En Sıcak Konular

EMİNAĞAOĞLU: SİYASİ ORGANLARIN BEYANLARI EVRENSEL İLKELERLE BAĞDAŞMAZ

5 Temmuz 2008 12:43 tsi
EMİNAĞAOĞLU: SİYASİ ORGANLARIN BEYANLARI EVRENSEL İLKELERLE BAĞDAŞMAZ YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, devam eden dava ve soruşturmalarda siyasi organların beyanlarda bulunmalarının, yargıyı etkileme yönünden evrensen ilkelerle bağdaşmadığını ifade etti.

ANKARA - Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, devam eden dava ve soruşturmalarda siyasi organların beyanlarda bulunmalarının, yargıyı etkileme yönünden evrensen ilkelerle bağdaşmadığını ifade ederek, ''Bu, iç organlar yönünden de yabancı ülke ve uluslararası kuruluşlar yönünden de böyledir'' dedi.
     YARSAV, Dünya Yargıçlar Birliği (IAJ) ve Demokrasi ve Özgürlük İçin Avrupa Yargıçları Birliği (MEDEL) tarafından Ankara Hakimevi'nde Kuvvetler Ayrılığı ve Yargıda Örgütlenme Özgürlüğü konulu uluslararası sempozyum düzenlendi.
     Eminağaoğlu, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, AİHM'in yargı yetkisini kabul etmesiyle, hak iddiasıyla herkesin AİHM'e gidebildiğini ve mahkemenin kararlarının Türkiye'de uygulandığını anımsattı. Eminağaoğlu, ''Bu nedenle içerden ve dışarıdan herkesin Türkiye'deki yargı süreçlerine saygı göstermesi, yargı organlarını etkileme girişimlerine yönelmemeleri gerekmektedir'' dedi.
     Türkiye'de ara rejimler döneminde yaşanan sıkıntıların hep yargının içine düşürüldüğü durumlardan kaynaklandığını belirten Eminağaoğlu, şunları kaydetti:
     ''Bugün de yargı ve yargı organlarına medya aracılığıyla saldırılarak, kamuoyu yaratılmakta, siyasi tablo buna göre biçimlendirilmek istenmektedir. Yargı organları tek referansları olan hukuktan ayrılmayacak, beklentilere göre değil, hukuka göre hareket edeceklerdir.
     Siyaset kurumu yargı hakkında geçiştirme değil, ciddi projeler ortaya koymak durumundadır. AB süreci, yasak savma değil, yargı adına kazanımlarla sürdürme anlayışıyla yürütülmelidir. Yargıyı, 'yargıya bırakmamalıyım', 'yargıya güvenmiyorum' gibi anlayışlar artık terk edilmelidir. Bu bağlamda savcılık soruşturmaları, her boyutuyla bizzat cumhuriyet savcıları tarafından yürütülememekte, ancak, çözüm için adımlar da atılmamaktadır. Yürütmenin etkisi altındaki kolluğun gerçekten öne çıktığı soruşturmaların, yürütmenin kendi içindeki bilgi akışı da gözetildiğinde, ne derece yürütme erkinin istek ve beklentilerinden uzak durularak yürütüldüğü soruları ciddi olarak artış göstermiştir. Bir de buna soruşturmaların gizliliğine rağmen, belirli çizgideki medya kuruluşlarında soruşturmaları yönlendirme ve kamuoyu yaratma amaçlı yayınlar eklenince, 'yargı yargıya bırakılamaz' söyleminin medyaya da misyon yüklenmek suretiyle uygulamaya sokulduğu tartışmalarına neden olunmuştur. Yargı, bu tartışmaların odağına itilmemeli, sokulmamalıdır.''

Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,534 µs