En Sıcak Konular

UNAKITAN: ENFLASYON İTHAL EDİYORUZ

11 Haziran 2008 13:48 tsi
UNAKITAN: ENFLASYON İTHAL EDİYORUZ Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin son dönemde enflasyon ithal eden bir ülke haline geldiğini, enflasyonun yüzde 70'inin gıda ve enerji kaynaklı olduğunu bildirdi.

ANKARA - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin son dönemde enflasyon ithal eden bir ülke haline geldiğini, enflasyonun yüzde 70'inin gıda ve enerji kaynaklı olduğunu bildirdi.
     Unakıtan, ''Güncel Ekonomik Gelişmeler ve 2008 Ocak-Mayıs Dönemi Merkezi Bütçe Uygulamaları Sonuçları'' hakkında düzenlediği basın toplantısında, günümüzde dünya ekonomisinde 3 kriz yaşandığını ifade etti.
     Finans piyasalarındaki dalgalanmalar ile gıda ve enerji krizlerinin aynı anda gerçekleştiğini kaydeden Unakıtan, dünyanın böyle bir üçlü kriz dönemini hiç yaşamadığını vurguladı.
     Bu durumun, bütün ülkeleri ciddi şekilde etkilediğini ve OECD raporlarına göre dünya finans piyasalarının kriz nedeniyle 380 milyar dolarlık bir zararla karşı karşıya kaldığını anlatan Unakıtan, ortaya çıkan durum nedeniyle büyüme ve verimliliğini gerilediğini, enflasyonda ise artış meydana geldiğini belirtti.
     Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Unakıtan, göreve geldiklerinde Türkiye'nin 230 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu, bu rakamın, 2007 sonunda 660 milyar dolara ulaştığını anlattı.
     Dünyada yaşanan krizin Türkiye ekonomisini de etkilediğine işaret eden Unakıtan, ancak ekonomide sağlanan gelişmeler sonrasında 2001'deki gibi kriz senaryolarının geride kaldığını söyledi. 
    Mayıs ayında sanayi üretiminde de artış kaydediliğine işaret eden Unakıtan, enflasyonla ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu:
     ''Talepteki yavaşlamaya rağmen gıda ve enerji fiyatları nedeniyle enflasyon artmaya başladı. Petrol fiyatları 140 dolarlara tırmandı, bu akıl almaz bir yükseliş. Dünya için de en büyük risklerden birisi bu. Dışarıdan gıda maddesi ve enerji alan ülkelerin durumları gittikçe güçleşiyor. Türkiye enflasyon ithal eden bir ülke konumuna geldi. Enflasyonun yüzde 70'i gıda ve enerji kaynaklı. Dünyadaki artışlar, Türkiye'deki artışları tetikliyor, Türkiye'ye enflasyon ithal ediyor. Buralarda düzelme olursa Türkiye'de de düzelme olacak.''
     Orta Vadeli Mali Planla 2012'ye kadarki hedefleri ortaya koyduklarını da hatırlatan Maliye Bakanı, şöyle devam etti:
     ''Maliye politikalarının öngörülebilir olması o ülkenin itibarını arttırır. Bunu yapmak da cesaret ister. Bu yapılanlar geçmişte asla yapılamadı. Akşam yattık, sabah başka ekonomiyle karşılaştık. Akşam yattık, sabah dolar 2 misli artmış, faizler fırlamış, gecelik faizler yüzde 5000'leri gördü.
     Türkiye için ileri geri konuşanları o günleri hatırlamaya davet ediyorum. Anayasa kitabı fırlatıldı, ekonomi battı. Şimdi ekonomiyi ne kadar geçlendirmişiz ki, dünyada 1 değil, 3 kriz oluyor, Türk ekonomisi bunları en hafif şekilde atlatabiliyor. Bu ekonominin güçlü hale getirilmesinin sonucu. Anayasa Mahkemesi karar da vermiyor. 1 kitap koca Türkiye'yi götürdü. Onunla mukayese yaparsanız, bunu anlarsınız.''

Bu haber 394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,507 µs