En Sıcak Konular

MESUT YILMAZ: ''BENİ ABD DEVİRDİ''

6 Mart 2010 12:12 tsi
MESUT YILMAZ: ''BENİ ABD DEVİRDİ'' ANASOL-D iktidarının Başbakanı, Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, önceki gün Meclis kürsüsüne çıktı ve “Beni ABD devirdi” dedi.

Darbe İhbarı

ANASOL-D iktidarının Başbakanı, Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, önceki gün Meclis kürsüsüne çıktı ve “Beni ABD devirdi” dedi. 13 yıllık darbe sırrını açıklayan Yılmaz, “Üçüncü ülkelere LPG satan ABD’nin tehditlerine rağmen Mavi Akım’ı imzaladık. Bunun üzerine hükümeti devirdi” dedi.

Kötü sonuçlar doğurur...
MAVİ Akım Anlaşması’nı 1997’de, Meclis’ten oybirliği ile geçirdiklerini anlatan Yılmaz, şunları söyledi: “ABD elçisi bana iki kez geldi. ‘İptal etmezseniz, kötü sonuçlar doğurur, şahsen sizin için.’ Ben de ‘Korkum yok, ülkemiz için gerekli olan bu anlaşmayı yapacağım’ dedim...” Yılmaz’ın sözünü ettiği Büyükelçi Mark Parris, dönemin ABD Başkanı ise Bill Clinton’du...

Anasol-D’yi ABD yıktı
Eski Başbakan Yılmaz, 13 yıl gecikmeyle Meclis kürsüsünden siyaset dünyasını sarsan bir açıklama yaptı. “Üçüncü ülkelere LPG satan ABD’nin tehditlerine rağmen Mavi Akım’ı imzaladık. Bunun üzerine ABD, hükümeti devirdi”
Dönemin ANAP lideri ve Rize Milletvekili Mesut Yılmaz’ın 20 Haziran 1997’de kurduğu ve CHP’nin dışardan destek verdiği hükümette Bülent Ecevit ve İsmet Sezgin Başbakan Yardımcısı olarak görev yapmıştı. 8 Temmuzda TBMM’den güvenoyu alan hükümet, Türkbank ihalesindeki yolsuzluk iddiaları üzerine CHP’nin desteğini çekmesiyle Meclis’te yapılan güvenoylaması sonucu düşmüştü.

ANASOL-D Hükümeti’nde Başbakan olan Mesut Yılmaz tam 13 yıl sonra şok bir iddia ortaya attı. 1997 Temmuz ayında Mavi Akım Anlaşması’nı TBMM’ye getirip Meclis’ten oybirliği ile geçirdiklerini anlatan Mesut Yılmaz, “Bu tarihten sonra başta Enerji Bakanım ve bana birçok yabancı büyükelçi ve temsilci gelmeye başladı. ABD, Katar, Mısır elçisi falan geliyordu. Çünkü dünya enerji piyasasına yeni bir oyuncu olarak giren Türkiye’yi engelleyerek, pazarı ele geçirme yarışı vardı” dedi.

Doğalgaz operasyonu
Mesut Yılmaz, ABD’nin özellikle Katar gibi ülkelerde kapattığı doğalgaz rezervlerini, üçüncü ülkelere ’LPG’olarak satmaya çalıştığını, bu yüzden de Mavi Akım Projesi’ne karşı çıktığını söyledi. Rusya’nın getirdiği teklifin çok cazip olduğunu, riski üstlenerek gazı Karadeniz’den geçirip; Samsun’a kadar getirmeyi teklif ettiğini savunan Yılmaz, bu esnada kendisini ziyaret eden ABD elçisinin tehditlerini de açıkladı: “ABD elçisi bana iki kez geldi. ’İptal etmezseniz, kötü sonuçlar doğurur, şahsen sizin için. Zaten Karadeniz’in altından da boru geçmez’dedi. Ben de ’Korkum yok, ülkemiz için gerekli olan bu anlaşmayı yapacağımı söyledim.”

Heyecan yarattı
Mesut Yılmaz’ın açıklamaları, milletvekilleri arasında büyük heyecan yarattı. CHP’li vekiller, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a, ’ABD sizi de tehdit etti mi’diye sordu. Yıldız bu soruya, “Büyükelçilerin bir kısmı tavsiye vermek, bir kısmı gelişmelere ilişkin görüşlerini açıklamak, bir kısmı izlenimlerini belirtmek isteyebilir. Önemli olan sizin nasıl davrandığınızdır” diye cevap verdi.

Yılmaz: Gizli oturum tutanakları açıklansın
Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, TBMM’de 2000 yılında yapılan Mavi Akım ve Türkiye’nin enerji politikaları ile ilgili kapalı oturum tutanaklarının açıklanmasını istedi. Yılmaz, Genel Kurul’da AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç’ın gündeme getirdiği iddiaları hatırlatarak, “Tutanaklar 10 yıl dolmadığı için hâlâ gizli. O genel görüşmede Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin hangi menfaatlerini, kaç paraya kime sattınız?” ifadelerinin bizzat görevde bulundukları döneme ait olduğunu ve bu ifadelerin ağır ithamlar içerdiğini söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti: “Yüce Divan’da ise ülke zararına olmadığı, hiç kimsenin hiçbir menfaat temin etmediği tescil edilmiştir. Bu oturumun tutanaklarının açıklanmasını istiyorum.”

Karanlık prenslerin ‘Bebek’ buluşması
ABD Büyükelçisi Mark Parris, Yeniçağ’ın 22 Şubat 2005 günü “İşte o fotoğraf” manşetiyle duyurduğu buluşmanın “karanlık” kahramanlarından biriydi. 18 Şubat 2005 günü Bebek’te ünlü bir İtalyan lokantasında yapılan ve 2.5 saat süren gizli buluşmada Parris’ten başka MİT eski Müsteşarı Sönmez Köksal, Soros’tan yılda 2 milyon dolar fon aldığını açıklayan TESEV Başkanı Can Paker, TRT eski Genel Müdürü Cem Duna, AB eski temsilcisi Karen Fogg, eski provokatörler Hasan Cemal ve Cengiz Çandar vardı.

Ortak özellik; darbecilik
Yemeğe katılanlardan Cemal ve Çandar’ın provokasyonlarıyla hazırlanan darbe zemini, 1971’de Süleyman’ı Demirel’i devirmişti. Paker’in finansörü Soros, Ukrayna ve Gürcistan’daki iktidar değişikliklerinin mimarıydı. Karen Fogg, Bülent Ecevit’in başbakanı olduğu 57. hükümeti ve Kuzey Kıbrıs’ta Denktaş’ı devirmek için oluşturulan cepheyi yönetmişti. Mark Parris’in yemekteki diğer isimler gibi Pentagon’un sivil darbe ve psikolojik savaş operasyonlarında görev aldığı biliniyordu. 2009 Kasım ayında Parris’i kabul eden Egemen Bağış, CIA ajanının “Türkiye’ye katkıları”ndan bahsetmişti. Yılmaz’ın önceki günkü itirafı, PKK Açılımı’ndan, Kapatma Davası’na, Ümraniye Operasyonu’ndan, Erdoğan’ı Brookings’te konuşturmaya kadar birçok katkısı medyaya yansıyan Parris’in, 55. Hükümet’in devrilmesinde de önemli rol oynadığını ortaya koydu.

Engellenmek istenen Mavi Akım nedir?
Mavi Akım Boru hattı’nın 440 km’si Türkiye’de.
Rusya’dan Türkiye’ye toplam yılda 30 milyar metreküp doğal gazın, Karadeniz’in altından geçen bin 200 kilometre  boru hattı ile taşınma projesidir. Hattın 390 kilometresi Rusya topraklarında, 440 kilometresi ise Türkiye topraklarındadır. Bu hat ile ilgili anlaşma 15 Aralık 1997 tarihinde Gazprom-Botaş tarafından imzalanıp Bakanlar Kurulu onayı ile resmi gazetede yayınlandı. Gazın ilk geliş tarihi Nisan 2000 olarak planlanmış, daha sonra 2001 yılına değiştirilmiştir. Projenin Türkiye ve Rusya topraklarındaki kısmı Gazprom şirketinin tayin ettiği Öztaş-Hazinedaroğlu-Stroytransgaz (OHS) konsorsiyumu tarafından gerçekleştirildi.. Karadeniz’deki kısmı ise İtalyan Saipem Şirketi’ne verildi. Boru temini Japon Konsorsiyumu Mitsui-Sumitomo-Itochu ve kompresör istasyonu ise Fransız Bouyges firması tarafından yapıldı.17 kasım 2005’teki açılış törenine Başbakan Erdoğan’la birlikte Rusya devlet Başkanı Putin ile İtalya Başbakanı Berlusconi katıldı. Boru hattından Türkiye, 2002 yılı sonundan bu yana gaz alıyor.

Rumlara AİHM kapısı kapandı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kıbrıs konusunda önemli bir karar alarak, KKTC’de kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) etkin bir iç hukuk yolu olduğunu hükme bağladı. KKTC’de işleyen bir hukuk düzeninin mevcudiyetinin uluslararası hukuka uygunluğunun AİHM tarafından teyit edilmesi anlamına gelen bu kararla 1.500 civarındaki Rum mülkiyet başvurusunun önce KKTC’deki TMK’ya yönlendirilmesinin yolu açılmış oldu.

Türk tarafı kazandı
Türk tarafının AİHM’de büyük bir kazanım elde ettiği anlamına gelen bu kararla bundan sonra dava açabilecek olan Güney Kıbrıs Rum yönetimi vatandaşları, KKTC’de 1974 öncesinde sahip oldukları taşınmazlarıyla ilgili talep ve iddialarını öncelikle TMK’ya götürmek durumunda kalacaklar. Böylece, TMK, Kıbrıs sorununun en önemli veçhelerinden birini teşkil eden mülkiyet meselesinde Ada’da bugüne kadar hayata geçirilmiş yegane etkin çözüm mekanizması haline geldi. Diplomatik kaynaklar, TMK’nın etkinliğine ilişkin bu kararın, 19 Ocak 2010 tarihinde İngiliz İstinaf Mahkemesi tarafından açıklanan Orams kararının sağlam bir temele oturmadığını ortaya koyduğunu belirtiyor.(Haber:Fatih ERBOZ-Yeniçağ)

 

KAYNAK:Yeniçağ Gazetesi,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=32768


 



Bu haber 1,062 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,348 µs