En Sıcak Konular

KÜLTÜR BAKANLIĞI ''EN EDEPSİZ BATI'' YA SADECE 7 YAŞ SINIRI GETİRMİŞ

2 Ocak 2010 11:08 tsi
KÜLTÜR BAKANLIĞI ''EN EDEPSİZ BATI'' YA SADECE 7 YAŞ SINIRI GETİRMİŞ “Yahşi Batı”da küfürden taviz vermeyen Cem Yılmaz, ortaya yüz kızartıcı bir “Western” çıkarmış.

Edepsiz Batı 

KOMEDİ BAHANESİYLE GALİZ KÜFÜRLER EDİLİYOR!

Yapım, vasatın çok altında

Yeniçağ Gazetesi'nin heberine göre,son filmi “Yahşi Batı”da küfürden taviz vermeyen Cem Yılmaz, ortaya yüz kızartıcı bir “Western” çıkarmış. Filmin kısır senaryosu zengin bel altı esprilerle (!) desteklenmeye çalışılmış. Görüntü ve teknik açıdan da vasatın çok altında bir yapım.

Gidenler bin pişman oldu

BİRAZ gülme ümidiyle gittikleri filmden neye uğradığını şaşırarak çıkanların sayısı çok fazlaydı. Filmle ilgili söylenebilecek en güzel sözü çıkışta bir izleyiciden duydum: Bu filmi TV’de yayımlamaya kalksalar ‘bip’ sesinden dolayı hiçbir şey kalmaz!

Bakan ne yapacak?

CEM Yılmaz’ın son filmine çocuklarıyla gitme hatasına düşen çok sayıda seyirci, yüz kızartıcı küfürler yüzünden daha ilk 15 dakika sonunda kendilerini dışarı atmak zorunda kaldı. Sinemaseverler, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ı göreve çağırdı

En edepsiz Batı!

Daha önceki filmlerinde de küfrü ön plana çıkartan Cem Yılmaz, Yahşi Batı’da da küfürsüz sahne çekmemeye özen göstermiş. Bu özen ortaya yüz kızartan bir Western çıkartmış

Cem Yılmaz’ın “bunda ne kadar küfür var” merakıyla beklenen son filmi “Yahşi Batı” gösterime girdi. Filmin  “gala”sını izleyenler “küfür” merakını fazlasıyla giderdiler. Cuma gününden itibaren gösterime giren filmi izleyenler de “küfür” lerden oluşan senaryo karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler. İlk filmi Gora’da “küfür var” diye eleştiriler alan Cem Yılmaz, ikinci filmi Arog’da küfür etmemek için “titiz” davranmış, hatta bazı küfürlü sahneleri ilkel bir dille imalı bir şekilde anlatmaya çalışmıştı. Yahşi Batı’da bu “küfür” zorlamasını ahlaksızca yırtan Yılmaz, aleni küfürleri “sanat yutturmacası” ile sinemaya aktarmış. Küfür etmeyi sanat belleyen Cem Yılmaz, son filminde, adeta küfür etmemeye özen göstermiş. Filmin ilkel senaryosunda, 1800’lü yılların sonunda, iki Osmanlı’nın, dönemin padişahı tarafından gönderildikleri Amerika’da başlarına gelen olaylar anlatılıyor. Filmin türü sözde Western, ancak bugüne kadar böylesine küfür içeren bir Western çekilmedi. Ahlak sınırlarının ötesine geçen bu film, Türk gelenek ve göreneklerine tamamen ters. Gösterime girdiği ilk günde filmi izlemeye gidenler pişmanlıklarını dile getirirken, filmi izlemeyenlere de “kesinlikle izlemeyiniz” mesajı verdiler.

Bakan’a çağrı: Durdurun bu rezil filmi

Normal insan hayatında küfürü olağanmış gibi gösteren bu rezil filmi izleyenler Kültür Bakanımız’ı göreve davet ediyor. Filmi izleyenlerin büyük bölümü Türk gelenek, görenek ve ananelerine ters düşüyor görüşünde birleşirken, diğer bölümü de “kesinlikle izlenmemeli” fikrini benimsiyor. Filmi tamamlamadan çıkanların sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Özellikle aileleri veya çocukları ile izlemeye gidenler ilk 15 dakika dolmadan sinema salonunu terk ediyorlar. Yetişmiş insanların bile yüzünü kızartacak kadar terbiye sınırlarının ötesine geçen filmin gösterimden kaldırılması için imza kampanyası başlatacaklarını da belirten bir kısım sinemasever, Bakan’ı göreve davet ediyor.
Son filmi Yahşi Batı’da izleyicilerin karşısına geçen Yılmaz, küfürlü sahnelerin yanı sıra kötü oyunculuğuyla da dikkatleri çekti. Vatandaşlar, filmin yarısında çıkmak zorunda kaldığını söyledi.

Bu filmi yetişkinler bile izleyemez

Çevirdiği tüm filmlerinin senaryosunu küfür üzerine kuran Cem Yılmaz “Yahşi Batı” ya 7 yaş sınırının getirildiğini belirtti. 18 yaş ve üzerinin bile izlememesi gereken film, kısır senaryosu ve galiz küfürleri ile Türk sinemasının kara listesindeki yerini aldı. SİYAD Başkanı Özer bile “Filmde, kültürümüzde küfürün yeri varmış gibi” gösteriliyor demekten kendini alamadı. Belden aşağı espriler ve galiz küfürlerden izleyen vatandaşlar kadar, eleştirmenler de rahatsızlıklarını dile getirirken esprilerin çok düzeysiz olduğunu belirttiler. Küfürlü sahnelerin çokluğu filmin kostüm ve makyaj açısından değerlendirilmesini de ikinci plana itti. Öyle ki eleştirmenler, küfürlü sahnelerin basitliğini tartışmaktan teknik eleştiriye zaman bulamadı. Türk sinemasının çıtasını yükseltmek yerine yerlere düşürdüğü görüşün de birleşilen film, beklenilenin çok altında ilgi görüyor.

İzleyicileri çileden çıkaran diyaloglar

Yönetmen Ömer Faruk Sorak, filmin Kültür ve Turizm Bakanlığı Sansür Kurulu tarafından 7 yaşın altındakiler tarafından seyredilmesinin yasaklandığını açıkladı. Sorak, “İnsanların küfürden rahatsız olacağını sanmıyorum. Her şey çok yerli yerinde kullanıldı. Kuruldan da ‘artı 7’ yedik. Orada hangi Türk olsa aynı küfrü ederdi” diyerek filmi savundu. Cem Yılmaz ise gazetecilere “Tek korkum bu film için ‘sıcacık bir film’ denilmesi. ‘İçimizden biri’ de derseniz s.....z.  Daha önceki tecrübelerimizden biliyoruz” diye filmdeki havasını sürdürdü. İşte küfürlü diyaloglardan bazıları: Cem Yılmaz, kıyafetlerini kovboylara kaptırınca “....... bari” diyor. Ozan Güven “Horse Whis Perer” yazısını “Atları....” diye tercüme ediyor. Özkan Uğur, bufalo testislerini Cem Yılmaz’ın yanaklarına çarpınca Yılmaz, “Adam bizimle t.... geçti” diyor.

Sinemadan çıkan vatandaş ne dedi?

Süleyman ATÇIOĞLU (Öğrenci): Ben hayatımda böyle şey görmedim. Filme öyle bir hava vermişler ki sanki insanlar sabah akşam küfür ediyor. Sinemadan çıkışta karşılaştığım insanlar küfür edecekmiş gibi geldi.
Saniye AYÇACI (Satış sorumlusu): Filmde argo bekliyordum, küfür de bir dereceye kadar diye düşünüyordum. Daha filmin başında dışarı çıktım.
Murat KARAÇINAR (Pastane sahibi): Bu filme ailece gitmeyi düşünüyordum. Eleştirileri okuyunca yalnız gitmeye karar verdim. İyi ki de öyle yapmışım, ya ailemi de götürseydim.
Zeynep SAKALLIOĞLU (İşsiz): Cem Yılmaz’ın bundan önceki filmlerini TV’den izledim. Sakıncalı kısımları ‘bip’leniyordu. Bu film televizyonda oynarsa ‘bip’lenmekten izlenemez.(Yeniçağ Özel Haber)

 

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=29092



Bu haber 1,092 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,738 µs