En Sıcak Konular

MUTTEKİ: AZERBAYCAN'IN KARABAĞ TUTUMUNU DESTEKLİYORUZ

23 Şubat 2009 20:23 tsi
MUTTEKİ: AZERBAYCAN'IN KARABAĞ TUTUMUNU DESTEKLİYORUZ İran Dışişleri Bakanı, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözüme kavuşması için ülkesinin gereken desteği vermeye hazır olduğunu belirtti.

BAKÜ - İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözüme kavuşması için ülkesinin gereken desteği vermeye hazır olduğunu belirterek, '' Azerbaycan'ın Karabağ konusundaki tutumunu ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz'' dedi.
     Manuçehr Mutteki, Azerbaycan'daki özel televizyon kanalı ANS'ye yaptığı açıklamada, ''Tahran, siyasal bakımdan da Azerbaycan?ın arkasında'' diyerek, bunu Azeri yetkililerle görüşmelerde her zaman dile getirdiklerini söyledi.
     Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesi konusunda İran'ın arabuluculuk yapmasıyla ilgili bir soru üzerine Mutteki, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile bu konuyu ele aldıklarını bildirdi.
     Mutteki, ''Şimdiki durum kabul edilemez. Bu nedenle de çıkış yolu bulmamız gerekiyor. Çünkü Azerbaycan'ın elde ettiği gelişmenin sürekli olmasının önemli koşullarından biri de güvenliğin ve istikrarın olmasıdır'' diye konuştu.
     İran'ın ile Ermenistan ilişkilerine de değinen Mutteki, Tahran'ın komşu ülkelerle ilişkilerini geliştirmekten yana olduğunu belirterek, ''İran'ın 15 komşusu var ve bizim siyasal ilişkilerimizin alfabesine göre, tacirler birbirleriyle iyi ilişkiler kurmalı. Bu nedenle de biz tüm komşularımızla ilişkilerimizi geliştirmeye çalışıyoruz'' dedi.
     Hazar'ın statüsüne de değinen Mutteki, konuyla ilgili müzakerelerin sürdürüldüğünü ve tarafların (Azerbaycan ve İran) her iki ülkenin haklarının korunması koşuluyla adil uzlaşmanın sağlanmasına çalıştıklarını kaydetti.
     Mutteki, ''Müzakerelerin yakın gelecekte güzel sonuçlar vereceğine ve tüm kıyıdaş ülkelerin Hazar'daki fırsatlardan özellikle de enerji kaynaklarından başarılı bir biçimde yararlanacağını umut ediyoruz'' diye konuştu.
     Azerbaycan ile ilişkilerinin doğal ve samimi olduğuna da dikkati çeken Mutteki, her iki ülkenin çıkarlarının aynı olduğunu dile getirdi.
     Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in gelecek ay İran'ı ziyaret edeceğini de hatırlatan Mutteki, Aliyev'in ziyareti kapsamında iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alınacağını söyledi.
     İran-ABD arasındaki ilişkilerin düzene girmesi için karşılıklı diyalog başlatılıp başlatılmadığı yönündeki bir soru üzerine Mutteki, şöyle konuştu:
     ''İlişkileri olumlu yöne çevirme konusunda karşılıklı fikir birliği var. Bir taraf değişikliklerden sözediyor, İran da bu olası değişiklikleri olumlu görüyor ve kabul ediyor. Bizim yaklaşımımız samimi ve karşımızdakilerin hangi konularda tavır değişikliği var inceliyoruz. Onların yaklaşımlarındaki (olumlu) değişikliklere göre biz de uygun adımlar atacağız.''
     Kendisinin daha çok uygulamada neler yapılacağının araştırılarak açıklığa kavuşturulmasından yana olduğunu belirten Mutteki, ''Bunun yalnızca nükleer programı değil, her alanı kapsamasını öngörüyorum. Nükleer programla ilgili konu artık kapandı. Sanırım ABD (bu konuda) türlü sorularla karşı karşıya. İki ülke arasındaki ilişkiler için doğru adımların atılacağını umut ediyoruz'' dedi.

Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,775 µs