En Sıcak Konular

ÖZİNCE: DÖVİZ MEVDUATI AZALDI

17 Aralık 2008 16:12 tsi
ÖZİNCE: DÖVİZ MEVDUATI AZALDI Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, ''YTL mevduat azalmadı. Döviz mevduatı azaldı. Yüzde 10 civarında döviz mevduatında azalma olduğu için döviz kaynak maliyeti daha da arttı'' dedi.

ANKARA - Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, ''YTL mevduat azalmadı. Döviz mevduatı azaldı. Yüzde 10 civarında döviz mevduatında azalma olduğu için döviz kaynak maliyeti daha da arttı'' dedi.
     Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) ''ASO Gündem Toplantısı''nın ikincisine konuk olarak katılan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, 2001'e nazaran özellikle finans sektörü açısından bakıldığında bankaların çok sağlam hale geldiğini söyledi.
     ''Eski maliyetlerle finansman bulamayacağımız kesin'' diyen Özince, Türkiye'de bankaların dövize yüzde 6, 7, 8 civarında faiz vermeye başladığını kendilerinin de bunu aldığını anlattı.
     Özince, şunları kaydetti:
     ''Bu dış borç hadisesi çok ciddi. Bankalar şu ana kadar iyi idare ettiler. Dış borç konusunda. Birde yabancı bankaların, sermayedarların ciddi katkısı oldu. Mevduatta çıkış oldu. Dün bir toplantıda benim yaptığım ilave bir açıklama var ama benim hatam. Yanlış anlatmışım konuyu. Daha doğrusu benden önce söz alan arkadaşla benim konuşmam bir bütün teşkil ediyordu. YTL mevduat azalmadı. Döviz mevduatı azaldı. Yüzde 10 civarında döviz mevduatında azalma olduğu için döviz kaynak maliyeti daha da arttı. Bu özellikle sanayi kesiminde döviz fiyatlaması ilgilendirdiği için söylüyorum. Bu, Merkez Bankasının şu ana kadar aldığı önlemlerle bankaların likiditelerini idare etmeleri açısından bir sorun doğmadığı düşünülebilir. Birincisi piyasayı açtı. İkincisi munzam karşılıklarda bir miktar indirim yapıldı. Ama önemli bir rakam. Buradan 3 milyar dolar bir şey geldi ama bu bankaların ancak likiditesine yetiyor gibi geliyor bana.''
     Bu yılın ekim-kasım aylarında Türk Lirası kaynaklarda, mevduat ve repoda 12,5 milyar lira artış olduğunu belirten Özince, kredilerde ise 9 milyar lira azalma bulunduğunu bildirdi.
     Aynı dönemde YTL bazında tüketici kredilerinin aynı seviyede kaldığını ancak daha ziyade ticari kredilerde düşme bulunduğunu belirten Özince, ''Yabancı para ve yurt dışı bankalardan sağlanan krediler bu iki ayda 15,7 milyar dolar azalmış. Yani bankacılık sisteminin son iki ayda döviz kaynaklarında 15,7 milyar dolar azalma olmuş. Bu ikisi zaten yüzde 10'dan fazlaya tekabül ediyor'' dedi.
     Yabancı yatırımcıların şu anda 25 milyar YTL civarında vadeli mevduatta kaynakları bulunmasına karşın 6 milyar YTL civarında bir yurt dışı çıkışı bulunduğunu belirten Özince, şu an da yurt dışından uzun vadeli kaynak temininin daraldığını bildirdi.
     Hem yerli hem yabancı yatırımcının kurdaki gelişmeler bakarak Türk Lirası yatırımlarını azaltabileceğini söyleyen Özince, bu durumda ne yapabileceklerini sordu. Kendi sorusuna ''Herhalde yüksek faiz vermeye devam edeceğiz. Kuru öyle çok fazla bırakamayacağız. Ağır ağır. Ama ne kadar bunları yapabiliriz onu da bilmiyorum'' diye yanıt verdi.

Bu haber 422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,200 µs