En Sıcak Konular

YOKSULLUKTA 7 YIL

8 Aralık 2009 16:55 tsi
YOKSULLUKTA 7 YIL AKP'nin 7 yıllık icraatlarını mercek altına alan MHP, “Yoksullukta 7 Yıl” raporu hazırladı.Raporda “AKP iktidarı Türk Milletini ‘yoksullukta eşitliğe’ mahkûm etmiştir” deniliyor.

Dolar milyarderimiz arttı yoksulluk toplumu sardı

MHP tarafından hazırlanan “Yoksullukta 7 Yıl” raporunda Türkiye’de dolar milyarderlerinin sayısı giderek artarken milyonlarca kişinin günlük 18 TL asgari ücretle geçinmeye çalıştığı, milyonlarca kişinin de açlık sınırında yaşadığı belirtildi

AKP’NİN 7 yıllık icraatlarını mercek altına alan MHP, “Yoksullukta 7 Yıl” raporu hazırladı. Raporda, ekonomik krizin intihar vakalarını artırdığı belirtilirken, “Devlet memurlarının yüzde 90’ı yoksulluk sınırı altında aylık gelire sahip” denildi. İnsan onuruna yakışır bir geçim için dört kişilik bir ailenin günde yaklaşık 82 TL harcama yapması gerekirken, milyonlarca kişinin günlük 18 TL asgari ücretle geçinmeye çalıştığı, milyonlarca kişinin de bu geliri bile elde edemediği kaydedildi.

MHP ARGE Merkezi tarafından hazırlanan raporda, İngiliz Legatum Enstitüsü’nün verilerine de dikkat çekildi.

Namibya’dan bile gerideyiz

Türkiye’nin refah açısından 104 ülke arasında, iki yıl içinde 45’incilikten 69’unculuğa gerilediği belirtilirken, refah açısından Namibya, Sri Lanka, Tunus, Moğolistan, Tayland, Guatemala gibi ülkelerin Türkiye’yi geçtiği öne sürüldü.

“Forbes Dolar Milyarderleri” listesine Türkiye’nin 2002’de sadece 8 isimle girerken, işsizliğin arttığı bu yıl rakamın 35’e çıkmasına da dikkat çekildi ve şöyle denildi: “Türkiye, gelir dağılımı böyle olmamasına rağmen dolar milyarderleri sıralamasında Avrupa’da 3’üncü, dünyada da 8’inci sırada yer almaktadır. Türkiye’deki ailelerin sadece yüzde 20’sinin aylık ortalama hane geliri 2 bin 464 TL olan Türk-İş’in yoksulluk sınırının üzerindedir. Ekonomik olarak asgari ücretlinin ortalama iki katı gelire sahip olan devlet memurlarının yüzde 90’ı yoksulluk sınırı altında aylık gelire sahiptir.”

Raporda, AKP döneminde yardımlarla yaşayan sosyolojik bir kitlenin ve sadaka kültürünün ortaya çıkmaya başladığı öne sürülüyor. Ferdi kredi ve kredi kartı borcunu ödemeyen kişi sayısının 2002-2009 Ağustos dönemi arasında 2 milyon kişiyi geçtiği belirtiliyor. Takipteki 2 milyon kredi kartının tutarının 3.3 milyar TL’yi bulduğu belirtilirken, “Her 3 kredi kartı sahibinden birisi borcunu taksit taksit ödeyebilmektedir” ifadesi kullanılıyor. Rapora göre, 2002 yılında bankalara kişi başına 92 TL borç varken, bu rakam 2008’de 1.664 TL’ye, 2009 Ağustos itibariyle de 1.750 TL’ye ulaştı.

Asgari ücret 22 gün yetiyor

“Dört kişilik ailenin sadece beslenebilmesi için yapması gereken harcama tutarı yürürlükteki asgari ücretten 210 lira fazladır. Diğer bir ifadeyle asgari ücret dört kişilik ailenin mutfak harcamasına sadece 22 gün yetmektedir” denilen raporda, fakirin enflasyonunun zorunlu tüketim maddelerindeki artışlardan dolayı, zengin enflasyonundan daha yüksek olduğunun da altı çiziliyor. Raporda “AKP iktidarı Türk Milletini ‘yoksullukta eşitliğe’ mahkûm etmiştir” deniliyor.(Hakkı KURBAN-Tercüman)

 

Kaynak: Tercüman Gazetesi,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=96281&baslik=Dolar%20milyarderimiz%20arttı%20yoksulluk%20toplumu%20sardı&katid=4

 
 
 
 
 



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,195 µs