En Sıcak Konular

MERKEZ BANKASINDAN HÜKÜMETE AÇIK MEKTUP

26 Ocak 2009 14:53 tsi
MERKEZ BANKASINDAN HÜKÜMETE AÇIK MEKTUP Merkez Bankası, 2008 yılı enflasyon hedefinin tutturulamaması nedeniyle Merkez Bankası Kanunu gereğince hükümete gönderdiği açık mektubu yayımlandı.

ANKARA - Merkez Bankası, 2008 yılı enflasyon hedefinin tutturulamaması nedeniyle Merkez Bankası Kanunu gereğince hükümete gönderdiği açık mektubu yayımlandı.
     Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Erdem Başçı imzalarını taşıyan ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e hitaben yazılan mektuba göre, 2008 yılının son çeyreğinde, enflasyonu etkileyen unsurlar açısından önemli gelişmeler ortaya çıktı. Finansal kriz küresel durgunluğa dönüşürken, hem iç hem de dış talepte sert bir yavaşlama gözlendi. Bu gelişmelere paralel olarak emtia fiyatları da keskin bir düşüş gösterdi.
     Son dönemde küresel büyümeye ilişkin tahminlerin ardı ardına aşağı yönlü güncellendiği, buna rağmen risklerin halen aşağı yönlü olduğu ifade edilen mektupta, bütün bu gelişmelerin 2009 yılı sonunda enflasyonun hedefin altında gerçekleşme olasılığını artırdığı belirtildi.
     Finansal piyasaların etkin bir şekilde işlemeye devam etmesini sağlamak amacıyla Ekim ayından bu yana bir dizi önlem alındığı belirtilen mektupta, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla uluslararası piyasalardaki sorunların Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edeceği vurgulandı.
     Küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin halen yüksek seviyede seyretmekte olduğuna dikkati çekilen mektupta, şunlar kaydedildi:
     "Mevcut şokların ekonomiye etkisinin sınırlı kalması için, mali disiplinin sürdürülmesi ve yapısal reform sürecinin güçlendirilmesi büyük önem taşıyor.
     Bu çerçevede, Avrupa Birliği?ne uyum ve yakınsama sürecinin devam ettirilmesi ve programda öngörülen yapısal reformların hayata geçirilmesi konusundaki çabaların sürekliliği önemini koruyor. Özellikle, mali disiplinin kalitesini artırmaya ve verimlilik artışlarının devamlılığını sağlamaya yönelik yapısal reformlar konusundaki gelişmeler gerek makroekonomik istikrar gerekse fiyat istikrarı açısından yakından izleniyor."

Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,791 µs