En Sıcak Konular

''YARGI REFORMU STRATEJİSİ TASLAĞI'' YAYIMLANDI

8 Mayıs 2008 23:41 tsi
''YARGI REFORMU STRATEJİSİ TASLAĞI'' YAYIMLANDI Adalet Bakanlığı, 9. Kalkınma Planı ve Türkiye'nin AB'ye katılım süreci göz önünde bulundurularak, 2008-2013 yıllarını kapsayacak şekilde yapılacak yargı reformu çalışmaları doğrultusunda hazırladığı "Yargı Reformu Stratejisi Taslağı"nı yayımladı.

ANKARA - Adalet Bakanlığı, 9. Kalkınma Planı ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım süreci göz önünde bulundurularak, 2008-2013 yıllarını kapsayacak şekilde yapılacak yargı reformu çalışmaları doğrultusunda hazırladığı "Yargı Reformu Stratejisi Taslağı"nı yayımladı.
     Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığınca hazırlanan taslakla "Türk yargısının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve etkinliğinin sağlanması, yargıya güvenin arttırılması ve adalete erişimin kolaylaştırılması" amaçlanıyor.
     Taslak, 20-24 Mayıs 2008 tarihleri arasında Adalet Bakanı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili ve üyeleri, Bakanlık yöneticileri, Cumhuriyet başsavcıları ile adli ve idari yargı adalet komisyonlarının başkanlarının katılımıyla Antalya'da yapılacak toplantıda tartışılacak.
     Adalet Bakanlığı, Yargı Reformu Stratejisi Taslağı'nı, "katılımcılık ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde yapılacak geniş çaplı müzakere ve değerlendirmelerin ardından, ortaya çıkacak eleştiri ve öneriler doğrultusunda yeniden düzenleyerek" 2008 yılının sonunda uygulamaya koymayı planlıyor.
     Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) mevcut haliyle "hakim ve savcılar üzerinde yüksek mahkemelerin vesayetinin olduğu izlenimi oluşturduğu" ve bu nedenle Kurul'un yapısının "yargının tümünü temsil edecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği" vurgulandı.
     Taslakta, "yasama ve yürütme organına (Cumhurbaşkanı), hakim ve savcılar arasından HSYK'ya üye seçimi konusunda görev ve yetki verilmesinin planlandığı" belirtildi.
     Kurul kararlarına karşı etkili bir itiraz yolunun bulanmamasının da değerlendirildiği taslakta, HSYK'nın yeniden yapılandırılması sürecinde, itiraz yolunun etkin hale getirilmesinin düşünüldüğü, hakim ve savcılara, sadece meslekten çıkarma cezasını gerektiren disiplin suçu işlemeleri halinde, "İtirazları İnceleme Kurulu"nda sözlü veya vekille savunma hakkı tanınacağı kaydedildi.
     Taslakta, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmalarını önlemek için 353 sayılı Askeri Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu'nun göreve ilişkin maddelerinde daha önce değişiklik yapıldığı hatırlatılarak, yapılacak yeni düzenlemelerle askeri mahkemelerin görev ve yetkilerinin demokratik hukuk devletinin gerektirdiği ölçüler çerçevesinde yeniden tanımlanacağına işaret edildi.


Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,674 µs