En Sıcak Konular

İBB'NİN 2009 YILI BÜTÇESİ KABUL EDİLDİ

19 Kasım 2008 23:18 tsi
İBB'NİN 2009 YILI BÜTÇESİ KABUL EDİLDİ İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) 6 milyar 200 milyon YTL olarak belirlenen 2009 yılı bütçesi, Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi.

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) 6 milyar 200 milyon YTL olarak belirlenen 2009 yılı bütçesi, Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın 2009 yılı bütçesi ve yatırımlar hakkında yaptığı konuşmanın ardından, partilerin grup başkanları ve başkan vekilleri söz alarak, bütçeye ilişkin görüşlerini bildirdi.
     Bazı üyeler, belediyenin yatırımları ve 2009 yılı bütçesiyle ilgili eleştirilerde bulundu.
     Daha sonra İBB'nin 6 milyar 200 milyon YTL olarak belirlenen 2009 yılı bütçesi oylandı. Bütçe, 6 ret oyuna karşı 290 oyla kabul edildi.
     Oylamanın ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Belediye Meclisi üyelerinin eleştirilerini yanıtladı.
     Topbaş, dünyada bir ekonomik kriz yaşandığını anımsatarak, Türkiye ve İstanbul'un bu krizden en az nasıl etkileneceği üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi.
     Bağnaz, kısır, gergin bir siyasetin toplum tarafından tasvip edilmediğini dile getiren Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''İstanbullular, bu meclise, bu belediyenin yaptıklarına güven duyuyor. Bir şehirde halk, o şehrin yöneticisine güvenirse, orada kaos olmaz, umutlar yeşerir. Eğer yöneticilerine güvenmezse, bu şehirde yaşanmaz. Biz halkımızın umutlarını yeşertmek zorundayız. Buradan birçok başkanlar, yönetimler, meclis üyeleri geçti. Bizler de sürelerimiz neyse o kadar duracağız. Bize en çok onur veren, geride bıraktığımız izler ve işler olacak.''
     Topbaş, Belediye Meclisi toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Bir gazetecinin, ''Kıraç Vakfı'nın Tepebaşı'na kültür merkezi ya da opera binası inşa etmesine ilişkin bir sorun var mı belediyeyle ilgili?'' sorusu üzerine Topbaş, bu konuyla ilgili belediyeden yana hiçbir sorun olmadığını söyledi.
     Bu konuda, en başta ne söyledilerse arkasında hep hassasiyetle durduklarını dile getiren Topbaş, şöyle konuştu:
     ''5'te 4'ü Büyükşehir Belediyesi, 5'te 1'i TRT'nin mülkiyetinde olan bir alan var. TRT, kendi mülkiyetindeki alanı bir bedel karşılığında satmak istiyor. Çıkartılan ve tespit edilen bedelleri sayın İnan Kıraç fazla bulmakta. Orada biz her türlü kolaylığı ve desteği vermeyi düşünüyoruz. Hatta TRT'nin taşınması için de Fatih'te yaptırdığımız bir spor salonunu bu konuda bir süre için vermeyi düşündük ve teklif ettik. Bu kültür yapısının Tepebaşı'na yapılmasını arzu ediyorum bir mimar olarak. Sayın Kıraç ile tekrar bir görüşmemiz olacak ve son kararımızı vereceğiz.''
     Topbaş, bir gazetecinin, ''Kıraç, 49 yıllığına istiyor buranın işletmesini belediyeyle ortak bir şekilde. Belediye 30 yılla bunun sınırlı kalmasını istiyor'' şeklindeki ifadesi üzerine de şunları kaydetti:
     ''Belediyenin tabii ki bunu verebilme süresi 30 yıl. Yasanın verdiği bir şey. Eskiden 49 yıl vardı. Şimdi en fazla 30 yıl verebiliyoruz. '30 yıl daha uzatılabilir' diye bir madde koyabiliriz. Yine tabii ihale ile vereceğiz. Bizim tarafımızdan bir tek arzu ettiğimiz, Dram Tiyatrosu yapılıp Şehir Tiyatrolarına verilmesi. Diğer yapıları tabii kendileri kullanacaklar. Burada esas sorun o değil. Esas sorun, TRT'nin mülkiyetindeki arazinin hisseli olarak satışı yolundan verilen rakamı fazla bulmaktalar. Bir formül bulacağız inşallah. Bizimle ilgili hiçbir problem yok. Bunun bir an önce yapılmasının İstanbul için iyi olacağını düşünüyorum.''
     Bir gazetecinin, ''Sama Dubai Grubu, 20 ay önce Levent'teki İETT Garajı arazisini 1 milyar 156 milyon dolara satın aldı. Ancak bu para birtakım mahkeme koşulları nedeniyle ödenmedi. Buna itirazlar var. İhalenin iptal edilmesi isteniyor. Özellikle de Dubaili grubun avukatlarının, bu satışın ayıplı bir satış olduğuna yönelik Büyükşehir Belediyesine bir dilekçesi olduğu, bu yüzden de mahkeme kararını sonuçlandırana kadar bu ihalenin durdurulmasını istediği şeklinde bilgiler var'' şeklindeki ifadesi üzerine de Topbaş, şunları söyledi:
     ''Bir kere özellikle bedelini düzeltmek istiyorum. Türk Lirası'na çevirdiğimiz zaman 1 katrilyon 156 trilyon, yani 1 milyar 156 milyon YTL diye söyleyelim. Bu boyutta bir rakam, ciddi bir rakamdır. Bunu biz 20 ay önce almış olsaydık, İstanbul'daki ulaşımda çok ciddi mesafe aldıracaktı. Maalesef olmadı. Biz bu işi iptal etmek istemiyoruz. Görüşmeler halen devam ediyor. Bu parayı kasamıza koyacağız diye hep söyledik. İki tane dava açmışlardı. Dava reddedildi. Bunun sonucunun İstanbul lehine olumlu olması için çalışıyoruz. Küresel krizde böyle bir paranın ne demek olduğunu herhalde herkes takdir eder.''

Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,695 µs