En Sıcak Konular

CHP'DE TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ KABUL EDİLDİ

21 Aralık 2008 18:55 tsi
CHP'DE TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ KABUL EDİLDİ CHP'nin 14. Olağanüstü Kurultay'nda, parti tüzüğünde yapılan değişiklik oy çokluğuyla kabul edildi.

ANKARA - CHP'nin 14. Olağanüstü Kurultay'nda, parti tüzüğünde yapılan değişiklik oy çokluğuyla kabul edildi.
     Sheraton Otel'deki kurultayda, program değişikliğinin ardından delegeler tüzük değişikliği hakkındaki görüşlerini dile getirdiler.
     Bu kapsamda söz alan eski CHP Milletvekili Sabri Ergül, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın parti içi çalışmalarını eleştirdi.
     Atamayla Merkez Yönetim Kurulu ihdas edilemeyeceğini ifade eden Ergül, tüzükteki bu düzenlemenin yasaya aykırı olduğunu savunarak, ''Böyle bir yetkiye Mustafa Kemal sahip değildi. Örgütünüz sahip ise helal olsun'' dedi.
     Ergül, kurultayda program değişikliğine ilişkin, ''hayırlardan oluşan evet'' oyları verildiğini ileri sürerek, ''Gönül isterdi ki bu oylama buradaki gerçek temayülü ortaya çıkarsın. Ama olmadı. Tüzükle, CHP Genel Sekreterliği katiplik düzeyine düşürülmüştür'' diye konuştu.
     Tüzük değişikliğinin zamanlanmasını da eleştiren Ergül, değişikliğin yapılacağını, ancak uygulamaya girmesinin Parti Meclisi'ne bırakılacağını belirterek, bu duruma tepki gösterdi. Genel Başkan Deniz Baykal'ın her zaman başarı vaad ettiğini, ancak bunun gerçekleşmediğini savunan Ergül, ''CHP yüzde 20'lere mahkum mudur?'' diye sordu.
     Konuşması sırasında bazı delegeler, Ergül'ü protesto ettiler.
     CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı da CHP Genel Sekreterinin ''katip düzeyine düşürüldüğü'' iddiasının gülünç olduğunu söyledi.
     CHP eski Genel Başkanlarından Altan Öymen de tüzük hakkında görüşlerini dile getirdi. Tüzük ve program değişikliği sürecini eleştiren Öymen, dışarıya karşı sürekli demokrasi savunması yapan CHP'nin bunu kendi kurultaylarında da uygulaması gerektiğini söyledi. Merkezi yönetimin hakim olduğu bir partinin demokratikliğinin tartışılacağını kaydeden Öymen, sosyal demokrat bir partinin tartışmaya açık olması gerektiğini dile getirdi.
     Konuşmaların ardından tüzük değişikliği oy çokluğuyla kabul edildi.

 BAYKAL: CHP, TÜRKİYE'NİN EN DEMOKRATİK SİYASİ PARTİSİ

    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''CHP, Türkiye'nin en demokratik siyasi partisi konumunu rahatlıkla sürdürmektedir. CHP'de demokrasi konusunda bir suçluluk duygusu yaratmaya yönelik çalışmaların hiçbir geçerliliği yoktur'' dedi.
     CHP'nin 14. Olağanüstü Kurultayı, tüzük ve program değişikliğinin ardından çalışmalarını tamamladı.
     Programdaki değişikliklerin, ''hızlı bir biçimde yapılmasına yönelik eleştiriler'' yapıldığını anımsatan Baykal, şöyle devam etti:
     ''Daha geniş bir zaman dilimi içinde çalışma fırsatı sağlanmış olsa iyi olurdu' diyorlar. Doğrudur. Çeşitli partiler zaman zaman önemli program değişiklikleri yaparlar. Bu değişiklikler, özellikle sosyal demokrat dünyada programda yer alan maddeler yaşama geçtiği için değilde, dünya şartlarında çok köklü değişiklikler yaşandığı için program değişiklikleri olur. Alman Sosyal Demokrat Parti'deki Frankfurt programı bu çerçevede değişiklikler ortaya koyar. Klasik marksist çizgiyi bırakırlar, sosyal demokrat çizgiye geçerler, bu tarihi bir kırılmadır. O nedenle bu dönüşümün kapsamlı bir şekilde ele alınması zorunluluğu vardır. Bizim program değişikliğimiz, bu denli köklü bir ideolojik kırılma anlamına gelecek bir program değişikliği niteliğinde değildir. Yine Atatürk ilkelerine ve çağdaş sosyal demokrat ilkelere bağlı bir program değişikliği yapılmıştır.''
     Tüm eleştirileri dinlediğini ve sadece eski CHP Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın eğitimle ilgili dikkate alınması gereken noktalara değindiğini belirten Baykal, ''Bu kurultayda, ideoloji bir kez daha netleşmiştir. 'Programın şu konudaki duruşu yanlıştır' anlamına gelecek tespitler yapılmadı. Genel muhalefet söylemi, klasik bilinen söylemler. Bizi düşündürecek, programın içeriğini etkileyecek bir tespit, gözlem ortaya atılmamıştır'' dedi.
     Baykal, yeni tüzük gereği genel başkan yardımcılarının görev alanlarının belirleneceğini ifade ederek, ''adama göre iş değil, işe göre adam seçme anlayışına girdiklerini'' ifade etti. Bunun CHP'nin icat ettiği bir uygulama olmadığını, AK Parti'nin de bu yöntemi kullandığını bildiren Baykal, grup başkanvekillerini de parti yönetiminde oy hakkının bulunmasını arzu ettiğini ancak bunu gerçekleştiremediklerini söyledi.
     Eleştirilerin doğal olduğunu belirten Baykal, ''CHP, Türkiye'nin en demokratik siyasi partisi konumunu rahatlıkla sürdürmektedir. CHP'de demokrasi konusunda bir suçluluk duygusu yaratmaya yönelik çalışmaların hiçbir geçerliliği yoktur'' şeklinde konuştu.
     Tüzük değişikliğinin yapıldığını ancak yürürlüğe giriş tarihi konusunda Parti Meclisi'nin yetkili kılındığını hatırlatan Baykal, bunun yaklaşan yerel seçimler nedeniyle alınan bir karar olduğunu bildirdi. Yerel seçimlere gidilirken herkesin alışmış olduğu çalışma modeli içinde olmasında yarar bulunduğunu belirten Baykal, tüzüğün yerel seçimlerden sonra uygulamaya girmesini arzuladığını ifade etti.
     Baykal, konuşmasının sonunda delegelerden yerel seçimlere en iyi şekilde hazırlanmalarını isteyerek, CHP'nin çok iyi adayları olduğunu ve yerel seçimlerde başarı kazanacağını söyledi.
     Genel Başkan Baykal'ın konuşmasının ardından kurultay çalışmasını tamamladı.



Bu haber 397 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,563 µs