En Sıcak Konular

NANCY PELOSİ ŞAÇMALADI

12 Ekim 2007 10:19 tsi
NANCY PELOSİ ŞAÇMALADI ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin, Ermeni iddialarından üzerinde anlaşılmış ''tarihi bir gerçek'' gibi sözettiği görüldü.

Deniz Arslan Bildiriyor - ABD Kongresi'nde bir basın toplantısı düzenleyen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ''Ermeni tasarısını genel kurula ne zaman getirmeyi planlıyorsunuz?'' yönündeki soru üzerine, ''Aklımda bir tarih yok. Tarihi gelecek hafta belirleyebiliriz. Ancak bu dönemin sona ermesinden önce olur'' dedi.
Pelosi'nin kastettiği dönem, ABD Temsilciler Meclisi'nin tatile gireceği, 22 Kasım'daki Şükran Günü'ne işaret ediyor.
Pelosi, ''Kimileri sizin bu tasarıyı genel kurula şimdi getirmeyeceğinizi söylüyordu. Buna ne diyorsunuz?'' sorusu üzerine, ''Hayır. Bu komiteden çıkarsa genel kurula gidecek demiştim. Şimdi komiteden çıktı ve genel kurula gidecek'' diye konuştu.
Pelosi'nin, Ermeni iddialarından üzerinde anlaşılmış ''tarihi bir gerçek'' gibi sözettiği görüldü. Pelosi, ''Soykırım olurken, bizim diplomatlarımızın raporlarına göre, Ermeni ırkının ortadan kaldırılmasına yönelik bir plan vardı'' biçiminde ifadeler kullandı.
Türkiye'den gelen tepkilere ilişkin sorular üzerine Pelosi, ''Ben 20 yıldır kongredeyim. 20 yıldır herkes aynı şeyi söylüyor. Türkiye'nin Soğuk Savaş'taki stratejik konumunu. O zaman Türkiye'nin stratejik konumu ve ilişkilerimiz için bunu geçiremedik. Neden şimdi? Çünkü zamanı şimdi. Bunun gündeme gelmesi için zaman hiç uygun olamadı'' dedi.
Türkiye'nin olası tepkisine ilişkin sorular üzerine Pelosi, ''ABD ve Türkiye çok güçlü ilişkilere sahip. Karşılıklı çıkarlara dayalı. Ben, Türk hükümetine saygılarımı sunuyorum, bizim sürekli karşılıklı çıkarımızın, bu ilişkiyi büyütmemizi sağlayacağına inanıyorum. Bu konu (Recep Tayyip) Erdoğan hükümetiyle ilgili değil. Bu, Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili'' dedi.
''TASARIYI OYLAMAYA GETİRMEYİN''
ABD Dışişleri ve Savunma Bakanları, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye ortak bir mektup göndererek, Ermeni tasarının Genel Kurulda oylamaya getirilmemesi çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ayrıca kongre üyelerine, ''hangi ulusal güvenlik çıkarlarının tehlikede olduğunu anlatmak üzere, gizli bilgileri de içeren bir bilgilendirme toplantısı yapmayı'' önerdi. Rice ve Gates, kongre üyelerinden, ''enerjilerini ABD'deki başka konulara harcamalarını'' da istedi.
Rice ve Gates'in mektuplarında, Fransa parlamentosunun geçen yıl Ermeni iddialarını içeren bir tasarıyı geçirmesinin ardından Türkiye'nin, Fransa ordusuyla bazı askeri ihaleleri iptal ettiğine işaret edildi.
Mektupta, ''Türkiye'nin seçilmiş hükümetinin, Temsilciler Meclisindeki tasarıya benzer bir şekilde tepki göstermesi, sahadaki Amerikan askerlerine zarar verecektir'' denildi.

Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,139 µs