En Sıcak Konular

KREDİ KARTLARINA ''3D'' GÜVENLİK KATMANI

21 Aralık 2008 13:27 tsi
KREDİ KARTLARINA ''3D'' GÜVENLİK KATMANI Kredi ve banka kartıyla gerçekleştirilen işlemler için uygulanan güvenlik önlemleri artırılarak, ek güvenlik katmanı getirildi.

ANKARA - Kredi ve banka kartıyla gerçekleştirilen işlemler için uygulanan güvenlik önlemleri artırılarak, ek güvenlik katmanı getirildi.
     Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkındaki Yönetmeliği yeniden düzenledi.
     Resmi Gazete'de bugün yayımlanan değişikliklere göre, yönetmelikte yer alan tanımlara, "3D Secure: internet ortamında banka kartı veya kredi kartı ile gerçekleştirilen işlemlerde ek güvenlik katmanı getiren, kartlı sistem kuruluşları tarafından onaylı protokol", "Bellenim: güncellenebilir yazılım" gibi yeni ifadeler eklendi.
     Yeni düzenleme uyarınca, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar, kartlı ödeme işlemlerinde kullanılacak elektronik cihaz olan POS'un, asgari olarak Ödeme Kartı Endüstrisi Güvenlik Standartları Konseyi tarafından yayımlanan "POS PIN Giriş Cihazı Güvenlik Gereksinimleri standardı" nın güncel versiyonunun gereklerini, kartlı sistem kuruluşlarının tanımlamış oldukları süre çerçevesinde yerine getirmesini sağlayacak. Bu hüküm, 1 Ocak 2009'dan itibaren yürürlüğe girecek.
     Kart hamili tarafından başlatılan ve internet üzerinden gerçekleştirilen işlemler için diğer önlemlere ek olarak "ek güvenlik katmanı" öngören değişikliğe göre, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar ve üye işyerleri de, kartlı sistem kuruluşları tarafından onaylı protokol olan (3DSecure) kart hamili doğrulama teknolojisini içerecek şekilde kart kullanım alt yapısı tesis edecek.
     Bu fıkra kapsamındaki işlemlerde söz konusu altyapının kullanımının zorunlu tutulması, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşların ve üye işyerlerinin tercihlerine bağlı olacak. Zorunlu tutulmadığı hallerde kullanım ise kart hamilinin tercihine bağlı olacak.

Bu haber 414 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,235 µs