En Sıcak Konular

''ERGENEKON''DA 12. DURUŞMA:SORGULAMAYA GEÇİLDİ

11 Kasım 2008 12:48 tsi
''ERGENEKON''DA 12. DURUŞMA:SORGULAMAYA GEÇİLDİ "Ergenekon" iddianamesinin okunmasının dün tamamlanmasının ardından davanın bugün başlanan 12. duruşmasında, sanıkların sorgularına geçildi.

İSTANBUL -  ''Ergenekon'' davasının bugün başlanan 12. duruşmasında sanıkların sorgularına geçildi.
     İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ndeki salonda görülen davanın bugünkü duruşmasına, Mehmet Adnan Akfırat dışındaki diğer 45 tutuklu sanık ile başka suçtan tutuklu Semih Tufan Gülaltay ve tutuksuz sanıklardan Kemal Yalçın Alemdaroğlu, Güler Kömürcü Öztürk, İbrahim Benli, Kemal Şahin, Mehmet Murat Yücel, Ferudun Refik Nuhoğlu, Ali Yiğit, İsmail Eksik, Emin Caner Yiğit, Murat Özkan ve Yaşar Arslanköylü katıldı. Sanık avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmaya, başka suçtan hükümlü Sedat Peker ise raporlu olduğu için getirilmedi.
     Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, sanıkların isimlerini tek tek okuyarak avukatlarıyla birlikte salonda olup olmadıklarını kontrol etti. Gelen avukatlar arasında tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün kızı avukat Zeynep Küçük ile Kemal Kerinçsiz'in eşi avukat Gönül Kerinçsiz'in de bulunduğu gözlendi.
     Katılımcıların yoklamasının yapılması sırasında sanık Kemal Şahin, kendisine avukat tayin edildiğini, ancak avukatının bir kez duruşmaya geldikten sonra bir daha gelmediğini belirterek, yeni bir avukat tayin edilmesini istedi.
     Mahkeme Başkanı Şengün, geçen oturumda iddianamenin okunmasının bittiğini anımsatarak, sanıkların sorgu işleminin başlayacağını kaydetti.
     Başkan Şengün, hazır bulunan sanıklara, Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre yasal haklarının izah edildiğini belirterek, sanıklara iddia olunan suçlara cevap vermeme, avukat isteme haklarına sahip olduklarını, istemeleri halinde kendilerine barodan avukat tahsis edileceğini, suçlamalarla ilgili delilleri toplatma ve ileri sürme hakkına sahip olduklarını hatırlatarak, haklarında mahkumiyet kararı çıkması halinde avukatlık masraflarının kendilerinden alınacağını bildirdi.
     Başkan Şengün, sorgularına geçilen sanıklardan ilk olarak sanık Oktay Yıldırım'a ''Açıklamada bulunmaya hazır mısın?'' diye sordu.
     Yıldırım'ın ''Hazırım'' demesi üzerine Şengün, yasal müdafi zorunluluğu olduğunu hatırlattı. Yıldırım da avukatının trafiğe takılmış olabileceğini, 10-15 dakika içinde gelebileceğini söyledi.
     Başkan Şengün, bunun üzerine sanıklardan Mehmet Demirtaş'a hazır olup olmadığını sordu. Demirtaş da hazır olduğunu belirterek, konuşmasını yerinde mi yoksa kürsünün önünde mi yapması gerektiğini sordu.
     Başkan Şengün'ün, ''Nasıl rahatsan öyle yapabilirsin'' demesi üzerine Demirtaş, yerinden konuşarak savunmasını yaparken, Ali Yiğit'in de mahkemede olmasını istediğini belirterek, ''Tamamen mesnetsiz olan iftiraları dinlemek istiyorum'' dedi.
    
     -YASAK DELİLLER KLASÖRÜ OLUŞTURULMASI İSTEMİ-
    
     Duruşmada söz alan Kemal Kerinçsiz'in avukatı Mehmet Tolga Akalın da mahkemenin veya mümkünse cumhuriyet savcılarının her sanığa somut iddiaları ve olay örgüsünü okuduktan sonra sorgu yapılmasını isteyerek şöyle konuştu:
     ''Daha önce de dile getirilen yasak deliller konusunda mahkemenin bir karar vermesi gerekir. Yasak delillerin avukatlara tek tek sorularak tespit edilmesi ve bu konuda bir karara varılması, ardından da bu delillerin sanıkların sorgulamasından ayrı tutulması gerekmektedir. Yasak deliller başlığı altında ayrı bir klasör de toplanmasını istiyorum. Yasak delilleri bugün tespit edemezsek, yasak delillere dayalı sorgu yaparsak ileride hukuki bir karmaşaya neden olacağız.''
     Bu talep konusundaki görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Nihat Taşkın, ''Hukuka aykırı delil bulunduğunun sanık avukatının iddiası olduğunu ve soruşturmanın usule uygun yapıldığını'' belirterek, söz konusu talebin reddine karar verilmesini istedi.
     Mahkeme heyeti, duruşmaya verilen kısa aranın ardından talebi reddederek, sanıkların sorgularına geçti.

    ''ERGENEKON'' DAVASI -TUTUKLU SANIK OKTAY YILDIRIM: -''(ÜMRANİYE'DE ELE GEÇİRİLEN EL BOMBALARI) NE AVUKATIM NE BEN O BOMBALARI GÖRDÜK. O BOMBALARI İMHA KARARI VEREN MAHKEME DE O BOMBALARI GÖRMEDİ''

     ''Engenekon'' davasının tutuklu sanığı Oktay Yıldırım, Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen el bombaları ile bir bağlantısının bulunmadığını ileri sürerek, ''Ne avukatım ne ben o bombaları gördük. O bombaları imha kararı veren mahkeme de o bombaları görmedi'' iddiasında bulundu.
     Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan bugünkü duruşmada, tutuklu sanıklardan Oktay Yıldırım'ın sorgusunun yapılmasına başlandı.
     Mahkeme heyeti önünde hazırlanan kürsüye gelerek savunmasını yapan ve malulen astsubay emeklisi olduğunu ifade eden Yıldırım, iddiaların ''mesnetsiz ve siyasi amaçlı'' olduğunu ileri sürerek, ''Burada olduğum için gurur duyuyorum'' dedi.
     Yıldırım, diğer sanıklardan Mahmut Öztürk ile daha önce birlikte çalıştıklarını, Muzaffer Tekin'le ise Öztürk ile Kadıköy'de gezerken tesadüfen tanıştığını anlatarak, ''Bugüne kadar ikisinden de zarar görmedim. Onlar da benden görmemiştir'' diye konuştu.
     Emekli olduktan sonra bazı internet sitelerinde yazılar yazmaya başladığını kaydeden Yıldırım, ''mücadelesini kalemiyle yazarak sürdürdüğünü'' belirterek, ''İddia edildiği gibi yasa dışı yollarla çeteler kurarak değil'' dedi.
     Oktay Yıldırım, yazılarından bazı kesimlerin rahatsız olduğunu ileri sürerek, ''Biz susturulmalıydık'' görüşünü dile getirdi.
    
     -ÜMRANİYE'DE ELE GEÇİRİLEN PATLAYICILAR-
    
     Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen el bombaları ile ilgili olarak, ''bunların kendisine ya da evin sahibi olduğu iddia edilen Mehmet Demirtaş'a da ait olmayan bir evde bulunduğunu'' ifade eden Yıldırım, ''Demirtaş eskiden askerimdi. Bu kişiye ait LPG istasyonuna yolum düştükçe gider ve otomobilim için LPG alırdım. Bunun dışında herhangi bir örgütsel bağımız bulunmuyor'' dedi.
     Yıldırım, Demirtaş'ın yeğeni olduğunu sonradan öğrendiği tutuklu sanık Ali Yiğit'i ise ''göz aşinalığı'' dışında tanımadığını öne sürdü.
     Demirtaş'ın, el bombaları ve patlayıcıların ele geçirildiği evde daha önce kiracı olduğunu, kendisinin de Demirtaş'ı ziyarete gittiğini anlatan Yıldırım, Demirtaş'ın gözaltına alınmadan 1,5 yıl önce bu evden taşındığını iddia etti.
     Oktay Yıldırım, gözaltına alınırken kendi evindeki aramada ''hizmet anısı'' ve arkadaşlarınca verilen ya da satın aldığı bıçakların bir kısmına da el konulduğunu, ayrıca o an için ruhsatını bulamadığı beylik tabancasının da alınarak ruhsatsız kabul edildiğini öne sürerek, emniyete götürüldüğünde ruhsatın nerede olduğunu hatırladığını söylediğinde kendisine ''Artık çok geç'' yanıtının verildiğini anlattı.
    
     -''BOMBALARI GÖRMEDİM''-
    
     Emniyete getirildiğinde bombalardan sorumlu tutulduğundan bahsedildiğini anlatan Yıldırım, ''Ne daha önce ne emniyet müdürlüğünde ne avukatım ne ben o bombaları gördük. O bombaları imha kararı veren mahkeme de o bombaları görmedi'' görüşünü savundu.
     Yıldırım, tutuklandığı sırada mahkemenin 2 dakika kadar sürdüğünü, burada önce kendisine bombaların sorulmadığını, sadece evindeki bıçakların sorulduğunu öne sürerek, daha sonra avukatının ''sormayı unuttunuz'' diyerek hatırlatması üzerine mahkemenin el bombaları konusunu da sorduğunu iddia etti.
     El bombaları ile kendisiyle ilişkilendiren tek iddianın ''ihbarcının ve polise göre bir başka sanığın ifadesi'' olduğunu savunan Yıldırım, sorgulamasında ayrıca kendisine Danıştay saldırısı ve sanık Muzaffer Tekin ile ilgili sorular sorulduğunu kaydetti.
     Yıldırım'ın sorgusuna devam ediliyor.



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,862 µs