En Sıcak Konular

ERGENEKON İDDİANAMESİNİN OKUNMASINA BAŞLANDI

27 Ekim 2008 17:33 tsi
ERGENEKON İDDİANAMESİNİN OKUNMASINA BAŞLANDI ''Ergenekon'' davasının duruşmasında, salonda okunması kararlaştırılan davanın 2455 sayfalık iddianamesinin okunmasına başlandı.

İSTANBUL - ''Ergenekon'' davasının duruşmasında, salonda okunması kararlaştırılan davanın 2455 sayfalık iddianamesinin okunmasına başlandı.
     Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesinde yer alan duruşma salonunda görülen davanın 3. duruşması, mahkemece verilen aranın ardından yeniden başladı.
     Duruşmada, sanıklar ve avukatlar, iddianamenin okunması ve okunmaması konusundaki görüşlerini bildirdi.
     Ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Köksal Şengün, davanın iddianamesinin Cumhuriyet Savcısı tarafından okunmasına başlandığını bildirdi.
     Daha sonra, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, davanın 2455 sayfalık iddianamesini okumaya başladı.

ALEMDAROĞLU 3 SAVCI HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

     ''Ergenekon'' davasının tutuksuz sanığı olan eski İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Yalçın Alemdaroğlu, dava iddianamesini hazırlayan 3 savcı hakkında çeşitli nedenlerle suç duyurusunda bulundu.
     Alemdaroğlu, avukatı Metin Çetinbaş aracılığıyla ''Ergenekon'' davasının 2. duruşmasında, Adalet Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na gönderilmek üzere İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 45 sayfalık bir dilekçe verdi.
     Bugünkü duruşmada da tekrarlanan dilekçede, iddianameyi hazırlayan 3 savcı hakkında, ''Görevi kötüye kullanmak'', ''Savunma ve özgürlük hakkı ile özel hayatın gizliliğini ihlal etmek'', ''Sanıklar ile avukatlarına verilmesi gereken bilgi ve belgelerin verilmemesi'', ''Bazı bilgilerin medyada yer alması'' gibi nedenlerle yasal işlem yapılması istendi.
     Duruşmanın, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde yapılması nedeniyle, ulaşım şartlarının sanık ve avukatlar için ayrı yük getirdiğine işaret edilen dilekçede, mahkemede görevlendirilen 2 savcı yerine başka savcılar görevlendirilmesi de talep edildi.

SANIKLARDAN 30'UNUN KİMLİK TESPİTLERİ YAPILDI

Ergenekon davasının 3. duruşmasında, tutuksuz yargılanan 40 sanıktan 30'unun kimlik tespitleri yapıldı.
     Davanın öğleden önceki oturumunda, Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk ile eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Yalçın Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu tutuksuz 30 sanığın kimlik tespitleri gerçekleştirildi.
     Alemdaroğlu'nun avukatı, duruşmanın Abdi İpekçi Spor Salonu'nda yapılmasını istedi.
     Tutuklu sanık Behiç Gürcihan, duruşma salonunda kurulan sistemin internet üzerinden izlenip izlenmediğinin tespiti amacıyla teknik bir heyetin oluşturulmasını talep etti.
     Tutuklu avukat Kemal Kerinçsiz, "sıkıyönetim mahkemelerinde uygulanmayan yöntem ve usulleri bu mahkemede görmekteyiz" iddiasında bulundu.
     Sanık Oktay Yıldırım, hafta içi yapılan duruşmalar nedeniyle ziyaretçi görüşmeleri, telefon hakları, banyo ve kantin gibi ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirterek, bu ihtiyaçlarının hafta sonu karşılanması için mahkemeden cezaevi yönetimine konuyu bildirmesini istedi.
     Tutuklu sanıklardan Erol Ölmez de ''gizli tanık'' olduğu şeklinde iddiaların bulunduğunu,bunun doğru olmadığını söyledi.
     Tutuklu sanık Behiç Gürcihan, bir gazetede ''Bu çete kaosu seviyor'' başlıklı bir haber yayımlandığını belirterek, bu gazete hakkında mahkeme nezdinde suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

  GÖRÜNTÜLÜ SUNUM DURDURULDU

     İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in, ''Ergenekon'' davasına ilişkin iddianameyi okuduğu sırada kullandığı görüntülü sunum, yapılan itirazlar nedeniyle durduruldu.
     Savcı Pekgüzel, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, ''Ergenekon'' davasına ilişkin iddianameyi okurken ''power point'' olarak bilinen görüntülü sunumdan yararlandı.
     Sunum, zaman zaman salonda bulunan 3 LCD ekrandan birine, zaman zaman da tüm ekranlara aktarıldı.
     Söz konusu sunumda bahsi geçen sanığın fotoğraflarına, bağlantılı olduğu kişilere, ele geçirilen eşyadan bahsedilirken de silah, CD, bilgisayar, el bombaları, tüfek ve cep telefonu resimleri ekrana yansıtıldı.
     Okunan bölüme ilişkin çeşitli şemaların da yer aldığı sunumda, dosyada bulunan fotoğraflar ve bazı haber kupürlerine de yer verildi.
     İddianamenin okunması sırasında görüntülü sunumun kullanılmasına tepki gösteren tutuklu sanık Behiç Gürcihan, sunumun psikolojik bir harekat olduğunu öne sürerek, ''Aynı hak bana da tanınacak mı? Bu savcının fotoğrafını Amerikan bayrağının yanına koyarak savunma yapmama izin verilecek mi?'' dedi.
     Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün ise kendisine de aynı şekilde savunma hakkı tanınacağını söyleyerek, Gürcihan'ı yatıştırmaya çalıştı.
     Bu sırada söz alan Doğu Perinçek'in avukatlarından Hasan Basri Özbay, sunumu eleştirerek, ''Burası bir televizyon kanalının haber bülteni değildir. Oklarla filan gösteriliyor. Lütfen sunumu durduralım'' dedi.
     Bunun üzerine Başkan Şengün, talepler üzerine sunumun durdurulduğunu bildirdi.
     Savcı Pekgüzel, iddianamenin birinci bölümünün bir kısmını bu karar üzerine görüntüsüz olarak okudu.
     İkinci bölümün okunmasına ise Savcı Nihat Taşkın devam ediyor.
     İddianamenin okunması sırasında bazı tutuksuz sanıklar duruşma salonundan ayrıldı. Avukatların bir bölümünün de dışarıya çıktıkları görüldü.

 PERİNÇEK, İDDİANAMEDE YER ALAN BAZI BÖLÜMLERE TEPKİ GÖSTERDİ

     İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, sanıkları arasında bulunduğu ''Ergenekon'' davasına ilişkin iddianame okunurken, bazı bölümlere doğru olmadığı gerekçesiyle tepki gösterdi.
     İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Perinçek, iddianamenin ''Doğu Perinçek'ten ele geçirilen Ergenekon belgeleri'' kısmına itiraz etti.
     Perinçek, oturduğu yerden, ''Yalan, yalan söylüyor. Savcı yalan söylemez, uyduruyorsunuz. Yok böyle bir belge'' dedi.
     Olaya müdahale eden Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, ''Oturduğunuz yerden nara atarak olmaz'' diyerek, Perinçek'i uyardı. Perinçek ise konuşmasını sürdürerek, ''F tipi yargılama'' dedi.
     Mahkeme Başkanı Şengün ise iddianamenin okunmasına karışamayacağını, daha sonra savunmasını yapabileceğini söyleyerek Perinçek'e saygısızlık yapmaması konusunda uyarıda bulundu.
     Sanık Perinçek ise oturduğu yerden savcıyı kastederek, yüksek sesle, ''Yalan söylüyor, uyduruyor'' dedi.
     Başkan Şengün'ün, ''Bağırırsanız dışarı atacağım sizi. Ahengi bozmayınız'' diyerek yeniden uyardığı Perinçek'in de ''Türkiye'nin ahengi bozuluyor'' dediği duyuldu.
     Perinçek'in susmasının ardından iddianamenin, ''Devletin yeniden yapılanması, örgütün gücü, acımasızlığı, korkutuculuğu ve gerekirse örgütten ayrılanları öldürebileceği'' konularının yer aldığı bölüm okundu.
     Bu sırada sanık Doğu Perinçek, oturduğu yerden tekrar müdahale ederek, ''Bu da yalan. Yalan söylüyorsunuz. Çıkarın gösterin'' diye konuştu. 

 

 



Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,605 µs