En Sıcak Konular

BABACAN: GENİŞLEME AB'Yİ KÜRESEL OYUNCU YAPMANIN ANAHTARI

8 Mayıs 2008 18:34 tsi
BABACAN: GENİŞLEME AB'Yİ KÜRESEL OYUNCU YAPMANIN ANAHTARI Ali Babacan, genişleyen bir Avrupa'nın hiçbir şekilde güçlü bir Avrupa mefhumuna tehdit oluşturmadığını, aksine bunun AB'yi gerçekten küresel bir oyuncu yapmak için de bir anahtar olduğunu söyledi.

LJUBLJANA - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, genişleyen bir Avrupa'nın hiçbir şekilde güçlü bir Avrupa mefhumuna tehdit oluşturmadığını, aksine bunun AB'yi gerçekten küresel bir oyuncu yapmak için de bir anahtar olduğunu söyledi.
     Babacan, Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da düzenlenen 11. WDR Avrupa Forumunda ''Avrupa'nın İttifakları - Zor Dönemler İçin Stratejiler'' konulu bir konuşma yaptı. Alman radyosu WDR (Westdeutsher Rundfunk) tarafından düzenlenen toplantıda, Babacan, AB'nin siyasi manzarayı birleştirecek, uygun bir ölçüde genişlemesi gerektiğine ve genişleyebileceğine inandığını kaydetti.
     Genişlemenin hem Avrupa, hem de AB'ye katılan ülkeler için birçok yararı olduğunu kaydeden Babacan, "İlerledikçe bu süreci daha verimli hale getirebilmeli ve durulaştırabilmeliyiz de" diye konuştu. Çoğu kişinin daha fazla genişlemenin AB'yi zayıflatacağını savunduğunu kaydeden Babacan, "Genişleyen bir Avrupa'nın hiçbir şekilde güçlü bir Avrupa mefhumuna tehdit oluşturduğunu düşünmüyorum. Aksine bu, AB'yi gerçekten küresel bir oyuncu yapmak için de bir anahtar" dedi.
     Babacan, bugünün dünyasında ağırlık merkezinin hızla değiştiğini, bu geçiş, belirsizlik ve fırsat döneminde AB'nin, günü yakalamak ve daha iddialı liderlik rolüne başlamak için mükemmel bir şansı olduğunu kaydetti.
     Türkiye'nin bölgesine barış ve istikrar getirmede net bir katılımcı olduğunu söyleyen Babacan, Türkiye'nin AB'nin ortak dış ve güvenlik politikasına başka ülkelerin yapamadığı şekilde somut katkılarda bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin AB üyeliğinin "dışa dönük bir AB" için stratejik açıdan kritik öneme sahip olduğunu belirtti.
     Babacan, Türkiye'nin bu anlamda AB'den özel bir muamele beklemediğini, AB'den beklentinin ayrımcılık yapılmaması olduğunu söyledi. AB'nin Türkiye'ye karşı güçlü ve saf bir vizyon sergilemesi durumunda, Türkiye'nin adaylığının beklenenden çok daha erken gerçekleşeceğini ifade eden Babacan, Türkiye ile AB'nin pek çok ortak çıkarı olduğunu, Türkiye ile AB arasında paylaşılan perspektiflerin bu ilişkinin ayrılamayacağını gösterdiğini kaydetti.
     Enerji fiyatlarını yükseldiği bir dönemde enerji güvenliği alanında birlikte çalışmanın hayati öneme sahip olduğunu belirten Babacan, bunun Türkiye ile AB arasında stratejik işbirliğinin kilidi olacağını söyledi. İşbirliğinin önemli olduğu diğer alanlara da değinen Babacan, bu çerçevede deniz ve hava taşımacılığı, iletişim, gıda güvenliği, yasa dışı uyuşturucu kaçakçılığla mücadele, insan kaçakçılığı ve terörizmle mücadeleyi örnek gösterdi.
     Bütün bu ve diğer alanlarda "Türkiye ve AB'nin ayrı olamayacağını" söyleyen Babacan, bu nedenle AB'ye üyelik müzakerelerinin bir tane sonucu olabileceğini, bunun da Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği olduğunu vurguladı.

Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,899 µs