer zayıf ihtimalde şu; bu gelişmeler öncelik almaya çalışan bir derin devlet yapılanması da olabilir.
Galiba siyaset yeniden yapılanacak. Kartlar tekrar dağıtılacak.

Bülent Kuşoğlu-Tercüman

Kaynak: TERCÜMAN GAZETESİ,http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=140



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,261 µs