En Sıcak Konular

BAYKAL: TÜRK MİLLETİ KAVRAMINDA TEREDDÜTÜMÜZ YOK

10 Şubat 2009 14:26 tsi
BAYKAL: TÜRK MİLLETİ KAVRAMINDA TEREDDÜTÜMÜZ YOK CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Türk milleti'' kavramı konusunda bir tereddütleri olmadığını, demokratikleşme ile bireysel insan hak ve özgürlükleri konusunda her ciddi projenin yanında bulunduklarını söyledi.

BRÜKSEL - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Türk milleti'' kavramı konusunda bir tereddütleri olmadığını, demokratikleşme ile bireysel insan hak ve özgürlükleri konusunda her ciddi projenin yanında bulunduklarını söyledi.
     AB çerçevesinde çeşitli temaslar için Brüksel'de bulunan Baykal, CHP AB Temsilciliğinde düzenlediği basın toplantısında, ''AB yetkilileri bizim tutumumuzu çok iyi biliyorlar. Hükümetin bize yönelik suçlamalarına tercüman olmuyorlar'' diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Bu anayasa hepimizin anayasasıdır. Anayasamızda Türkiye Cumhuriyeti, milletin kimliği, niteliği açıkça ifade edilmiştir. Hükümet, bu ifadenin 'Türk milleti' lafından kurtulma arayışı içindeyse, bunu bilelim. Bizim böyle bir çabamız yok. Bizim milletimizin adı konusunda bir tereddütümüz yok. Biz Türk milletiyiz. Bizim Türk milleti olmamız, milletimizi oluşturan kesimlerin ayrı etnik kimliklere sahip olmasına engel değildir. Bizim Arnavutlarımız da var. Mehmet Akif'in kendisi Arnavut. İstiklal Marşını yazan insanın Arnavut olması Türk milleti hevesine engel olmuş mu? Arap'ımız da var, Çerkez'imiz de var. Gürcü'sü, Abhaz'ı, Kürt'ü de var. Bir Arnavutluk devleti var, orada da Türk kökenli Arnavutlar var. Onlar da Arnavut milletinin bir parçası. Artvin'de Gürcüler var, hemen yanında da Gürcistan var. Dostlar, kardeşler. 'Türk demeyelim' sağlıklı bir yaklaşım değil. Türk lafı dışlayıcı değildir. Türk milletinin içinde yer alan insanların kökenleri farklı olabilir. ''
     Baykal, Avrupa'daki Türklerin sorunlarına ilişkin bir soru üzerine, ''Avrupa'daki Türklerin sorunlarının kendilerini çok yakından ilgilendiren bir konu olduğunu, son zamanlarda ortaya çıkan mağduriyet olaylarıyla da yakından ilgilendiklerini'' söyledi.
     Baykal, bir başka soru üzerine, demokratikleşme konusunda CHP'nin nasıl bir anlayış içinde olduğunun ortada olduğunu ifade etti. Gerçek demokratikleşmeye hizmet edecek her ciddi projenin CHP'yi yanında bulacağını belirten Baykal, ''ne söylediklerini bildiklerini, sözlerinin arkasında olduklarını'' kaydetti.
    
     -''AB KARŞITLIĞI ÇOK ŞEYE BAĞLANABİLİR, AMA BİZE BAĞLANAMAZ''
    
     CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP'nin AB karşıtı olduğu iddialarıyla ilgili olarak, AB karşıtlığının ''çok şeye bağlanabileceğini, ama kendilerine bağlanamayacağını'' söyledi.
     Baykal,söz konusu iddialarla ilgili bir soruyu yanıtlarken, şöyle dedi:
     ''Valla, çok şeye bağlanabilir, ama bize bağlanamaz. O algılama içinde olanların sorunuydu. Şu anda öyle olmaya devam ediyor. Bütün tarih boyunca, ta 1963'te genel başkanımız İsmet İnönü'nün ilk imzayı attığı tarihten, benim Avrupa Parlamentosunda Gümrük Birliği anlaşmasını çıkarmak için çaba gösterdiğim 1995'teki çalışmalarıma ve ondan sonraki anayasa değişikliği, yasa değişiklikleri konusunda parlamentoda CHP'nin sergilediği gayretlere ve bugünkü noktaya kadar yaşanan süreç, bunun tanığıdır.''
     Baykal, bunun, 2004'teki AB zirvesinden sonra Kıbrıs ile ilgili olarak Türk hükümetinin bir taahhüt altına girme kararı hakkında yaşanan tartışmadan kaynaklanıyor olabileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''İyi niyetle anlamaya çalışıyorum, bu nereden çıkıyor diye. Eğer buradan çıkıyorsa, bunu tartışmamız ve netleştirmemiz lazım. Neydi olay? Hatırlayacaksınız o zirvede, 2004'te bize müzakere süreci tanınırken Kıbrıs konusunda bir taahhütte bulunmamız istendi. Hatırlayacaksınız Başbakan (Recep Tayyip Erdoğan) ciddi tereddütlere düştü o zaman. İmzalayayım mı, imzalamayayım mı diye. Ben, o tereddüt içinde olduğu anda Ankara'da basın toplantısı yaptım. 'Sakın imzalama bunu. Atla uçağa gel. Bunu imzalamamış olmanın sorumluluğunu ben seninle paylaşırım Türkiye'de, bu yanlış bir şey olur. Seni de, Türkiye'yi de büyük sıkıntıya sokar' dedim. O zaman öyle basın toplantısı yaptım. Sonra Başbakan o imzayı attı hatırlarsınız. Ve Türkiye'ye büyük bir muzaffer komutan olarak geldi. Kendisini Ankara'da Kızılay'da öğle saatinde havai fişeklerle karşıladılar. Niye? Türkiye üyelik müzakere sürecini başlatıyor ve Kıbrıs konusunda hükümetin bir bakanı aracılığıyla taahhütte bulundu diye.
     Biz üyelik sürecinin başlamasının hakkımız olduğunu, elbette başlayacağını, ama böyle bir taahhüt altına girmemizin gerekmediğini, böyle bir taahhüt altına girmemiş olsaydı Türkiye'nin gene AB üyelik müzakerelerine başlayacağına inanıyorduk. Ama o imzayı attı 2004'te. Şimdi 2009 bu yıl sonuna kadar o imzanın gereği yerine getirilmezse acaba bir sıkıntı çıkar mı, acaba üyelik müzakereleri askıya alınır mı, dondurulur mu tartışmasının içindeyiz ve biz CHP olarak 'Beyler ne dondurması devam edecek bu ilişki' diye düşüncelerimizi anlatmak üzere Brüksel'deyiz. O iş ayrı, bu iş ayrı. O taahhüt yanlış olmuştur. Neden yanlış olmuştur? Biz Türkiye'nin Kıbrıs'ta bir çözüm oluşturulmasına karşı çıktığımız için değil.''
     Kıbrıs'ta bir çözümün olması gerektiğine inandıklarını, bu konudaki barışçıl müzakereleri desteklediklerini bildiren Baykal, her iki halkın temsilcilerinin bir araya gelerek bir Kıbrıs devleti oluşturmalarından memnuniyet duyacaklarını söyledi.
     Hem Kıbrıs sorununu, hem de Türkiye'nin AB ile ilişkisini ''zaten zor'' diye niteleyen CHP lideri, ikisini birbirine bağlamanın, işi çıkmaza sokmak isteyenlere fırsat vermek anlamına geldiğini ifade etti. ''Bunu anlatabilirdik, anlatmalıydık'' diyen Baykal, ''Bu anlatılmadı. Oradaki baskılara boyun eğildi ve imza atıldı. Şimdi hükümet o imzayı attı, gereğini yapamıyor. Gereğini yapamadığı için Türkiye'nin AB ile ilişkileri sıkıntıya girmeye başlıyor. Bu noktaya gelindi. Bu yanlış'' diye konuştu.

Bu haber 303 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,403 µs