En Sıcak Konular

VAN GÖLÜ MAVİSİNİ KAYBEDİYOR

28 Ağustos 2008 11:22 tsi
VAN GÖLÜ MAVİSİNİ KAYBEDİYOR Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç.Dr. Fevzi Özgökçe, dünyada eşi ve benzeri görülmeyen Van GÖlü'nün kendine özgü mavisinin seller ve erozyonla giderek kaybolduğunu söyledi.

VAN - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç.Dr. Fevzi Özgökçe, dünyada eşi ve benzeri görülmeyen Van GÖlü'nün kendine özgü mavisinin seller ve erozyonla giderek kaybolduğunu söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Özgökçe AA muhabirine yaptığı açıklamada, toprak erozyonu ve sellerin başta Van Gölü olmak üzere bölgedeki diğer göller için önemli sorun olduğunu belirterek, "Bu durum, Van Gölü'nde önemli bir sorun olarak ele alınmalıdır. Çünkü erozyon ve sel nedeniyle gölün dibindeki balçık oluşumu hızla yayılmaktadır. Özellikle gölü besleyen derelerdeki toprak ve çakıllar, ani yağışlar sonucu, yüklü olarak göle akmaktadır. Dünyada eşi ve benzeri görülmeyen Van Gölü'nün kendine özgü mavisi, seller ve erozyonla giderek kaybolmaktadır^" dedi.
Van Gölü çevresinde yayılan bazı bitkilerin erozyon, sel ve taşkınların önlenmesindeki yerinin küçümsenmemesi gerektiğini bildiren Özgökçe, bölgede yayılan derin odunsu köklü, yastık formundaki çok yıllık bitkilerin yanı sıra göle akan tatlı su yatak ve ağızlarındaki bitkilerin erozyon, sel ve taşkınları önleyen önemli unsurlar olduğunu ifade etti.
Özgökçe, Van Gölü kıyı kesimlerinin ortalama yüzey eğiliminin yüzde 15'in üzerinde olduğunu belirterek, bu bitkilerin özellikle tahribata uğramış ağaçsız alanlarda, toprağın ana kaya üzerinde tutulmasını sağladığını söyledi.

 



Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,700 µs