En Sıcak Konular

FRANSA'DA TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ TARTIŞMASI

11 Haziran 2008 16:54 tsi
FRANSA'DA TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ TARTIŞMASI Fransa'da Senatonun Dışişleri Komisyonu, Mecliste kabul edilen, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğiyle ilgili doğrudan referanduma gidilmesini öngören anayasa maddesiyle ilgili değişikliğin reddedilmesini istedi.

PARİS - Fransa'da Senatonun Dışişleri Komisyonu, Mecliste kabul edilen, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğiyle ilgili doğrudan referanduma gidilmesini öngören anayasa maddesiyle ilgili değişikliğin reddedilmesini istedi.
     Dışişleri Komisyonu oturumunda, gelecek hafta Senato genel kuruluna getirilecek kurumların reformuyla ilgili anayasa değişikliği paketi görüşüldü. Komisyon, Türkiye ile ilgili Mecliste kabul edilen maddenin değiştirilmesini tavsiye etti.
     Söz konusu anayasa değişikliği paketi, Hukuk İşleri Komisyonunda da görüşülecek. Hukuk İşleri Komisyonunun da bu yönde bir karar vermesi bekleniyor. Anayasa değişikliğiyle ilgili tartışmalarda, Dışişleri Komisyonu olumlu ya da olumsuz görüş belirtirken, Hukuk İşleri Komisyonunda kabul edilecek metin, Senato genel kurulunda daha önemli ve belirleyici hale geliyor.
     Anayasa değişikliği paketi, Senatoda farklı biçimde kabul edilmesi halinde yeniden Mecliste görüşülecek. Paket, Meclis ve Senatoyu bir araya getiren oturumda gelecek ay nihai halini alacak. Değişikliğin kabulü için üyelerin beşte üçünün oyu gerekecek.
     Mecliste kabul edilen anayasa paketi, cumhurbaşkanının parlamento genel kurulunda da konuşma hakkına sahip olmasını öngörüyor. Yeni değişikliğe göre, cumhurbaşkanı üst üste en fazla iki dönem seçilebilecek. Bakanların, aynı zamanda büyük kentlerde belediye başkanı veya bölge konseyi başkanı olmasına da sınırlama getirilecek. Parlamentoya, anayasa mahkemesi veya önemli kamu kuruluşlarına yönetici olarak aday gösterileceklere veto hakkı tanınıyor.
     Senato Dışişleri Komisyonundan yapılan açıklamada, ''Mecliste kabul edilen maddenin, doğrudan Fransa'nın dostu ve müttefiki olan Türkiye'yi hedef almış gözükebileceği'' ifade edildi.
     Açıklamada, ''bu tür bir uygulamanın Türkiye ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkilerde ciddi zarar yaratacağına'' dikkat çekildi.


Bu haber 389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,743 µs