En Sıcak Konular

''AZINLIK RAPORU'' ADALET BAKANLIĞI'NA GÖNDERİLDİ

17 Aralık 2008 15:03 tsi
''AZINLIK RAPORU'' ADALET BAKANLIĞI'NA GÖNDERİLDİ Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi, eski İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Alt Komisyon Başkanı Prof. Dr. Baskın Oran hakkında Yargıtay'ın bozma kararına uyarak, sanıkların Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinden yargıl

ANKARA - Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi, eski İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Alt Komisyon Başkanı Prof. Dr. Baskın Oran hakkında Yargıtay'ın bozma kararına uyarak, sanıkların Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinden yargılanmasına izin verilmesi için dosyayı Adalet Bakanlığı'na gönderdi.
     ''Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu'' davası, Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin bozma kararının ardından, tekrar Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi'ne geldi.
     Sanıklar, avukatları ve Cumhuriyet Savcısı Ferhan Özdemir'in de talebi doğrultusunda, Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin bozma kararına uyulmasına karar verildi.
     Duruşmada söz alan İbrahim Kaboğlu, TCK'nın 301. maddesinin değiştirilerek, yargılama izninin Adalet Bakanına verildiğini hatırlattı. Bu durumda, konunun tamamen bakanlık tasarrufuna geçtiğini anlatan Kaboğlu, bunun ''keyfiliğe'' neden olacağını savundu.
     Bir suçun işlenmesi durumunda yargılamanın esas olduğunu ifade eden Kaboğlu, bakanın tasarrufunun Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Adalet Bakanının soruşturma izni vermemesi durumunda dahi kişilerin haysiyetinin zedelenebileceğini anlatan Kaboğlu, ''Bu durum, kişinin, Adalet Bakanının himayesiyle yargılanmaktan kurtulduğu anlamı taşır. Bu sebeple, böyle bir düzenlemeyi Anayasa'daki adil yargılanma ilkesi yönünden kabul etmiyoruz. İzin şartının iptali için konuyu Anayasa Mahkemesi'ne göndermenizi istiyoruz'' diye konuştu.
     Baskın Oran da ''TCK'nın 301. maddesinin devletin başına bela olduğunu'' savunarak, şunları kaydetti:
     ''İktidar bu maddeyi değiştirmek istedi, ancak cesaret edemedi. Belayı Adalet Bakanının sırtına yüklediler. O da ne yapacağını bilmiyor. Bu durumda bir kriz doğdu ve bu kriz, çözüm fırsatını da beraberinde taşıyor. Yargıçların konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi gerekir. Siyasi iktidar bu krizi çözemiyor. Ama, adaletin getireceği çözüme kimse itiraz edemez.''
     Yargılamayı durdurarak, dava dosyasının izin için Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine karar veren Yargıç Avni Mis, duruşmayı erteledi.

Bu haber 415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,769 µs