En Sıcak Konular

HİBRİD VE YAKIT PİLLİ ARAÇLAR TANITILDI

11 Kasım 2008 19:00 tsi
HİBRİD VE YAKIT PİLLİ ARAÇLAR TANITILDI TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü ile Ford Otosan'ın birlikte tamamladığı hibrid hafif ticari araç prototipi ''Ford Transit'' ile sıkıştırılmış hidrojen ile çalışan yakıt pilli ''Ford Focus'' tanıtıldı

KOCAELİ - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) Enerji Enstitüsü ile Ford Otosan'ın birlikte tamamladığı hibrid hafif ticari araç prototipi ''Ford Transit'' ile sıkıştırılmış hidrojen ile çalışan yakıt pilli ''Ford Focus'' tanıtıldı
     Enerji Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tırıs, TÜBİTAK MAM'da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, birkaç aydır otomotiv sektöründe sürekli kötü haberler duyduklarını, böyle bir dönemde bu tür projeleri açıklamalarının çok önemli ve anlamlı olduğunu söyledi.
     Enstitü olarak başta Hibrid Elektrikli Araçlar olmak üzere, araç teknolojilerini ilgilendiren çeşitli alanlarla otomotiv sektörü ile birlikte yürüttükleri Ar-Ge projeleri olduğunu ifade eden Tırıs, bu çerçevede gerek komponent, gerekse sistem geliştirme anlamında birçok yenilikçi ürüne imza attıklarını vurguladı.
     Hibrid elektrikli araçların standart bir araçta bulunan içten yanmalı motor ile birlikte bir elektrik motorunun da aracın çekişi için kullanıldığı araçlar olduğunu söyleyen Tırıs, bu tür araçların hem egsoz emisyonu hem de yakıt tüketimi açısından büyük avantajlar sağladığını bildirdi.
     Tırıs, ''Ford'un yakıt pilli araçlarla ilgili ortak çalışma için Ford Otosan'ı seçmesi Türkiye için çok önemli'' dedi.
     Enerji Enstitüsü uzman araştırmacı Hamdi Uçarol da dünyada araç kullanımının her geçen gün arttığını, bu durumun yakıt tasarrufunu, emisyon azaltılmasını ve çevresel etkilerin düşürülmesini gündeme getirdiğini belirtti.
     Enerji Enstitüsü uzman araştırmacı Tansel Şener ise yakıt pili projesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, şanları kaydetti:
     ''2020 yılına kadar tüm dünyada 400 bin ile 1,8 milyon adet aracın yakıt pilli olacağı tahmin edilmektedir. Bu çok büyük bir pazardır ve bu pazarın içinde ülkemizin de yer alması için çalışmalar yürütüyoruz. Yaptığımız çalışmalar içinde Polimer Elektrolit Membranlı Yakıt Pili Modül bileşenlerinin geliştirilmesi ve üretimi başarıyla sonuçlanmıştır.

Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,749 µs