En Sıcak Konular

İSVİÇRE'DE MİNARE YASAĞI VE AYASOFYA

7 Aralık 2009 11:11 tsi
İSVİÇRE'DE MİNARE YASAĞI VE AYASOFYA Batılıların, Haçlıların hoşuna gitmek için Ayasofya'yı camilikten çıkartmışız, içinde namaz kılınmıyor, Kur'ân okunmuyor. Sonra da kalkmış, İsviçreliler minareyi yasakladı diye hop oturuyor hop kalkıyoruz.

İsviçre'de minare yasağı ve Ayasofya

Avrupa şehirlerinde yapılan camilerin birinci gerekçesi, oralarda Müslümanların yaşaması ve bir ibadet yerine ihtiyaçlarının olmasıdır. Türkiye'de kilise yapılmadığı iddiası doğru değildir. Alanya'ya hayli Alman yerleşmiş, ev bahçe sahibi olmuş, onlara kilise yapma izni verilmişti. Artık hiçbir Hıristiyanın yaşamadığı bazı şehirlerimizde bile tarihî kiliseler restore edilmektedir. Hıristiyan nüfusun olmadığı yerde yeni kilise elbette yapılamaz.

Türkiye'nin misyonerlerle ilgili çok acı tecrübeleri olmuştur. Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yermiş. Bizim, misyonerler konusunda, bırakın yoğurdu, dondurmayı bile üfleyerek yememiz gerekir.

Cami ve kilise konusunda Türkiye ile İsviçre arasında mütekabiliyet olamaz. Çünkü:

1. Bir Hıristiyan ülkesi olan İsviçre'de demokrasi vardır, insan hakları vardır, din ve inanç hürriyeti vardır. Türkiye Müslümanları bunlara yüzde yüz sahip değildir. Binaenaleyh aralarında denklik yoktur. Ülkemizde Hıristiyanlara yeni kiliseler inşa etmek hürriyeti verilirse, Müslümanlara da, İngiltere'de olduğu gibi geniş bir din hürriyeti verilmelidir. Diyanet bağımsız ve özerk olacak. Devletten ayrı bir din teşkilatı kurulacak. Müslümanlar kendi islâmî eğitim sistemini kuracaklar. Başlarına bir İmam-ı kebir veya Emîrü'l-müslimîn seçebilecekler, dinî dernek kurmak serbest olacak, İslâm medreseleri açılacak, tasavvuf dergâhları... Daha nice şeyler. Bunlar olmadan, Müslümanlar din ve inanç konusunda elleri kolları bağlı iken elbette öteki dinlere olanca hürriyet verilemez.

2. İsviçre'nin minare yasağı getirmesi kendi değerlerine aykırıdır. Vaktiyle Yahudilere güçlük çıkartıyorlardı. Şimdi Müslümanlara. Yalnız şu hususu da çok iyi bilmek gerekir: Cami yapma yasağı yoktur, minare yasağı vardır. Müslümanlar, minaresiz çok güzel camiler yapabilir. Dünyanın en büyük mimarlarına minaresiz cami projeleri hazırlatır, gülçükle de olsa izin çıkartır ve bunları hayata geçirebilir. Bence, İsviçre minare yasağı koydu diye fazla ağlamak bir aczin tezahürüdür. İstanbul Çemberlitaş'taki Köprülü Camii'nin küçücük minicik bir minaresi vardır. Horhor civarındaki Bıçakçı Abdurrahman Camii'nin minaresi de o kadar küçüktür ki, yok sayılabilir. Müslümanlar, yeterli sanat kültürleri ve vasıfları varsa, minaresiz çok güzel camiler yaparak İsviçre'ye kültürel meydan okuyabilir.

İsviçre ve İslâm meselesi hakkında da birkaç söz etmek isterim. 1960'lı yıllarda, İsviçre'de yaşayan Mısırlı Dr. Zeki Ali, yayınlamakta olduğum Yeni İstiklâl (haftalık) gazetesine bir makale göndermişti. Tarihî kaynaklara dayanarak, Müslümanların o ülkenin bazı bölgelerinde bir buçuk asır yaşadıklarını isbat ediyordu. İsviçre de, İspanya gibi, İslâmî mâzisi olan bir Avrupa ülkesidir. 21'inci asırda, yerlilerin nüfuslarının azalmasının sonucu olarak yeniden Müslüman bir ülke haline gelmesi mümkün ve muhtemeldir.

İsviçre'deki minare yasağı bence hiç önemli değildir.

Önce gözümüzdeki merteğe bakalım: Batılıların, Haçlıların hoşuna gitmek için Ayasofya'yı camilikten çıkartmışız, içinde namaz kılınmıyor, Kur'ân okunmuyor. Sonra da kalkmış, İsviçreliler minareyi yasakladı diye hop oturuyor hop kalkıyoruz.

İsviçre'nin minare yasağı koyması mı daha vahim, bizim Ayasofya'yı camilikten çıkartmamız mı?

(Ek: Müslümanlar BÜTÜN Peygamberlere iman ettikleri için camide Hz. İsa ve Hz. Meryem sevgisi ve saygısı vardır. Kilisede, Hz. Muhammed'e iman ve saygı yoktur. Bu yüzden biz onlardan üstünüz ve ülkelerinde, ihtiyacımıza binaen cami yapmak hakkına mânen sahibiz...)

Mehmet Şevket Eygi - Milli Gazete

 

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/makale/tehlike-devam-ediyor--145458.htm

 



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,518 µs