En Sıcak Konular

BU DA ''ROMAN AÇILIMI''

14 Mart 2010 20:37 tsi
BU DA ''ROMAN AÇILIMI'' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Abdi İpekçi Spor Salonu'nda yapılan “Roman Buluşması”nda konuştu...

Bu da 'Roman açılımı' 
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bizim ülkemiz, bizim topraklarımız, bizim medeniyetimiz, kaynağını ve ilhamını sevgiden alır, hoşgörüden alır. Bu topraklarda hoş görülmeyen yegane şey, hoşgörüsüzlüktür” dedi. Erdoğan Romanlara yönelik 100 lira taksitle ev vereceklerini de söyledi.

Erdoğan, Abdi İpekçi Spor Salonu'nda yapılan “Roman Buluşması”ndaki konuşmasına, “Sevgili Roman kardeşlerim, değerli vatandaşlarım, can yoldaşlarım, hepinizi gönülden muhabbetle selamlıyorum. Türkiye'nin dört bir yanından Eskişehir'den, Kırklareli'den, Tekirdağ'dan, Edirne'den, Düzce'den, İzmir'den, Sakarya'dan, Kocaeli'den, Bursa'dan, Adana'dan, Çankırı'dan, Kilis'ten, Ankara'dan, diğer tüm illerimizden, İstanbul'umuzun değişik semtlerinden hoş geldiniz, sefalar getirdiniz” diyerek başladı.

"Ben sizlerin içinde doğdum"

Salondakilere, coşkularının, neşelerinin, heyecanlarının, en çok da özgürlüklerinin, müziklerinin, eğlencelerinin daim, yollarının ve bahtlarının her daim açık olması dileğinde bulunan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ben, Kasımpaşa Kulaksız'da, siz değerli kardeşlerimin içinde doğdum. Orada biz beraber büyüdük. O günden bilirim, kimileri sizlere 'Şopar' der, kimileri, 'Elekçi' der, kimileri 'Abdal' der, kimileri 'Martip' der, 'Bala' der, 'Paşa' derler, 'Gurbet' derler, 'Aşık' derler, 'Cano' derler, 'zanaatkar' derler, sizlere 'Çigan' da derler, 'Çipsi' de derler, kimileri 'Cingan' der, kimileri 'Çingene' der. Her ne derlerse desinler, hangi ismi hangi sıfatı kullanırlarsa kullansınlar, sizler Rom'sunuz, yani insansınız, yani cansınız. Sizler benim Roman kardeşlerimsiniz. Her birinizi tek tek selamlıyor, bağrıma basıyor, muhabbetle kucaklıyorum.

Değil mi ki hepimiz can taşıyoruz, değil mi ki hepimiz bu can kafesinde ruh taşıyoruz, sıfatlar ne olursa olsun, isimlerimiz her ne olursa olsun, renklerimiz, dinlerimiz, inançlarımız her ne olursa olsun, bizler hep birlikte, yaratılmışların, mahlukatın en şereflisiyiz. İşte onun için Yunus'un söylediği gibi; yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz. Her can, yaratanın bir mucizesidir, kim ki canlara kıyar, kim ki gönüller kırar, iki cihanda da yeri yoktur. Mevlana'nın şu dizelerin her fırsatta ifada ediyorum. Diyor ki Mevlana; 'Her gün bir yerden göçmek, ne iyi/Her gün bir yere konmak ne güzel/ Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş. Bu ülkenin Romanlar'ı, Mevlana'nın da buyurduğu gibi bin yıllardır bulanmadan, donmadan akıyorlar. İşte onun için ben de sizin gibi söylüyorum, samimiyetle söylüyorum, bütün kalbimle söylüyorum, gönül diliyle söylüyorum; 'kırmızıyı severler', biliyorum, 'pembeyi severler, birbirini överler, Romanlar böyledirler, çalgısız yaşayamaz ölürler. İlle de Roman olsun, ister taştan, çamurdan olsun, o da Allah kuludur, her kim olursa olsun'.”

-“DERTLERİNİZİN, SORUNLARINIZIN FARKINDAYIZ”-

Başbakan Erdoğan, bu dünyada baharın ne olduğunu “en iyi” Romanlar'ın bildiğini dile getirerek, “Toprağın ısındığını, suyun coştuğunu, havaya cemrenin düştüğünü en önce ve en yakından sizler hissedersiniz. Ülkemin köşesinde çiğdemler toprağı yarıp gökyüzüne selam verirken, menekşeler buram buram kokusunu salarken, güller, laleler kırları, bayırları bezerken sizler de şarkılarınızda, danslarınızda, çalgılarınızda bu topraklara baharı müjdeliyorsunuz. Gökyüzünün görülebildiği her yer, her zemin, her mekan, sizlerin şen şarkılarınızla coşuyor” şeklinde konuştu.

Baharın geldiği, cemrelerden, çiçeklerin, börtü böceğin uyanmasından hissediliyorsa, aynı şekilde Romanlar'ın şarkıları, coşkusu ve neşesiyle de baharın hissedildiğini kaydeden Erdoğan, bu vesileyle, yaklaşan Hıdrellez'in kutlu olması dileğinde bulundu ve başta Kekava olmak üzere, Türkiye'nin her köşesinde yapılacak şenliklerin, barışa, dostluğa, huzura ve esenliğe vesile olmasını temenni etti.
Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Nice baharları kırgın yaşadığınızı biliyorum. Nice baharları solgun karşıladığınızı biliyorum. Şair İlhami Atmaca, ne güzel söylemiş; 'Kimse bilmez niçin buruktur dudağında/ Çingenenin ufka karşı gülümsemesi'. Yıllarca Sezen Aksu'nun şu güzel şarkısındaki gibi, acılara büründüğünüzü de biliyorum; 'Kokuyor buram buram/ Fulyalar vakit tamam/ Bir bana uğramadı bu bahar bayram/ Ağlama Hıdrellez/ Ağlama be bana/Acı ektim yerine/Aşk yeşerecek/Başka bahara'.”

Bu baharın başka bahar olduğunu belirten Erdoğan, “Bu bahar, Allah'ın izniyle acıların bal eyleneceği, kırgınlıkların tamir edileceği, küskünlüklerin giderileceği, baharın bahar gibi yaşanacağı bir bahar. Biz, dudağınızdaki, yüreğinizdeki, gönlünüzdeki o buruk gülümsemenin farkındayız. Dertlerinizin, sorunlarınızın farkındayız” dedi.

Başbakan Erdoğan, Çingeneler Zamanı filminde geçen, “Kendime yalan söylemeye başladığım andan itibaren, artık kimseye inanmaz oldum” cümlesine atıfta bulunarak, şöyle devam etti:

“Fakat biz, birbirimize inanıyoruz. Biz, birbirimize güveniyoruz. Biz birbirimize gönül kapılarımızı açtık ve kendimize de karşımızdakine de samimiyet diliyle, gönül diliyle konuşuyoruz. Bizim ülkemiz, bizim topraklarımız, bizim medeniyetimiz, kaynağını ve ilhamını sevgiden alır. Hoşgörüden alır, bu topraklarda hoş görülmeyen yegane şey, hoşgörüsüzlüktür.”

100 LİRA TAKSİTLE EV

Başbakan Erdoğan, Roman vatandaşlara yönelik yaptığı konuşmada, ülkenin çeşitli illerinde TOKİ tarafından Roman vatandaşlar için üretilen konutları da tanıttı. Barkovizyondan Roman vatandaşların oturduğu mevcut evleri ile onlar için üretilen yeni projeleri gösteren Erdoğan, Türkiye'nin her bölgesinde roman vatandaşları için bu tür konutlardan yapacaklarını söyledi.

Roman vatandaşların mevcut oturdukları yerlerde oturmaya layık olmadıklarını dile getiren Erdoğan, hazırlanan projelerin “bir zemin iki kat
ve zemin 1 kat” olarak hazırlandığını belirtti.

Konutların yanında okul, sosyal donatı alanı ve alış veriş yerlerinin de olacağını belirten Erdoğan, “Bunları Roman vatandaşlarımıza peşinatsız ayda 100-120 TL taksitle 20 yıl vadeyle vereceğiz. Derdimiz şu, 'yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz'. Halkın önündeki engelleri kaldıracağız. 'Ben de insanım, insanca yaşamak hakkımdır' diyene hakkını iade edeceğiz. Bu bir lütuf değil, sadece Ak Parti iktidarı olarak hakkını kendisine vermektir” diye konuştu.

 

Kaynak: VATAN GAZETESİ,http://haber.gazetevatan.com/Bu_da_Roman_acilimi/293609/1/
 



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,591 µs