En Sıcak Konular

KİM KİMDEN ÖZÜR DİLEYECEK?

20 Kasım 2009 11:02 tsi
KİM KİMDEN ÖZÜR DİLEYECEK? Son birkaç yıldır Ermeniler’den özür dileme modası vardı. Bu kervana “Kürtlerden de özür dileyelim” görüşü eklendi. Şimdilerdeyse “Alevilerden özür dileyelim” sesleri yükseliyor. Fakat kimin kimden ne için özür dileyeceği kon

Kim kimden özür dileyecek?

FARKINDA MISINIZ bilmem ama son günlerde özür trafiği o kadar hızlandı ki yetişmekte zorlanıyoruz. Son birkaç yıldır Ermeniler’den özür dileme modası vardı. Bu kervana “Kürtlerden de özür dileyelim” görüşü eklendi. Şimdilerdeyse “Alevilerden özür dileyelim” sesleri yükseliyor. Fakat kimin kimden ne için özür dileyeceği konusunda kafalar çok karışık.
*
BU kafa karışıklığından yararlanan siyasiler ise, süreci rakiplerinin aleyhine çevirme telaşında. Son günlerde Aleviler ile CHP’nin karşı karşıya geldiğini biliyoruz. Bir grup Alevi Onur Öymen üzerinden CHP’ye yükleniyor ve “CHP bizden özür dilesin” diyor. İşin ilginci, aynı süreçte bazı Aleviler de MHP’den özür beklediklerini beyan ediyor.

“MHP Alevilerden özür dilesin”

BEŞİNCİ Alevi çalıştayının kahve molasında Alevi olduğunu öğrendiğim bir meslektaşım bana dönerek “Siz bizi kestiniz” dedi. Kafasının çok karışık olduğunu tahmin ettiğim bu meslektaşıma, bu garip ve yersiz çıkışı üzerine “Pardon ama siz ve biz derken kimleri kastediyorsunuz? Ben kimseyi kesmediğime göre siz kimden ve neden bahsediyorsunuz?” diye sordum. Meslektaşım hızını alamadı ve başladı döktürmeye: “Siz, Sünni Türkler bizi kestiniz ve Madımak’ta yaktınız. Bunun için bizden özür dileyeceksiniz.” Bu kavgacı üslup karşısında şunu söyledim: “Yaşanan acı tecrübeler olmuş olabilir. Ama bundan kimi sorumlu tuttuğunuzu anlamadım. Sizden kimin özür dilemesini bekliyorsunuz?” Karşımdaki gazeteci nihayet ağzındaki baklayı çıkardı ve şunu söyledi: “MHP bizden özür dilemeli”
DOĞRUSU beklemediğim bir cevaptı. Çünkü MHP’nin Madımak olayında da, benzer başka olaylarda da kurumsal olarak şiddetin karşısında durduğunu biliyorum. Üstelik MHP ne Madımak’ı tasvip etmiş, ne desteklemiş, ne de korumuş. Bu gerçeklere rağmen, bir köşe yazarının MHP’nin Alevilerden özür dilemesi gerektiğini gündeme getirmesi bana önümüzdeki günlere ilişkin bir ipucu gibi geldi.

Alevilerle muhalefet partileri karşı karşıya

TAM da AKP’nin Alevi açılımı gündemdeyken, her iki muhalefet partisinin de Alevilerle karşı karşıya getirilmesi gerçekten çok ilginç. Peki bu tesadüf olabilir mi? MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin teşkilatlara gönderdiği genelgedeki şu satırlara bakılırsa, süreç tesadüflere dayanmıyor:
“AKP hükümeti tarafından, milli olan değerlere saldıranlar baş üstünde tutulmaya devam edilecek, bayrağa sahip çıkanlar, Türk milletinden bahsedenler, kardeşliğe çağıranlar ve onların savunucusu Milliyetçi Hareket Partisi, bölücülükle, ayrımcılıkla ve kandan beslenmekle suçlanmaya hayasızca devam edilecektir.”

CHP’den sonra MHP’nin de Alevilerle karşı karşıya getirilmek istendiği ortada. Bu siyasi bir taktik olabilir. Ancak, “Bizi kestiğiniz için özür dileyin” gibi dayanaksız ve hırçın bir yaklaşım, ayrışmayı derinleştirmekten başka bir işe yaramaz. Türkiye’nin yeni nefret tohumlarına ihtiyacı yok. Bu nedenle, ayrışmaya bilerek hizmet etmek isteyenler dışında kalan gazetecilere ve fikir önderlerine bu süreçte çok daha ağır bir sorumluluk yükleniyor.

Lale Şıvgın-Tercüman

Kaynak: Tercüman gazetesi,http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=10000



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,078 µs