En Sıcak Konular

''KÜRTÇE PROPAGANDA''DA AKP-BDP İTTİFAKI

26 Mart 2010 12:06 tsi
''KÜRTÇE PROPAGANDA''DA AKP-BDP İTTİFAKI Seçimlerde Kürtçe sözlü propaganda yapılmasını öngören teklif komisyondan AKP ve BDP işbirliğiyle geçti. MHP’liler ret oyu verdi, CHP ise çekimser kaldı.

Anadilde propagandaya onay 
 
‘Kürtçe propaganda’da AKP-BDP ittifakı!..

Seçimlerde Kürtçe sözlü propaganda yapılmasını öngören teklif komisyondan AKP ve BDP işbirliğiyle geçti. MHP’liler ret oyu verdi, CHP ise çekimser kaldı.

Seçimlerde partiler ve adayla Kürtçe sözlü propaganda yapabilecek. TBMM Anayasa Komisyonu, seçim yasalarında değişiklik yapan AKP teklifine alt komisyonda eklenen “Kürtçe’ye sözlü propaganda” vizesini onayladı. Teklif aynen yasalaşırsa, “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı olmamak şartıyla” yerel dil ve lehçelerde sözlü propaganda yapılabilecek. Görüşmeler sırasında AKP’li ve MHP’li üyeler arasında zaman zaman gerilim yaşanırken, maddenin oylamasında AKP ve BDP’li üyeler “kabul” oyu kullandı. CHP’lilerin çekimser kaldığı oylamada, maddenin tümüyle tekliften çıkartılmasını öneren MHP ise “ret” oyu verdi.

AKP ve MHP tartıştı

TBMM Anayasa Komisyonu dün AKP Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek’in hazırladığı seçim yasalarında değişiklik öngören teklifi görüştü. Toplantıda, teklife alt komisyon aşamasında eklenen “Kürtçe sözlü propaganda” maddesi AKP ve MHP’li üyeler arasında uzun tartışmalara neden oldu.

MHP, maddenin tümüyle tekliften çıkartılması yönünde önerge verdi. MHP’li Behçi Çelik’in önerge üzerine konuşmasını uzun tutması bu sırada da dünyadaki dil ve lehçe sayılarına ilişkin bilgi vermesine AKPli Mehmet Daniş “Dil konferansında mıyız?” diyerek tepki gösterdi. MHP’li Nevzat Korkmaz, Daniş’e, “Saygısızlık yapıyorsun dinle. Beğenmiyorsan terk et” çıkışında bulundu. Komisyon Başkanı Kuzu devreye girerek, tartışmanın büyümesini önledi. Ardından yapılan oylamada MHP’nin önergesi, BDP ve AKP’lilerin oylarıyla reddedildi. CHP’li üyeler bu oylamada çekimser kaldı.

BDP’li Geylani’nin koşulsuz olarak Kürtçe propagandaya izin verilmesi önergesi de, AKP’lilerin oylarıyla reddedildi. Komisyon daha sonra alt komisyonca benimsenen maddeyi oylayarak aynen kabul etti. Oylamada BDP ve AK Partililer “kabul”, MHP’liler “ret” oyu verirken, CHP’liler yine çekimser kaldı.

SEÇİM BARAJI YİNE YÜZDE 10

Meclİs Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen yasa teklifine göre, yüzde 10’luk seçim barajı değişmedi. BDP’li Hamit Geylani’nin barajın yüzde 3’e düşürülmesi için verdiği önerge, AK Partililerin oylarıyla reddedildi. Komisyon Başkanı AK Partili Burhan Kuzu, öneriyi değerlendirirken, “Barajın yüzde 3 değil, yüzde 5 bile olması parlamentoya asgari 10 partinin girmesi demek. Bu da ömrü billah Türkiye’de koalisyonlar dönemi demek” dedi. Oylamada CHP ve MHP’li üyeler “kabul” ya da “ret” yönünde el kaldırmayarak “çekimser” kaldı. Yüzde 10’luk seçim barajının indirilmesi, BDP yönetiminin anayasa değişiklik paketine destek şartları arasında yer alıyordu.

İNTERNET DE ADAYLARA AÇIK!

Kabul edilen diğer yasa teklifine göre, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek. Ancak vatandaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajla taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü, yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak.

GÜNEŞ BATINCA PROPAGANDA

Teklifle, seçim bürolarında görüntülü ve sesli propaganda yapılabilmesine de olanak sağlanıyor. Buna göre seçim bürolarında saat 23.00’e kadar halka açık faaliyette bulunulabilecek. Teklif, açık yerlerde, güneşin batmasından sonra da propaganda yapılabilmesinin yolunu da açıyor. Güneşin batmasını takiben 2 saat daha propaganda sürebilecek. 

 

Kaynak: GAZETEVATAN,http://www9.gazetevatan.com/Anadilde_propagandaya_onay/296096/1/



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,995 µs