En Sıcak Konular

İSRAİL VE FİLİSTİN İLKE ANLAŞMASINA VARDI

28 Kasım 2007 00:29 tsi
İSRAİL VE FİLİSTİN İLKE ANLAŞMASINA VARDI ABD'nin Maryland eyaleti Annapolis kasabasında başlayan Orta Doğu barış konferansının açılış konuşmasını ABD Başkanı Bush yaptı...

Başkent Washington'a yakın Annapolis Donanma Tesisinde, yanında Abbas ve Olmert olduğu halde açıklama yapan Bush, ''2000 yılından beri kesik Filistin-İsrail müzakerelerinin Aralık ayının 12'sinde başlayacağını'' da belirtti. Bush, şöyle dedi:
''Taraflar en hassas meselelerde, birbirine saygılı iki bağımsız devlet temelinde, ortak müzakerelere girecekler. İki devlet, birbirinin güvenliğini gözeten temelde, müzakereleri sürdürecek. İsrail ve Filistin tarafları, bağımsız Filistin devletini kabul etmektedirler.''
 Abbas ile Olmert de, ''sonuç bildirisi üzerinde anlaşıldığını'' söylediler.
''Yol Haritası'' adlı İsrail-Filistin barış planını ABD, Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler destekliyor.
''DERİN MÜZAKERELER DERHAL BAŞLAMALI''
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, özlü konularda İsrail ile "kapsamlı ve derin" müzakerelere derhal başlanması gerektiğini söyledi.
Abbas, yaptığı konuşmada, "Nihai statü, Kudüs, mülteciler, sınırlar, Yahudi yerleşim birimleri, su, güvenlik ve diğer konularda kapsamlı ve derin müzakerelere yarın başlamalıyız" dedi.
Herhangi bir barış anlaşmasının, Doğu Kudüs'ün Filistinlilerin başkenti olmasını garanti etmesi gerektiğini söyleyen Abbas, tartışmalı topraklarda Yahudi yerleşim birimlerinin yapımının durdurulmasını istedi.
Filistin lideri, "tüm Yahudi yerleşim faaliyetlerinin durdurulacağı, Kudüs'te kapanan enstitülerin yeniden açılacağı, yollara kurulan barikatların kaldırılacağı, İsrail cezaevlerindeki Filistinlilerin serbest bırakılacağı ve yönetimlerinin düzen ve hukukun egemenliğini uygulama çalışmalarını kolaylaştıracak bir barış" çağrısında bulundu.

''BOYKOTA SON VERME ZAMANI''
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Orta Doğu konferansına katılan Arap temsilcilere, ''İsrail devletini boykota ve ondan uzaklaşmaya son verme zamanıdır'' diye seslendi.
Olmert, konuşmasında, ''Artık ne sizin, ne de bizim, halklarımızın ıstıraplarıyla bağdaşmayan hayallere tutunma ayrıcalığımız var'' dedi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan sonra söz alan Olmert, müzakerelerin bugüne kadar kaçınılan tüm sorunları kapsayacağını taahhüt etti.
Olmert, artık hiçbir konudan kaçmayacaklarını, çok zor ancak kaçınılmaz bir süreç olmasına rağmen buna hazır olduklarını belirtti.
"KONFERANS SONUÇ GETİRMEYECEK"
Filistin'de Hamas örgütü, ABD'nin Annapolis kasabasında yapılan Ortadoğu konferansının "hiçbir sonuç getirmeyeceğini" bildirdi.
Hamas sözcüsü Tahir el Nunu Gazze'de düzenlediği basın toplantısında, "Annapolis konferansında söyleyenler, bu konferansın Filistin'in çıkarına hiçbir sonuç sağlamayacağı yönündeki sözlerimizi doğruluyor" dedi.
Nunu, konferansın Filistin halkı için somut hiçbir şey getirmediğini vurguladı. 

Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,859 µs