En Sıcak Konular

TAZİYE: NEDRET SELÇUKER'İ KAYBETTİK

12 Ekim 2008 10:05 tsi
TAZİYE: NEDRET SELÇUKER'İ KAYBETTİK "Türkçe'nin Altın Sesi" diye tanınan Nedret Selçuker'i kaybettik.

"Türkçe'nin Altın Sesi" diye tanınan Nedret Selçuker'i kaybettik.

Mir Haber; "Türk,Güzel Türkçe'yi güzelce konuşur" düsturunun timsali Nedret Selçuker'e, Allah'tan rahmet,başta ailesi olmak üzere bütün sevenlerine "sabrî cemil" diler.

Kendi Dilinden Nedret Selçuker:

BEN KİMİM?

Kayı Aşireti'nden... Osmanlı Devletini kuran OSMAN GAZİ'nin torunuyum (Mahkeme kararı ile). Bursa'nın Mustafa Kemalpaşa'sında 11 Mart'ta doğmuşum. Yılı beni ilgilendirmiyor, gönül yaşım. Sürekli yaşım, Cahit Sıtkı Tarancı'nın şiirindeki gibi; yaş35. Yapılacak daha çok işim var, o sebeple hep yarıyoldayım

OKULLARIM

Üsküdar'daki Paşakapısı Ortaokulu, Cağaloğlu İstanbul Erkek Lisesi sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde dalında psikiyatri, pedagoji, dalında serbest lisans yaptım.

KARİKATÜRİSTLİĞİM

İstanbul Üniversitesi'nde hocaların karikatürlerini çizer, Son Telgraf Gazetesi'nde ikibuçuk liraya satardım. Ünlü karikatürist Cemal Nadir'in bile talebesi olmuştum. Haftalık dergilerde de karikatürlerim yayınlandı.

GAZETECİLİĞİM

Bab-ı Âli'de gazetecilikte ekmek parası. Muhabirlikte yükseliş, ödüller... Milliyet Gazetesi'nin ilk resmi Ankara mümessili oldum; İstanbul'dan tayinle gittim. Ali Naci Karacan ve Peyâmi Safâ'nın beğenileri ve kararları ile Milliyet Gazetesi'nin Ankara mümessili iken İnönü, Menderes, Celal Bayar, Bakanlar ve devlet adamları ile çok sıkı dostluklar kurdum. Bana özel ilgi gösterirlerdi. Ve gazetecilikteki "Gümüş Kalem Armağanı"nı da o sırada almıştım.

ASKERLİĞİM

Ankara'da Genelkurmay'da Başkan Şahap Gürler Paşa'ya bağlı olarak Karşılama Bürosu'nda yaptım. Başkan Eisenhover'la ünlü İngiliz generali Mac Arthur'u ben karşıladım. Mac Arthur uçaktan iner inmez, benden yoğurt istedi ve benimle şakalaşarak; "Eisenhover iyi İngilizce biliyor muydu?" dedi. Evet, yogurt diyerek bugünkü bazı diksiyon hocalarının yumuşak (g) siz konuşmasına öncülük yapmış oldu.

SPİKERLİĞİM

Radyo ve Televizyon Programlarım, şiir sunuculuğum, takdimciliğim, reklamcılığım v.s. İstanbul Radyosu'nda spikerliğe ilk adımlar. Memur spikerlik yerine serbest çalışmaya geçiş.İstanbul Radyosu, Çukurova Radyosu ve diğerlerinde Dünyanın Sesi Ajansı, Sesli Gazete, Kalpten Kalbe v.b. isimler ile reklam, şiir ve kültür programları yayınladım, yıllarca şiir sundum, reklâm spikerliğinde büyük üne kavuştum. O kadar çok mektuplar aldım ki; "Bana gelen Mektuplar"sergisi açtım. Beyoğlu Olgunlaşma Enstitüsü'nde kalabalıktan, kendi sergime girmekte zorluk çektim. Şiir yazmadım, fakat yıllarca radyolarda, T.V. lerde, sahnelerde şiirler okudum. 45 lik üç şiir plağı, Yunus Emre şiirleri kaseti çıkardım. Bana şiir sevgisini aşılayanlar; İstanbul Erkek Lisesi'nde hocam Sâlim Rızâ Kırkpınar, ünlü spiker ve şair Bâki Sühâ Edipoğlu, Yalın Tolga (aktör) Suat Taşer, Semih Sergen, Târık Gürcan, eşim Selmâ, şâir-yazar başspiker Hikmet Münir Ebcioğlu'nun eşsiz diksiyonu, büyük müzik adamı Mesut Cemil'in Türkçe üzerindeki titizlikleri benim Türkçe aşkımı perçinledi.

SUNUCULUĞUM

T.V. lerde, çeşitli şehirlerde sanat festivallerinde sunuculuk yaptım. Ünlü aydınlarımızdan Vedat Nedim Tör, halk oyunları yarışmasında Açık Hava Tiyatrosu ve televizyonda canlı sunuculuk görevi verdi bana.

HOCALIĞIM

Milli Eğitim Bakanı Avni Akyol'un önerisi ile öğretmenlere Diksiyon (DOĞRU ve GÜZEL TÜRKÇE) derslerine başladım. 2556 öğretmen benden sertifika aldı. Türkçe âşıkları, öğretmenler dâhil sertifika sayısı dörtbine ulaştı. Milli Eğitim Bakanları Hasan Celal Güzel ve Köksal Toptan da derslerimi desteklediler ve açılışlarıma geldiler.

DEVLET SANATÇILIĞIM

Sonra birgün bana bir ödül verildi. Radyo ve T.V DALINDA İLK VE TEK olarak devlet sanatçısı, Türk sanatına yaptığı değerli hizmet ve üstün sanatçı kişiliği dolayısı ile Kültür Bakanı'nın teklifi ve Sayın Cumhurbaşkanı SÜLEYMAN DEMİREL'in onayıyla Nedret Selçuker'e Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı ünvanı verilmiştir. İmza: M. İstemihan Talay-Kültür Bakanı bana sorulsaydı, Târık Gürcan, Orhan Boran gibi başka isimleri de önerirdim. Bu ödül beni elbette çok mutlu etti. Beni bu ünvana kavuşturan dinleyici ve izleyicilerime ödenecek borcum var diye düşünüyorum.

TÜRKÇEMİZİ YURT DIŞINA DA TAŞIDIM

Beni Bulgar Radyo Televizyon Türkçe Yayınları Müdürlüğü davet etti. Sofya Radyosu'nda şiirler okudum, yönetim kurulu çok beğendi ve sesim "Altın Sesler" arşivine alındı. Romanya'da, ünlü şâirleri Eminescu'yu anma gününe, yabancı tek sanatçı olarak ben dâvet edildim. Üç şiir okudum, Çavuşesku'nun eşi Elena Çavuşesku çok beğendi, ayakta alkışladı. Bütün dinleyiciler de O'na uydu, alkışa devam etti. Rusya ziyaretinde, Moskova Radyosu'ndan gelip Türkçe kelimelerin doğru söylenişini (Spikerleri için) benim sesimden banta aldılar.

TÜRKÇEMİZİ OKULLARA-ÜNİVERSİTELERE-ASKERİ ve SİVİL TOPLUMLARA TAŞIDIM

Üniversiteler (Kütahya Dumlupınar Üniversitesi 3 defa), Zonguldak (Kara Elmas Üniversitesi) Hava Harp Okulu (3 defa) KuleliAskeri Lisesi'ne (3 defa). Liseler meslek liseleri, pek çok okulda ve sivil topluluklarda; derneklerde, vakıflarda (Türkçemizi ve şiirleri içeren) sohbetler, konferanslar yaptım. Aldığım çok sayıda ödüller ve plâketler de gururumdur.

TÜRKÇEMİZİ ÇANKAYA CUMHURBAŞKANLIĞI KÖŞKÜ'ne de TAŞIDIM

1999 yılında, diksiyon kursumu bitiren 15 öğretmen öğrencim ile Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından kabul edildim. Ve ben Çankaya'da Cumhurbaşkanı huzurunda şiir okuyan ilk sanatçı oldum.

SPORCULUĞUM

Hem yüzme hem de boks... Boksta sinek siklette liseler arası Türkiye şampiyonu olduğum söylendi.

TİYATROCULUĞUM

Câhide Sonku - Câhit Irgat ile "Dişi Örümcek", Avni Dilligil'de "Kırmızı Fenerler"de oynadım. Türkân Şoray'ın "Udi-Yağmur Çişeliyordu" filminde misafir oyuncu oldum.

MEDENİ HALİM

Evliyim... Çocuğumuz yok. Bütün çocuklar ve öğrencilerim bizim evlatlarımız. (2 çocuğumuz var sayılır. Biri eşim Selmâ, öteki de ben. İçimizdeki çocukluk bizi hiç terketmez.)

NEDRET SELÇUKER'İN SESİNDEN ŞİİRLER:

nedret_selcuker-desem_ki.wma

nedret_selcuker-karadut.wav

nedret_selcuker-sitem.wav

nedret_selcuker-ucuncu_sahsin_siiri.wav

Kaynak:nedretselcuker.com

 



Bu haber 1,173 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,554 µs