En Sıcak Konular

''MAYMUN SOYLULARI'' SEVİNDİRECEK HABER

13 Mart 2009 11:34 tsi
''MAYMUN SOYLULARI'' SEVİNDİRECEK HABER TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeleri, tartışmanın Bilim Teknik dergisinin yayın yönetmenin yaptığı değişiklikten kaynaklandığını savunarak, ‘Dergide, kapsamlı ve özel bir Darwin sayısı yapılacak’ açıklamasını yaptı.

TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeleri, TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinde Darwin’e sansür uygulandığı iddiasının doğru olmadığını, önümüzdeki sayılarda çok kapsamlı ve özel bir Darwin sayısı yapılacağını söyledi.
TÜBİTAK Bilim Kurulu üyelerinden bazıları Bilim ve Teknik dergisinde Darwin kapağının değiştirilmesiyle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
Prof. Dr. Abdullah Atalar:
“Darwin’le ilgili Bilim ve Teknik özel bir sayı yayımlayacak. Darwin çok önemli bir bilim adamı ve 200. yılı kutlanıyor. TÜBİTAK’in Darwin’i sansürlemesi gibi bir durum yok. Mart sayısı, bir iki hafta önceden belirleniyor. 27 Şubat Cuma günü, mart sayısı konuşulmuş. Hafta sonu, derginin başında bulunan hanım, Darwin’in 200. yılı olduğunu keşfetmiş. ‘Bunu da haber yapalım’ demiş son anda. Alelacele insanları çağırmış, hafta sonu çalıştırmış onları. Ömer Bey’de bu böyle aceleye gelmez demiş. Peki demişler, dergiyi eski haline getirmişler.
Bunda Darwin’le ilgili bir durum yok yani. Bunu basına yansıtanlar sanırım hafta sonu çalışanlar, ‘Bizim çalışmamızı sansürlediler mi?’ diye düşünüp, herhalde öyle bir şey oldu.”

‘Darwin’i önemsiyoruz’

Prof. Dr. Metin Heper: “İlgili Başkan Yardımcısı (Prof.Dr. Ömer Cebeci), ilgili Yayın Müdürü (Çiğdem Atakuman) çıkacak sayı üzerinde anlaşmışlar.
Derginin Yayın Müdürü, Başkan Yardımcısı’nın haberi olmadan daha sonra bazı sayfalar ilave etmiş. Başkan Yardımcısı bunu öğrenince, Yayın Müdürü’yle tartışmış. Başkan Yardımcısı, Darwin konusunu daha kapsamlı ele almak istediğini, yeni ilave edilen sayfaları uygun görmediğini bildirmiş.
Yayın Müdürü de o sayfaları çıkarmış. Ama TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisi Darwin’i önümüzdeki sayılarında daha kapsamlı ve daha özenli bir şekilde ele zaten alacaktı. Darwin’i TÜBİTAK’ın önemsememesi gibi bir hava yaratıldı, böyle bir durum kesinlikle söz konusu değildir.”

‘Hepimiz çok üzüldük’

Hüsamettin Kavi: “Bazen böyle iç işleyişte aksaklıklar olur. Sonuç olarak da maalesef hepimizi üzen bir tablo ortaya çıktı. Aslında dergiye iklim değişikliği konusu düşünülmüş. Bunun üzerine çalışmalar yapılmış. ‘Darwin yılı nedeniyle de hazırlık yapmak gerekir’ diye düşünülmüş. Yapılan çalışmanın da yetersizliği gibi bir durum ortaya çıkmış ve geniş kapsamlı bir çalışma öngörülmüş.
Bazı ilgili arkadaşlar ve üst yönetim, Darwin konusunun daha kapsamlı işlenmesini istemişler ve hazırlanan sayfaları yetersiz bulmuşlar. Bu tamamen iç işleyişteki teknik bir değerlendirme. Bilim Kurulu üyeleri olarak hepimiz üzüldük. Keşke tüm bunlar yaşanmasaydı.”
Prof. Dr. Ayşe Soysal ise TÜBİTAK’ın konuyla ilgili olarak basın toplantısı düzenleyeceğinden görüş vermeyeceğini bildirdi.

Kaynak: Milliyet Gazetesi.http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=siyaset&KategoriID=4&ArticleID=1070495&Date=



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,192 µs