En Sıcak Konular

MHP'DEN DEĞİŞİKLİK İÇİN MUTABAKAT ÖNERİSİ

26 Ağustos 2008 14:39 tsi
MHP'DEN DEĞİŞİKLİK İÇİN MUTABAKAT ÖNERİSİ Bahçeli, "Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa'nın maddelerindeki değişikliklere katkıda bulunmaya hazır olduklarını'' bildirdi.

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin, "Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa'nın 148. ve 153. maddeleri dahil olmak üzere, bu amaçla Meclis bünyesinde mümkün olabilecek en geniş tabanlı bir mutabakatla yapılması kararlaştırılacak değişiklikleri samimiyetle ele almaya ve 70 milletvekili ile bu sürece katkıda bulunmaya hazır olduğunu" bildirdi.
     Bahçeli, siyasi partilerin kapatılarak hükmi şahsiyetlerinin cezalandırılması yerine, bundan sorumlu olduğu tespit edilenlere cezai ve siyasi yaptırım uygulanmasını öngören önerilerinin bugün de geçerliliğini koruduğunu ifade etti.
     Parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Bahçeli, iktidardaki bir partinin Anayasa Mahkemesi tarafından cezaya çarptırılması ve bu suretle "siyasi ehliyet ve meşruiyetinin şaibeli hale gelmesinin normal ve sürdürülebilir bir durum olarak görülemeyeceğini" vurguladı.
     İktidar partisinin böyle bir mahkumiyet sonrası sürekli kapatılma tehlikesi altında görevini sürdürmesinin siyasi istikrar açısından ciddi bir risk olduğunu savunan Bahçeli, "TBMM'nin, kaynağını Anayasa'dan alan görev, yetki ve fonksiyonlarının mahkeme kararıyla sınırlandırılması, bunlar üzerinde ipotek ve rehin tesisi anlamına gelecek kısıtlamalara tabi tutulması, kuvvetler ayrılığı ilkesini zedeleyecek, toplumsal ve siyasi tıkanıklara yol açacaktır" dedi.
     Böyle bir tablonun "başlı başına bir istikrarsızlık tablosu" olduğunu savunan Bahçeli, "Bu nedenle Türkiye, Anayasa yargısı süreçleri sona erse de yaşanan son bunalımdan normalleşme sürecine geçememiş, yeni gerginlikler üretmeye müsait bir alaca karanlık dönemine girmiştir" diye konuştu.
     AKP Hükümeti'ne, "Türkiye'yi sanal AB gündemiyle oyalamayı ve yeni anayasa tartışmalarıyla gündem saptırmayı bırakıp çok ağır sorunlar altında ezilen Türk milletinin sıkıntılarına çare bulması ve Türkiye'nin gerçek gündemine dönmesi" tavsiyesinde bulunan Bahçeli, AB sürecini de değerlendirdi.
     Bahçeli, "AK Parti'nin her dayatmayı peşinen kabul etmeye amade teslimiyetçi tutumu ve AB'nin Türkiye'yi eşit haklara sahip bir üye olarak kabul etmek konusundaki isteksizliği nedeniyle bu sanal sürecin çıkacağı adresin bir çıkmaz sokak olduğu ortadadır" dedi.
     Bahçeli, "Türkiye'nin bugünkü şartlarda öncelikli ihtiyacının, AB çıpasından önce siyaset kurumunun ahlaki bir temele dayandırılması ve demokratik rejimin geleceğini teminat altına alacak dirayetin sergilenmesi" olduğunu söyledi.
     Önerilerle ilgili bir ön çalışma bulundugunu, ancak henüz bir metin sunulmadığını ifade eden Bahçeli,yasal değişiklikler yapılmadığı takdirde, "başka yol arayışı yerine millete müracaat en akılçı yoldur" ifadesiyle, erken seçim kararına yeşil ışık yaktı.
     Bahçeli, AK Parti'ye anayasa tartışmalarıyla gündemi saptırmayın tavsiyesinde bulunma gerekçesinin, "değişikliğe destek vermeme" olarak anlaşılmaması gerektiğini ifade etti. "Önce metni görmemiz lazım. Destek verip vermeyeceğimiz, bu anlayışın samimiyetine, sınırına ve kapsamına bağlıdır" dedi.
     Necmettin Erbakan affını "bize göre erdemli bir davranıştır" diye değerlendiren Bahçeli, Şaban Dişli'nin istifasının gerekli olup olmadığı konusunda, "Önce AKP inceleme yapacağını ifade ediyor. Yapmış olacağı incelemede Şaban Dişli'nin herhangi bir yolsuzluğa karışmadığı kanaatine varırlarsa o zaman muhalefet olarak üzerinde durduğumuz konular daha da derinleşerek devam eder ama siyasi ahlak yönünden böyle küçük bir bulgu da olsa gereğini öncelikle Şaban Dişli'nin, sonra AKP yönetiminin, sonra da sayın Başbakan'ın yapması lazım" diye konuştu.
     Bahçeli, Cumhurbaşkanı Gül'ün bir yıllık görev süresindeki performansı ve "Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olabildi mi?" sorusuna, "(Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olabildi mi) sorusuna verilecek cevap henüz erkendir. Fakat hareketli olduğu görülüyor. Sayın Başbakan gibi sayın Cumhurbaşkanımız da seyahati seviyor" diye karşılık verdi.



Bu haber 408 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,060 µs